Pripremimo se za ludnicu Motovun Film Festivala!

Pripremimo se za ludnicu Motovun Film Festivala!

1.7.2010. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

Motovun Film Festival u potpunosti je posvećen filmovima nastalim u malim kinematografijama i nezavisnim produkcijama, filmovima koji su se nametnuli inovativnošću, idejom, snagom svojih priča. U svemu - osim u ambicijama i kvaliteti - Motovun želi biti mali festival koji prikazuje male filmove, male u najtoplijem značenju te riječi. Motovun Film Festival petodnevni je filmski maraton u kojem se projekcije u neprekinutom nizu smjenjuju od 10 ujutro do 4 iza ponoći, s večernjim projekcijama na otvorenom i dnevnim u kino-dvoranama. Program festivala sastavljen je od sedamdesetak naslova sa svih strana svijeta, od dokumentarnih do igranih, od kratkih do dugometražnih, od gerilskih do skupih produkcija. Jedini kriterij njihova odabira jest da se inventivnošću uklapaju u slobodoumnu atmosferu festivala. Ove se godine festival održava dvanaesti put. 

Organizatori o suštini festivala

U godini prvog MFF u gradovima širom hrvatske zatvaraju se kino-dvorane: zato smo u malom srednjevjekovnom gradu Motovunu obnovili staro, dugo zatvoreno kino, a glavni trg pretvorili u filmsko gledalište na otvorenom.Na sam dan otvaranja prvog MFF, 10. kolovoza 1999., u hrvatskim kinima nije igrao niti jedan (da, niti jedan) ne-hollywoodski film, niti jedan od oko tri tisuće naslova, koliko ih se godišnje proizvodi izvan velikih studija. Zato smo odabrali filmove koji su nastali na svim stranama svijeta.U zemlji u kojoj je pokrenut MFF nije bilo niti jedne međunarodne manifestacije dugometražnog igranog filma. Zato smo pokrenuli festival. 

Nagrada Bauer pripasti će najboljem filmu regije 

U želji da doprinese otvaranju nacionalnih granica i filmskih tržišta zemalja regije, Motovun film festival dodjeljuje nagradu Bauer – film godine najboljem filmu u regiji. Regionalna nagrada Motovun film festivala dosada je bila poznata pod imenom „odAdoA“.  Od ove godine Motovun film festival nagradu za najbolji film u regiji dodjeljuje po novim pravilima. Cilj nagrade je da filmski profesionalci s teritorija koje nagrada pokriva zajednički i ravnopravno zastupljeni odaberu najbolji film sezone. Redatelju nagrađenog filma Motovun film festival dodjeljuje  nagradu Bauer – za najbolji film godine i novčani iznos od 5 tisuća eura. Nagrada se dodjeljuje u sklopu programa festivala.  Nagrada Bauer – za najbolji film godine dodjeljuje se za filmove snimljene u sedam zemalja: Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji. U konkurenciji su svi dugometražni filmovi prikazani u redovnoj kino distribuciji najmanje pet dana ili u programu nekog A-festivala, a premijerno su prikazani u razdoblju od 01. lipnja prethodne do 01. lipnja  tekuće godine. Svaki teritorij ima lokalnog selektora, koji iz nacionalne kinematografije odabire dva filma – tako se formira popis nominiranih filmova. Selektori ovogodišnje nagrade su Ahmed Burić (Bosna i Hercegovina), Andrej Nikolaidis (Crna Gora), Nenad Polimac (Hrvatska), Agim Sopi (Kosovo),  Sunčica Unevska (Makedonija), Simon Popek (Slovenija) i Vladan Petković (Srbija).  Direkcija festivala zadržava pravo na „wild card“, tj. da, na sugestiju selektora, spisku nominiranih doda dva filma. 

BOSNA I HERCEGOVINA /selektor Ahmed Burić/„32. Decembar“ Saša Hajduković„Na putu“ Jasmila Žbanić (izuzeti iz konkurencije na molbu producenta) 

HRVATSKA /selektor Nenad Polimac/„Crnci“ Goran Dević, Zvonimir Jurić„Kenjac“ Antonio Nuić 

KOSOVO /selektor Agim Sopi/“Prijeko puta” / Beyond of the road / Pertej rruges, Yill Citaku“Magarci sa granice” / Donkeys of the border/ Gomaret e kufirit, Jeton Ahmetaj 

SLOVENIJA / selektor Simon Popek„9:06“ Igor Šterk„Slovenka“ Damjan Kozole (wild card na prijedlog Nenada Polimca) 

SRBIJA /selektor Vladan Petković/„Čekaj me, ja sigurno neću doći“ Miroslav Momčilović„Edit i ja“ Aleksa Gajić Najbolji film godine odabire sedmeročlani žiri sastavljen isključivo od filmskih profesionalaca koji dolaze iz teritorija obuhvaćenih nagradom.

Motovun film festival čestita autorima i ekipi svih nominiranih filmova, te vjeruje kako nagrada Bauer – film godine može doprinijeti da se dobar glas o dobrim filmovima čuje još dalje.

 

Izvor: http://www.motovunfilmfestival.com/

 

motovun film festival nagrada bauer mff
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati