Sretan 40. rođendan Internetu

Sretan 40. rođendan Internetu

26.10.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Moj prvi susret s njim bio je jako čudan jer uopće nisam znao što da od njega očekujem. Sreli smo se na faksu u jednoj maloj zagušljivoj prostoriji u kojoj je, te davne 1995. godine, bilo smješteno čak osam funkcionalnih računala. Sjeo sam za prvo slobodno računalo, kliknuo na magičnu ikonu u obliku prepolovljenog kormila i čekao. I čekao. I čekao. I čekao.

Čekao sam toliko dugo da sam u potpunosti zaboravio što čekam dok se bijeli ekran nije počeo puniti slovima koji su me upozorili da sam spojen, da sam u mreži i da sada mogu tražiti što god želim. Ono što nije pisalo jest da od tog trenutka na dalje moj život više neće biti isti. Išao sam prvi put na Internet i baš kao i svi vi ostao u njemu.

Te pradavne 1995. godine Google je postojao samo kao ideja pa su dotad dostupni pretraživači bili nešto nalik sporoj i nepouzdanoj noćnoj mori. Već tada sam znao da prapočeci interneta vuku svoje korijenje još iz 1969 godine, kada su točno na današnji dan, 29. listopada, po prvi put umrežena dva sveučilišna kompjutora. Ono što nisam nikako uspio shvatiti je zašto to čudo nakon svih tih godina još uvijek radi tako sporo, a prvo pitanje koje sam si postavio bilo je "Što će to meni?". Onda sam se sjetio da se ne mogu sjetiti kako se zove neki pisac koji je napisao neki roman koji mi je preporučio neki prijatelj do kojeg mi nije bilo lako doći, a nakon dvije cigarete i jedne kave čekanja dobio sam sve odgovore koji su mi trebali, pa i više od toga.

Sada na internetu rješavam sve dvojbe, gledam svašta, slušam što me volja i čitam koliko mogu, pa bih bio licemjeran kada mu ne bih zaželio sve najbolje. Zato sretan ti 40. rođendan - moj internetu. (B. V.)

internet web mreža rođendan interneta
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati