Silicone Soul: Riječane čeka noć za pamćenje!

Silicone Soul: Riječane čeka noć za pamćenje!

29.3.2012. // Novi list // Objavljeno u kategoriji Glazba

Stvorili smo nekoliko prepoznatljivih pjesama koje bi bilo sjajno izvesti uživo, ali na odgovarajući način. To je nešto što bismo željeli učiniti, ali na jedan zaista poseban način, kažu Craig Morrison i Graeme Reedie, najpoznatiji po house klasiku »Right On«

Škotski house duo Silicone Soul u petak se sprema zatresti Stereo dvoranu, na svom premijernom nastupu u Rijeci, u sklopu proslave pet godina postojanja party serijala Pozor! Elektronika. Najpoznatiji po house klasiku »Right On«, Craig Morrison i Graeme Reedie, zauzeli su posebno mjesto u elektroničkoj plesnoj glazbi, kako zbog dubine i kvalitete produkcije, tako i zbog stalnog razvoja i urođenog razumijevanja glazbe.

Na pitanje što riječku publiku očekuje u petak Morrison i Reedie jednostavno odgovaraju:

– Nadamo se, sjajna glazbena noć za pamćenje.  

Savršen zvuk za naše uši

– Imali su golem utjecaj na nas. Kad ste tinejdžer, pojedini posebni trenuci koje osjetite u glazbi, stvarno rezoniraju u vama. Albumi Primal Screama i The Orbovi »Adventures Beyond The Ultraworld« te »U.F.Orb« promijenili su cijelu našu percepciju glazbe, kao što su to učinili i brojnim drugim ljudima između 1990. i 1992. godine. Prisustvovati zajedničkom nastupu oba benda, bilo je jedno zaista nevjerojatno, genijalno, razarajuće iskustvo.

No, još važnije, s obzirom na to da smo obojica bili obožavatelji Primal Screama i prije nego što su izdali »Screamadelicu«, promjene koje su napravili u svojoj glazbi ostvarile su izvanredan utjecaj na nas. Nikad prije nismo čuli ništa slično. Zahvaljujući tom albumu, i radu The Orba, upoznali smo se direktno ili indirektno s toliko različitih ideja, od house i ambient glazbe, preko sempliranja, duba i DJ-inga, do pjesama koje traju punih 40 minuta, vinila od 12 inča.... Zaista praktički sa svime.

Novi album

Što možemo očekivati od Silicone Soula u 2012. godini?

 – Izdat ćemo novu kompilaciju remikseva nekih naših pjesama iz »back kataloga«, u sklopu proslave dvadeset godina rada naše izdavačke kuće Soma Records »Soma20 – The Silicone Soul Remixes«, koja izlazi 21. svibnja. Isto tako radimo na novom singlu za Somu, koji bi trebao izaći tijekom ljeta, a polako počinjemo skupljati ideje za naš novi album.

Nikad ne zaboravite onaj trenutak kad ste prvi put čuli »Loaded« od Primal Screama. Isto tako, produkcija i suradnja Andrewa Weatheralla i Jimmyja Millera, koji su producirali i sve nama najomiljenije ploče Rolling Stonesa, jednostavno je bila savršen zvuk za naše uši.   

Tek jedan nastup uživo

– Oduvijek smo se divili skladateljima glazbe za filmove. Dobra su referenca i za naš rad, jer glazba je u filmovima poprilično važna i esencijalna za prenošenje raspoloženja i osjećaja. Inspiraciju možemo crpiti iz bilo kojeg dijela procesa stvaranja filmova, bio to cijeli soundtrack ili samo jedna pjesma, priča, kinematografija, dijalog ili naslov. Svaki od tih dijelova filmskog procesa evocira različite ideje koje se ponekad mogu dobro prevesti u našu glazbu, bilo to svjesno ili podsvjesno.

Inspirirali su nas brojni filmaši, ali kad bi nekoga morali izdvojiti bio bi to rad Johna Carpentera tijekom sedamdesetih i ranih osamdesetih godina, kad je često i skladao glazbu za filmove koje je režirao. Tu su zatim i Enio Morricone, Jean-Luc Goddard te od novijih Danny Boyle i John Murphy.

Prije nego što ste se počeli baviti elektoničkom glazbom, imali ste rokerski bend. Je li Silicone Soul ikad razmišljao o tome da nastupa kao live act?

– Stalno razmišljamo o tome. Tijekom svih ovih godina stvorili smo nekoliko prepoznatljivih pjesama koje bi bilo sjajno izvesti uživo, ali na odgovarajući način. To je nešto što bismo mi željeli učiniti na jedan zaista poseban način. Jasno je da bi to sad mogli odraditi na nekoliko laptopa. To bi isto bilo zabavno, ali zapravo se ne razlikuje od toga da jednostavno odvrtimo ploče kao DJ-i.

Pravi trenutak za nastup uživo jednostavno još nije stigao, nadamo se da hoće. Dosad smo samo jednom nastupali uživo kao Silicone Soul, nakon što smo izdali naš prvi album, zajedno s našim prijateljem Peterom na perkusijama, a tom smo prilikom koristili MPC i FX.   

U potrazi za novim producentima


Imate vlastitu etiketu Darkroom Dubs. Postoji li neka priča oko toga kako ste se odlučili baš za taj naziv?

Unatoč nekim poprilično očitim konotacijama, Darkroom dolazi od stare tehnike razvijanja filma, a Dub, jasno od naziva tog glazbenog žanra. Bili smo veliki ljubitelji jamajkanskih producenata iz sedamdesetih godina, kao što su King Tubby, Lee »Scratch« Perry i Augustus Pablo.

Također, cijela ideja oko »the duba« odnosi se prije svega na B strane, čistih bubnjeva i baseva bez vokala, koje su se prvi put pojavile na ranim 12-inčnim vinilima US Housea.

Koja izdanja možemo očekivati na etiketi u bliskoj budućnosti?

Posvećujemo puno pažnje etiketi od promjena koje smo napravili sredinom 2008. godine. Usredotočujemo se na nove ili tek nadolazeće producente i glazbu koju bismo i sami rado vrtili kao DJ-evi. Ove godine izdajemo ploče Olivera Schoriesa, AFFKT-a, Soukie & Windish, Danza Macabra, Concrete Jungle i Freske. Tu je i nešto remikseva te nova DJ Mix kompilacija.

Silicone Soul Rijeka Stereo Dvorana Intervju Right On petak Craig Morrison Graeme Reedie elektronska glazba producenti house Pozor! Eleelktronika
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati