"Smak svijeta" i dalje na čekanju: LHC ostaje ugašen do proljeća 2009.

"Smak svijeta" i dalje na čekanju: LHC ostaje ugašen do proljeća 2009.

24.9.2008. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

UREĐAJ izgrađen za simulaciju Velikog praska, LHC, ostat će ugašen sve do proljeća iduće godine, dok inženjeri sasvim ne uklone probleme s magnetima i instalacijama.

Podsjetimo, LHC je ugašen nakon što je došlo do izlivanja tekućeg helija što je narušilo temperaturu unutar uređaja. Temperatura na gotovo sto magneta skočila je za više od sto stupnjeva Celzijusa, zbog čega je stroj ugašen. LHC ima više od 1200 magneta koji služe za usmjeravanje protonskih zraka unutar kružnog tunela.

Prema prvim prognozama LHC je trebao biti ugašen samo dva mjeseca dok se kvar ne ukloni, ali s obzirom da će istraga i popravci trajati duže od predviđenog, eksperiment se neće nastaviti prije proljeća 2009. godine. "Ovo je ogroman psihološki udarac jer dolazi nakon vrlo uspješnog početka eksperimenta. No, sigurni smo da će sve biti riješeno", priopćio je generalni direktor projekta CERN.

 

Fizičarima i dalje prijete

Prema riječima Jamesa Gilliesa, u četvrtak je na adresu CERN-a stiglo 1,4 milijuna e-mailova, od čega 98 posto spamova (neželjene pošte). U nekim e-mailovima poslanim prije početka rada LHC-a bile su prijeteće poruke, a neki su fizičari dobili čak i prijetnju smrću (Jutarnji list)

 

Umjesto da stvori 'crnu rupu', akcelerator se pokvario

Zurich, 21.09.2008., 09:41 | BBC

Golemi sudarač čestica u Europskom centru za nuklearna istraživanja zaustavljen je na najmanje dva mjeseca. Iz cijevi u 27 kilometara dugom podzemnom tunelu iscurila je oko tona tekućeg helija što je izazvalo zagrijavanje dijela sustava.

Prvi kvar dogodio se nedugo nakon početka rada prije deset dana, no znanstvenici su sad utvrdili da su oštećenja ozbiljnija nego što se mislilo.

LHC će biti izvan upotrebe barem dva mjeseca, rekli su u CERN-u. Dio velikog fizičkog eksperimenta zaustavljen je ovaj vikend dok inžinjeri pregledavaju sustav.

 

 

"Tijekom testa dogodio se incident. Dio stroja morat će se popraviti", rekao je glasnogovornik James Gillies.

Golemi akcelerator hadronskih čestica zaustavljen je zbog električnog problema na sustavu za hlađenje tunela dugog 27 kilometara koji se nalazi 100 metara ispod zemlje.

 

 

>> Počeo CERN-ov pokus, još smo tu

>> Počeo 'Eksperiment sudnjeg dana': 60.000 računala obrađuje podatke

Kvar nema nikakve opasnosti za javnost, a u CERN-u su priznali kako će popravak biti skup.

 

Eksperimentima u sudaraču znanstvenici se nadaju otkriti tajne postanka svemira, neke subatomske čestice i prirodu tamne tvari. Projekt na kojem rade tisuće fizičara i inžinjera iz cijelog svijeta zamišljen je 1983., a radovi su počeli 1996 godine.

 

Jedno je sigurno: traži se tzv. Božja čestica, a ne valovi!

A što ako na(i)đu (na) Luciferovu vješticu?

Sapunica traje i dalje - pravedan debakl znanosti i/ili spas Zemlje na jedno vrijeme.

LHC akcelerator CERN Švicarska kružni tunel smak svijeta božja čestica Higgsov bozon znanost
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati