Digital Labin 2023 Top Full M - Digital Labin 2023 Top Full

Stand Up - Temelj američke komedije

Stand Up - Temelj američke komedije

15.10.2007. // Idesh magazin // Objavljeno u kategoriji Zabava

Za početak, "stand-up komedija“ ili "stand-up“ je tip komedije prepoznatljiv zbog specifične forme, preciznije, jednog komičara koji se s bine obraća publici bujicom britkih i humorističnih monologa.

No, stvar nikada nije toliko jednostavna i da se to obraćanje ne bi pretvorilo u puko nizanje istrošenih viceva, stand-up komičari moraju posebno paziti da repertoar bude svjež, šale kratke (ta se forma naziva "bits“), a vicevi koji kolaju narodom nikako ne bi smjeli postati djelom komičareva nastupa. U suprotnom dolazi do "hecklinga“ (nezadovoljno dobacivanje iz publike) koji je poprilično uobičajen na takvim događanjima ukoliko je komičar loš.

Zašto uopće pišemo o stand-up komediji? Amerika već preko stotinu godina uživa u ovom tipu humora koji je postao samim temeljem američke komedije, velik broj komičara izgradio zavidne karijere koji je zabavljače prometnuo u svestrane milijunaše (primjerice Jerry Seinfeld, Woody Allen ili Eddie Murphy), komičarski klubovi zamijenjeni su ogromnim dvoranama velikih kapaciteta, a sami komičari često su voditelji raznovrsnih dodjela nagrada (Billy Crystal, Chris Rock ili Sarah

Sve je počelo vodviljem (popularni tip zabave u Americi u vremenu od 1880. do 1930.) iz kojeg su izašli očevi modernog stand-upa Jack Benny, Fred Allen i Bob Hope, a vodvilj je zaslužan i za uvjerljivo najprljaviji vic svih vremena nazvan Aristrokrati o kojem je snimljen i izvanredni dokumentarac istog imena (svakako skinite s neta i pogledajte verziju Boba Segeta koja spada u nešto najogavnije što smo čuli).

Sedamdesete predstavljaju ogroman procvat stand-upa, a i mi ih favoriziramo zbog odličnog politički nekorektnog humora koji je ponovno postao popularan tek zadnjih desetak godina. Nije tajna da je Saturday Night Live koji je s emitiranjem započeo 1975. svoje redove punio isključivo odličnim, ali neeksponiranim stand-up komičarima to

U osamdesetima, interes za ovim tipom komedije znatno opada, a ponovni porast interesa sredinom devedesetih mnogi pripisuju odličnom Chris Rocku koji nas je oduševio svojim jednosatnim nastupom Bring The Pain.

Novi milenij na bine donosi cijeli niz odličnih komičara koji se na sve moguće načine infiltriraju u showbusiness (na jednom velikom dijelu možemo zahvaliti odličnom Comedy Centralu). Ostatak svijeta također nije ostao nedotaknut ovim fenomenom (uključujući i Hrvatsku), pa već nekoliko godina možemo gledati stand-up nastupe Željka Pervana ili grupe Sve pet.

Zanimljivo je da su američki komičari vrlo često svojevrsni "lakmus papir“ i sva relevantnija društvena događanja postaju temom određenih nastupa koji često vrlo inteligentno i perceptivno stvari stavljaju na pravo mjesto. To je često socijalno orijentiran humor blizak masama, ali zahtjevnija publika između redaka može iščitati genijalni pod-kontekst kojem se teško suprotstaviti jer iza odličnog humora gotovo uvijek stoji inteligentno promišljanje.

Valja istaknuti velikane stand-up komedije od kojih su svi, svaki na svoj način, doprinijeli održavanju stand-upa kao uvjerljivo najzahtjevnije forme komedije. YouTube krije mnoge video zapise, pa provjerite imena kao što su Bill Hicks, Steven Wright, Denis Leary, Jamie Foxx, George Carlin, Dane Cook, Dave Chapelle, Lenny Bruce, Richard Pryor ili Pablo Francisco.


humor komedija stand-up zanimljivosti
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati