Tehnologijske inovacije koje će promijeniti svijet

Tehnologijske inovacije koje će promijeniti svijet

19.1.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

U prvome danu 2009. James Randerson, novinar britanskog Guardiana i autor blogova na mrežnim stranicama uglednog dnevnika, ukratko je prenio odgovore na godišnje pitanje urednika stranice Edge.org, mreže fondacije Edge čiji su članovi neki od najeminentnijih umova svijeta. Nakon dosadašnjih godišnjih pitanja među kojima su: u vezi s čime ste optimistični i zašto, može li znanost pomoći u rješavanju ekonomske krize, koja je vaša opasna pomisao i u što vjerujete da je istinito iako ne možete dokazati, ove je godine novogodišnje pitanje Johna Brockmana, urednika stranice fondacije koja potiče na bavljenje pitanjima i raspravu o intelektualnim, filozofskim, umjetničkim i književnim problemima, bilo »Što će promijeniti sve - što mislite, koje ćete znanstvene ideje i postignuća koja će promijeniti svijet doživjeti?«.


Na pitanje je odgovorilo više od stotinu članova Edgea, među kojima genetičar Craig Venter, psiholog Steven Pinker, pisac Ian McEwan, filozof Dan Dennet, fizičar Paul Davies i embriolog Ian Wilmut, a njihove su misli što ih je prenio Guardianu, ali i mnogi drugi renomirani dnevni listovi, komentirali brojni čitatelji.

 

SF dosadan

Prema Pinkeru vrlo je nezahvalno predviđati što bi moglo promijeniti svijet, jer su se, tvrdi psiholog, mnogi dosad prevarili u procjenama budućnosti, no iako se nije želio upuštati u predviđanja kada su u pitanju tehnološke novotarije, ipak je »predvidio« da će osobna genomika unijeti značajne promjene u medicinu, u naše shvaćanje temperamenta i kognicije.
Ian McEwan se nada da će doživjeti rješenje problema energetskih izvora i to zahvaljujući rješenju koje nam je »pred nosom« - Suncu. Uz želju da doživi da ljudi u potpunosti koriste blagodati Sunčeve energije, McEwan se nada da ćemo se pitati zašto smo, uz osiguranu energiju u susjedstvu, ranije izvore energije smatrali problemom.
Osim izvora energije, za koje je ponuđeno nekoliko rješenja, mnogi autori Edge.orga nadaju se da će prekretnica u znanstvenim istraživanjima biti manipulacija ljudskim tijelom ili mozgom pa se tako psihologinja Irene Pepperberg nada boljem razumijevanju i mogućnosti »popravka« mozga ovisnika i kriminalaca, a evolucijski psiholog Mark Pagel očekuje da će doživjeti vrijeme u kojem će se ljudskim organizmom moći manipulirati do te mjere da će transplantacija biti nepotrebna i svi će se organi moći »uzgojiti« i zamijeniti te komentira da će u usporedbi s realnim mogućnostima manipulacije znanstvena fantastika biti dosadna.

 

Etička pitanja

Kao što su raznolike nade i očekivanja znanstvenika ponuđena na Edge.orgu, raznoliki su i komentari posjetitelja Guardianovih mrežnih stranica. Tako je jedan od komentatora opovrgnuo Pinkerov stav o nezahvalnosti predviđanja, potkrijepljen neispunjenim očekivanjima kao što su interaktivni televizor i ured bez papira te je naveo da smo samo na korak od realizacije spomenutih »čuda tehnologije«. Od realizacija interaktivnog televizora dijeli nas još samo nekoliko mjeseci, napominje komentator, no problem će biti komercijalizacija proizvoda, a ured bez papira, navodi, u neku ruku već postoji, ali je problem u nama jer umjesto da se oslanjamo na monitor, i dalje, iz navike, sve želimo crno na bijelom.

Isti je komentator pobio još jedan Pinkerov primjer neostvarenog predviđanja - meso koje raste u zdjeli, za koje tvrdi da nije daleka budućnost, već nešto čemu ćemo svjedočiti za pet godina. Autor ovog komentara zaključio je da problem često nije u tehnologijskom napretku koji se neminovno odvija oko nas, nego u napretku društva kao cjeline. Tehnologijski napredak iziskuje promjene u stavovima i razmišljanjima, kao što je pretvaranje svijeta u globalno selo, i dovodi do pojave etičkih pitanja s kojima se ranije nismo susretali. Stvara se nova okolina u kojoj treba uspostaviti novu ravnotežu, oduprijeti se usporedbi i poveznicama s prošlošću, a to čovjeku predstavlja veliki problem.

tehnologija znanost dostignuća sf budućnost guardian etika
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati