Spektakularnim vatrometom završen 11. Srednjovjekovni festival u Svetvinčentu!

Spektakularnim vatrometom završen 11. Srednjovjekovni festival u Svetvinčentu!

8.8.2023. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Zabava

Ove ćemo godine posebno pamtiti 11. izdanje Srednjovjekovnog festivala. Vremenske (ne)prilike otežavale su redovno odvijanje programa, a i zadale brojne glavobolje organizatorima koji su se stalno morali prilagođavati novonastalim situacijama. Tako je zbog kiše program namijenjen za petak (obiteljski dan) u potpunosti otkazan i ukomponiran u subotnji program, kada je na redu bio Dan viteštva. Kiša ih nije zaobišla ni nedjelju kada su također bili primorani otkazati program, tako da je posljednji dan festivala bio ponedjeljak kada je uslijedilo i veliko finale festivala: scensko spaljivanje kaštela, odnosno vatromet.  No, unatoč kiši, festival je ponovno pokazao veliki interes domaćih i stranih posjetitelja koji uživaju u ovom povratku u srednji vijek. Program festivala prilagođen je za sve generacije, a ponajviše za one najmlađe koji se raduju vitezovima i ostalim zanimljivim likovima koje mogu susresti po mjestu za vrijeme trajanje festivala.

Svečanim mimohodom prezentirale su se sve udruge festivala, a nastupilo ih je čak 18 koji njeguju srednjovjekovnu kulturu i tradiciju sa ukupno 300-ak kostimiranih članova iz Slovačke, Mađarske, Italije, Slovenije, Austrije i Hrvatske.  Mnoštvo vitezova, srednjovjekovnih dama i plemića koračalo je ulicama i zabavljalo brojne posjetitelje.  Na svakom se koraku mogao pronaći poneki sadržaj bogatog programa, a posebnu pažnju posjetitelja su ove godine privukle srednjovjekovne igre i priprema čarobnog napitka vještice Mare za koju su bili zaslužni Tematski park Sanc.Michael.

Placa je bila prepuna proizvođača autohtonih proizvoda, prikaza starih i srednjovjekovnih zanata, šarenih rukotvorina koje su prizivale da dođete bliže i pažljivo ih pogledate. Originalni i nesvakidašnji suveniri ili uporabni predmeti bili su također u ponudi Srednjovjekovnog sajma ispred kaštela.

Za gastro doživljaj bili su zaslužni „Kampanjola“, koji je uz njihovu eko biru iz Savičente u ponudi imao i jela tematski prilagođena festivalu, dok se za gastro kutak u kaštelu Morosini-Grimani pobrinuo Lucky Goat.

Bogat je program i ove godine ponudio raznolik sadržaj na 3 lokacije: Placa, kaštel Morosini-Grimani te Žlinja – travnata površina podno kaštela na kojoj se i odvijao glavni dio programa. Tako smo mogli svjedočiti izvanrednom konjičkom turniru kojeg je uprizorila  udruga Agentura Hector iz Slovačke, a vidjeli smo i razvoj streličarstva koju nam je prezentirala Udruga Fekete Solyom iz Slovačke. Uvijek atraktivan sokolarski show Udruge Sokolary Sv.Bavona probudio je najviše ovacija kod onih najmlađih, te naravno dječja bitka koja je postala već nezaobilazan dio programa. Pravi srednjovjekovni duh donosila nam je udruga Holloenek Hungarica, a razne sprave za mučenje, srednjovjekovne frizure, oklopi i štitovi bili su pravi dodatak srednjovjekovnih aktivnosti. Jedinstveni show sa zastavama predstavila nam je talijanska udruga Gruppo Sbandieratori del palio di Asti, a mačevanje i borba vitezova mogla se pogledati u kaštelu Morosini-Grimani gdje se odvijao turnir u bohurtu, dok su se u Žlinji vodile borbe mačevima i zapaljenim bakljama Povijesne Udruge Kaštel iz Svetvinčenta. Ono što je možda najviše plijenilo pažnju posjetitelja bio je vatreni program, ove godine u izvedbi nove udruge Flame Rain Theatre, koji su ujedno poslužili i kao uvertira u posljednju i finalnu točku festivala: „spaljivanje štrige“, odnosno vještice Mare, kada se i cijeli kaštel našao u plamenu.  

Srednjovjekovni se festival održava sada već više od 10 godina i postao je nezaobilazna manifestacija Općine Svetvinčenat. Zahvaljujemo svima koji su prošlih godina sudjelovali i surađivali s nama u bilo kojem segmentu organizacije festivala, te pozivamo da nas posjetite i sljedeće godine na novom izdanju Srednjovjekovnog festivala! 

Kaštel Morosini-Grimani festival vikend istra hrvatska Svetvinčenat
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati