Svetninčenat: Renomirani španjolski umjetnici Señor Serrano i Laura Alvarez predvode program ovogodišnjeg Festivala

Svetninčenat: Renomirani španjolski umjetnici Señor Serrano i Laura Alvarez predvode program ovogodišnjeg Festivala

10.7.2017. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Zabava

Svetvinčenat, 10. srpnja – Novo, 18. izdanje Festivala plesa i neverbalnog kazališta održat će se od 20. do 23. srpnja u pitoresknom gradiću Svetvinčenat u Istri. Kroz četiri dana i deset raznovrsnih plesnih izvedbi autora i autorica iz raznih krajeva svijeta, Svetvinčenat će opet postati privremeno sjecište raznovrsnog, autentičnog, suvremenog plesnog izričaja te će kroz pokret dotaknuti i promišljati niz pitanja, problema, pojava i emocija, kako s društvene tako i osobne perspektive.
Među najpriznatijim umjetnicima ovogodišnjeg programa izdvaja se svakako kazališna kompanija Agrupación Señor Serrano koja se po treći put vraća na Festival - riječ je o skupini koja stvara originalne produkcije temeljene na pričama iz suvremenog doba. Na ovogodišnjem festivalu gostuju s predstavom Birdie (Ptičica) – to je multimedijalna predstava s videom uživo, predmetima, Hitchcockovim Pticama, viđenim iz jednog novog ugla, maketama, dvije tisuće mini-životinja, ratovima, krijumčarima, masivnom migracijom i tri izvođača koji se s humorom, kritikom i predanošću ljudskom rodu hvataju u koštac s kaotičnim svijetom. Osnovana od strane Àlexa Serrana u Barceloni 2006., Agrupación Señor Serrano koristi obilje inovativnih i vintage alata kako bi proširila granice kazališta koje stvara te tako stvara kombinaciju scenskih izvedbi, teksta, zvuka i maketa, kako bi uprizorile priče o proturječnim vidovima iskustva današnjeg čovjeka. Za svoj rad nagrađeni su Srebrnim lavom na Venecijanskom bijenalu 2015., te ovjenčani brojnim nagradama i sjajnim kritikama u medijima diljem svijeta. 
Renomirana španjolska plesna umjetnica i koreografkinja Laura Aris Alvarez na festivalu gostuje s čak tri projekta: Open Wound (Otvorena rana) dio je serije solo radova nazvanih MicroActions, dok je duet Cualquier Mañana (Jednog jutra) rezultat suradnje s umjetnikom Alvarom Estebanom u projektu Anatomija slomljenih stvari, kojim se ova umjetnica bavi protekle tri godine - riječ je o intimnom duetu o urođenoj tuzi slomljenih stvari. Pored ovih izvedbi, Aris Alvarez će na festivalu održati i radionicu Izvori snage, namijenjenu profesionalcima te plesačima s osnovnim predznanjem. Laura Aris Alvarez u svom izvođačkom iskustvu deset je godina bila članica čuvene belgijske plesne kompanije Wim Vandekeybus/Ultima Vez; dotad je djelovala kao članica španjolske plesne kompanije Lanònima Imperial te je radila s umjetničkim kolektivom General Elèctrica kroz nekoliko predstava Tomása Aragaya. Proteklih sedam godina radi kao slobodna umjetnica; dobitnica je nagrade Lladró za najbolju plesačicu na Festivalu de Valencia 1999.

I ove godine Festival nastavlja suradnju s međunarodnom plesnom platformom Aerowaves koja za cilj ima povezivati i upoznavati uzbudljive nadolazeće plesne umjetnike, međunarodne projekte te publike diljem svijeta. Četiri plesne izvedbe u sklopu ovogodišnjeg programa dio su platforme Aerowaves prema odabiru glumca i redatelja Edvina Liverića, predstavnika Hrvatske za Aerowaves, od čega tri iz programa TWENTY 17 koji uključuje 20 najperspektivnijih nadolazećih koreografa i plesnih skupina u Europi: projekt Your Mother at My Door mađarskih plesnih umjetnika Emese Cuhorka i Lászla Fülöpa koji djeluju unutar plesne kompanije Timothy and the Things, Alien Express slovenskih umjetnika Žigana Krajnčana i Gašpera Kunšeka, Adorabilis portugalsko-brazilskog dua Jonasa Lopesa i Landera Patricka. Posljednji projekt u sklopu mreže Aerowaves je Hidden in Plain Sight u izvedbi austrijske plesne kompanije Hungry Sharks autora Valentina Alferyja – ta će plesna izvedba ujedno i otvoriti ovogodišnji Festival 20. srpnja u Svetvinčenatu. 
Domaću plesnu scenu zastupaju tri projekta: The Devil's Garden autora i koreografa Davida Hernandeza u izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla, Horizont događaja autorice i koreografkinje Martine Nevistić i izvedbi O.N.E. Art Company te U nizu u koreografiji Ane Mrak i izvedbi studenata 1. godine izvedbenog smjera BA studija suvremenog plesa,

Izvedbe na gradskom trgu i u gradskoj loži su besplatne te je ulaz slobodan. Cijena ulaznice za program u kaštelu Grimani iznosi 60 kuna. 
Detaljne informacije o festivalu pratite na www.svetvincenat.com

festival plesa i neverbalnog kazališta savičenta svetvinčenat neverbalno kazalište ples istra senor serrano laura alvarez
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati