Sputnjik 2 & Lajka

Sputnjik 2 & Lajka

27.5.2009. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Zabava

Sputnjik 2 druga je letjelica lansirana u Zemljinu orbitu 03. studenog 1957. i prva koja je ponijela živo biće u svemir – psa Lajku. Bila je 4 metra visoka, oblika stožca i promjerom od 2 metra. Nosila je nekoliko instrumenata: radio odašiljač, telemetrijski sustav, jedinicu za programiranje, sustav za održavanje života i temperaturu kabine, te nekoliko znanstvenih instrumenata. U odvojenom odjeljku nalazila se Lajka.

Tehnički i biološki podaci slani su uporabom Tral D telemetrijskog sustava, koji je slao podatke u intervalima od 15 minuta svake orbite. Dva fotometra su bili u letjelici za mjerenje solarne radijacije (UV i X-zraka) i kozmičkih zraka. Sputnjik 2 nije nosio televizijsku kameru (TV slike pasa na Sputnjiku 5 su često zamjenjivane Lajkom).

Sputnjik 2 lansiran je na raketi ICBM R-7 u Zemljinu orbitu, a prva nezgoda javila se prilikom odvajanja A stupnja rakete, kad je došlo do lakšeg oštećenja toplinske zaštite, te je temperatura u unutrašnjosti sonde dosegla 40 °C. Sputnjik 2 proveo je puna 162 dana u orbiti Zemlje, prije no što je ušao u atmosferu i izgorio 14. travnja 1958. godine.

Prvo živo biće u svemiru originalno je nazvana Kudrjavka (Mala Kovrčava), ali je kasnije preimenovana u Lajka (Lajavka). Težila je oko 6 kg. Kabina pod tlakom na Sputnjiku 2 joj je davala dovoljno mjesta da legne ili da ustane, te je bila obložena mekanim matrijalom kako se Lajka ne bi ozlijedila. Sustav za protok zraka davao joj je kisik; hrana i voda stavljeni su u obliku želatine. Lajka je na sebi imala torbu za prikupljanje tjelesnih izlučevina i elektrode pričvršćene na tijelo kako bi se pratili znakovi života. Mjerenja u ranoj fazi leta pokazivala su da je Lajka uznemirena, ali da jede hranu. Nije bilo moguće vratiti psa sigurno na Zemlju, pa je isplanirano da Lajka bude eutanizirana otrovom u hrani nakon 10 dana oribitiranja Zemlje. Dugo se vjerovalo da je to uzrok Lajkine smrti. Međutim, listopada 2002. ruski znanstvenici otkrili su kako je Lajka umrla nakon samo nekoliko sati zbog pregrijavanja unutar kapsule i stresa. Misija je dala znanstvenicima prve podatke na ponašanje živog organizma u svemiru.

Sputnjik 2 nije mogao detektirati Van Allenov radijacijski pojas jer je putovao prema sjeveru dovoljno da bude ispod većeg dijela radijacijskog pojasa dok su ga pratili iz SSSR-a. Geigerovi brojači su javili povećanje radijacije na visinama od 400 do 700 km, ali ovo nije smatrano neobičnim. Zanimljivo je da je jedan australski profesor, Harry Messel, presreo signal Sputnjika 2 ali Sovjeti nisu dali kod za dešifriranje signala. Zauzvrat, Australci nisu htjeli poslati podatke koje su primili. Nešto kasnije, tijekom 1958. godine, prilikom misije Sputnjik 3, počeli su surađivati, te su potvrdili podatke i sa američkih sondi Explorer 1, 3 i 4.

Još jedna zanimljivost tiče se same Lajke; kad se trebalo odabrati između pasa treniranih za misiju (Lajka, Belka, Strelka, Zvezdočka i drugi psi), ljudi zaduženi za odabir znali su da se pas neće živ vratiti iz svemira. Kako je od svih pasa Lajka bila najmanje omiljena, upravo je ona odabrana za let.


Datum lansiranja: 03. studeni 1957.
Posada: pas Lajka
Raketa-nosač: ICBM R-7
Korisni teret: Sputnjik 2
Vrijeme trajanja misije: 162 dana

izovr  http://www.svemir.org

lajka svemir Sputnjik 2
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati