Stoti rođendan SOS-a

Stoti rođendan SOS-a

1.7.2008. // Net.hr // Objavljeno u kategoriji Zabava

Svjetlosni signal, koji je prije svega trebao upozoriti pomorce da se u blizini nalazi brod u nevolji, u upotrebi je već čitavo stoljeće, a zahvaljujući svojoj univerzalnosti postao je dio pop-kulture.

''Pošalji SOS. To je novi poziv i ovo je tvoja posljednja prilika da ga pošalješ'', navodno je jedan radiooperater s Titanica rekao drugom.

Danas je taj ''novi'' poziv star 100 godina i ljudi diljem svijeta, koji duguju svoj život ovim znakovima Morseove abecede, potvrđuju njegovu važnost.

Tijekom prošlog stoljeća SOS je posto dio popularne kulture, korišten u apsolutno svemu od imena proizvoda DIY do Abbinih hitova.

Svoj ''život'' ovaj poziv u pomoć započeo je 1. srpnja 1908. kada je postao globalno prepoznatljiv poziv u pomoć za brodove nastradale na moru.

U to doba zvuk nije mogao biti prenošen zračnim valovima i mornari su trebali standardizirani način da obavijeste druge da su u nevolji.

Do tada je najčešće korišten znak za nesreću bio CQD signal, koji je često bio krivo prepoznat.

Nakon dosta rasprave SOS je odabran kao znak za opasnost jer su tri točke, tri crte, tri točke čista i jasna poruka poslana Morseovom abecedom.

Ovaj signal se u samom početku pokazao dosta uspješan.

No, nisu svi vjerovali u ''moć'' ovog signala i trebala se desiti tragedija poput Titanica da mnogi skeptici povjeruju u vitalnost ovog univerzalnog signala.

Nakon sudara s ledenjakom u travnju 1912. godine radiooperateri su poslali oba signala, stari CQD i novi SOS, no neki brodovi u okolici ignorirali su oba jer su mislili da se operateri zabavljaju.

No, uskoro su se razuvjerili kada je svijet obišla vijest o tragediji Titanica. Nakon toga novi SOS signal bio je rijetko kad ignoriran. 

SOS obljetnica signal Morseova abeceda poziv pomoć
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati