Tehnologije koje će obilježiti 2008.

Tehnologije koje će obilježiti 2008.

3.1.2008. // Total Portal // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Facebook, iPhone i Nintendo Wii definitivno su obilježili tehnološku scenu 2007. godine. No, koje će nove tehnologije obilježiti 2008.?

BBC je predvidio 5 tehnologija koje će doživjeti pravi 'boom' na tržištu.

1. The web to go
2. Ultra mobile PC
3. IPTV
4. Wimax
5. Mobile VoIP

Web to go
Jedna od najvećih mana web aplikacija je to što se mogu korisiti samo preko internetske veze. No sve više se razvijaju alati koji spajaju online i offline svjetove. Razvijanje takvih tehnologija znatno će utjecati na to kako ljudi koriste web. Tako je na primjer Google razvio svoju Gears aplikaciju, Adobe je lansirao Air, a Microsoft Silverlight. Sve ove tehnologije imaju mogućnost pregledavanje sadržaja weba i bez spajanja na internet.

Ultra mobile PC
Ovi su uređaji prvi put lansirani 2006. godine, a predviđa se kako će ove godine u potpunosti zavladati tržištom. Kod prvotnih nacrta dizajna problem je bio što su baterije bile kratkoga vijeka, a cijene previsoke. No, tijekom 2007. godine novi su proizodi počeli puniti police dućana.

Najraširenija je Asus EEE verzija, laptop veličine prosječne knjige, koja se može kupiti za dvjestotinjak funti. Predviđa se da će se tijekom 2008. godine prodati oko 5 milijuna ovih uređaja. Laptopi koriste Linux software, a teški su samo 1 kilogram.

IPTV
Polovica kućanstva danas u Velika Britanija ima internetsku televiziju. Dolaskom ADSL2+ koji obećava broadband brzinu i do 24 Mbps očekuje se velik rast u potražnji.

Wimax
Wimax je već vrlo popularan u SAD-u, a prognozira se da će ove godine zahvatiti i ostatak svijeta. To je bežična tehnologija koja omogućava širokopojasni bežićni pristup Internetu.

Mobile VoIP
Ova tehnologija omogućava korisnicima da jeftino telefoniraju koristeći internet. Iako su već neke kompanije, poput Jajaha i Truphonea, ponudile VoIp na svojim mobilnim telefonima, ova tehnologija još uvijek nije doživjela veliku popularnost. No to bi se sve moglo promijeniti ove godine.

Tehnologija 2008 IPTV Wimax Mobile VoIP Ultra mobile PC
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati