Svemirska valuta

Svemirska valuta

10.10.2007. // Net.hr // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Znanstvenici su nedavno izumili, kako tvrde, prvu intergalaktičku valutu. Izdržat će svemirske uvjete, biti laka za transport i razumljiva drugim civilizacijama. Zvuči pomalo fantastično, zar ne?

Travelex, specijalist za razmjenu novca i poslovna plaćanja, lansirao je valutu stvorenu za plaćanje u svemiru. Koliko je poznato, to je prva takva valuta u svemiru i razvili su je znanstvenici iz National Space Centra i Leicesterskog sveučilišta.

Valuta je nazvana Quasi Universal Intergalactic Denomination, ili skraćeno QUID. Sam novac izrađen je tako da podnese uvjete u svemiru.

Profesor George Fraser s Leicesterskog sveučilišta kratko je prokomentirao: "Nijedno zemaljsko sredstvo plaćanja – gotovina, kreditne ili debitne kartice – ne može se koristiti u svemiru zbog mnoštva razloga. Sve s oštrim rubovima, kao što su kovanice ili kreditne kartice, može ozlijediti astronaute, dok bi magnetske trake u kreditnim karticama mogle biti oštećene zračenjem u svemiru. Zbog velike udaljenosti od Zemlje autorizacija čipom ili PIN-om bila bi neprikladna."

Novac je napravljen od polimera prikladnih za svemirske uvjete, otporan je na koroziju i visoke temperature. Ovalnog je oblika da bi spriječio ozljede ako ga netko ispusti u prostoru bez gravitacije.
Na svakoj 'novčanici' naslikan je Sunčev sustav i posebno označena Zemlja. Različite veličine i boje označuju različite vrijednosti. Vrijednosti su od 1 do 10 QUID-a, a današnji tečaj QUID-a je 64,28 kuna.

Zemaljski će se novac uskoro moći zamijeniti za QUID diljem Velike Britanije, a očekuje se i otvaranje mjenjačnice na Mjesecu.

Možda se sve ovo čini kao znanstvena fantastika, no Virgin Galactic planira prvi turistički let u svemir 2009. godine, a američki Bigelow Aerospace najavljuje otvaranje svemirskih hotela u sljedećih pet godina. Znanstvenici predviđaju hotele na Mjesecu do 2050. godine.

budućnost SF svemir valuta znanost
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati