Program jubilarnog Motovun Film Festivala

Program jubilarnog Motovun Film Festivala

3.7.2008. // Total Portal // Objavljeno u kategoriji Film

Motovun Film Festival za svoje jubilarno, deseto izdanje priprema dosad najambiciozniji program. Od 28. srpnja do 1. kolovoza u istarskom gradu na brežuljku slavit će se deseti rođendan festivala i stoti rođendan ruskog filma, uz prikazivanje više od stotinu filmova koji će zagrijati projektore do usijanja. Brojni gosti moći će se zabaviti na koncertima i otvaranju novog kina te podići čašice votke za još barem toliko rođendana!

Do prve projekcije u Motovunu ostalo još 25 dana, no od danas se na web stranici festivala mogu gledati kratki filmovi iz programa Motovun Online. U subotu kreće Tjedan ruskog filma u Zagrebačkom kazalištu mladih, a od sljedećeg ponedjeljka, 7. srpnja ulaznice su u pretprodaji.

 

U znak zahvalnosti publici koja već deset godina sa svih strana svijeta putuje do Motovuna, ove godine je program filmskog festivala u svemu rekordan.

Prikazat će se više od stotinu filmova, od toga dvadeset i osam u glavnom programu. Otvoreno će biti još jedno dnevno kino, koje će biti posvećeno velikom jubileju velike kinematografije - stogodišnjici ruskog filma.

Sa šesnaest projekcija dnevno, motovunska će kina raditi neprekidno svaki dan od 10 ujutro pa gotovo do svitanja sljedećeg dana. Tu svakako treba spomenuti da će u noći s četvrtka na petak raditi neprekidno, što će biti više od 40 sati neprekidnog rada projektora.

'Kao i uvijek, pripremili smo bogat popratni program, s izložbama, susretima festivalskih gostiju i publike, koncertima recimo tek to da ćemo u desetu godišnjicu ući onako kako smo pokrenuli festival, s Gustafima do zore', najavio je detalje programa direktor MFF-a Igor Mirković.

Osim filmova u glavnom programu, na pet motovunskih kino-platna vrtjet će se najbolji filmovi iz povijesti ruske kinematografije. Na platnima i izvan njih odvijat će se program interaktivnog filma koji će svim posjetiteljima omogućiti nešto drugačije filmsko iskustvo, dok se program kratkih filmova Motovun Online ove godine prikazuje svaki dan u Još manjem kinu.

Među filmovima glavnog programa, od kojih su mnogi festivalski laureati, prikazat će se i britanski dokumentarac "Čovjek na žici" te irski rock mjuzikl "Jednom", oba nagrađeni na Sundanceu, kolumbijski "PVC-1" i slovački "Slijepe ljubavi", nagrađeni u Cannesu. Od hrvatskih filmova u glavnom programu je "Iza stakla" Zrinka Ogreste.

Uz to, u čast glumice Mije Oremović, koja slavi 50 godina filmskog rada, bit će prikazan 'H8' Nikole Tanhofera iz 1958. godine.

'Došli smo do desetog izdanja. A ono se, nimalo slučajno, poklapa s raznim godišnjicama: 100 godina od kada su Rusi snimili svoj prvi film, 100 godina od kada je Nazor objavio "Velog Jožu", 60 godina od rezolucije Informbiroa, 40 godina od '68, 10 godina od prvog Motovun Film Festivala. Ukratko - mislim da svi zajedno imamo (uz naš glavni alibi, a to je preko sto fantastičnih filmova) priliku za još jedan dobar, ako ne i najbolji, petodnevni tulum.', najavio je festival kratko, simbolično i brojčano, umjetnički direktor MFF-a, Rajko Grlić

 

http://www.motovunfilmfestival.com/ 

Motovun Film Festival film Motovun konkurencija Veli Jože
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati