Stare hrvatske novine i časopisi od sada online

Stare hrvatske novine i časopisi od sada online

22.1.2010. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Zabava

Portal digitaliziranih starih hrvatskih novina i časopisa dnc.nsk.hr predstavljen je u četvrtak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu.

O Portalu i digitalizaciji novina i časopisa govorili su glavni ravnatelj NSK Tihomil Maštrović, rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš i načelnica Odjel za digitalizaciju knjižnične, arhivske i muzejske građe Ministarstva kulture Dunja Seiter-Šverko.

Portal su predstavile djelatnice NSK Sofija Klarin Zadravec i Maja Jokić, a glavni i odgovorni urednik časopisa Hrvatski planinar Alan Čaplar darovao je Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici cjelovit komplet digitaliziranoga časopisa koji izlazi od 1898. godine.

Maštrović je napomenuo kako je ovo središnji hrvatski portal koji će omogućiti dostupnost starih hrvatskih novina i časopisa široj javnosti.

»Digitalizacijom ćemo sačuvati vrijednu hrvatsku baštinu,« rekao je dodavši kako su digitalizirane novine koje su izlazile od kraja 18. do sredine 19. stoljeća.

Napomenivši kako su novine ponekad prvi i jedini izvor dodao je kako su također digitalizirani i hrvatski stručni i znanstveni časopisi od sredine 19. stoljeća.

Po Bjeliševim riječima novine su bilježile povijest koja se tada događala, a njihova digitalizacija NSK svrstava u jednu uspješnu globalnu knjižnicu.

Dunja Seiter-Šverko je podsjetila kako hrvatsko Ministarstvo kulture u sklopu projekta digitalizacije knjižne građe osigurava financijska sredstva za to od 2007. godine. »Tijekom zadnje tri godine Ministarstvo je osiguralo 700 tisuća kuna financijske pomoći,« rekla je.

Portal Stare hrvatske novine zamišljen je kao središnje mjesto pristupa digitaliziranim hrvatskim novinama u NSK i ostalim hrvatskim baštinskim ustanovama. Trenutačno je dostupno šest naslova iz fonda NSK, među kojima su i najstarije sačuvane hrvatske novine Kroatischer Korrespondent iz 1789. te Il Regio Dalmata -Kraglski Dalmatin (1806-1810) – prve novine objavljene na hrvatskom jeziku.

Portal digitaliziranih humanističkih časopisa sadrži izbor najstarijih hrvatskih humanističkih časopisa u digitalnom obliku. U prvoj fazi projekta digitalizirana su četiri naslova časopisa koji kontinuirano izlaze od 1859. godine: Bullettino di archeologia e storia Dalmata (od 1878.), Napredak (od 1859.), Starohrvatska prosvjeta (od 1895.) i Sveta Cecilija (od 1877.). (Hina)

 

ZaMirZine

 

 

digitalne novine stare hrvatske digitalne novine hrvatske novine online stari hrvatski časopisi online
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati