Počela prva Republika!

Počela prva Republika!

19.7.2013. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Jučer je u Rijeci počelo dugoisčekivano prvo izdanje Republike, festivala koji slavi kreativnost, aktivizam, slobodu i zabavu, a koji će se u sljedeća dva dana održavati na Titovom "Galebu" i u industrijskom kompleksu "Rikard Benčić".

 

Tisuću delegata iz cijeloga svijeta već je prvi festivalski dan moglo uživati u brojnim zanimljivim predavanjima, radionicama, raspravama, izložbama i kinu na otvorenom.

Festival je predavanjem na Galebu otvorio književnik i futurist Bruce Sterling koji je se na duhovit način osvrnuo na povijest Rijeke kroz uvijek aktualne teme piratstva, seksa i glazbe.

Magnus Eriksson posjetitelje je proveo kroz povijest Pyratbyrana koji je pokrenut s ciljem  promicanja slobodnog protoka podataka i informacija.

Najveći interes izazvalo je predavanje osnivača 4chana Chrisa Poolea – moota, koji je, baš kao i Nullsleep, govorio o utjecaju društvenih mreža na život i identitet pojedinca.

Treba izdvojiti i predavanje domaćeg Kristiana Benića »Budućnosti koja nikad nije stigla« o geek kulturi iza »željezne zavjese«.

 

U Benčiću su postavljene brojne multimedijalne projekcije te je održano niz predavanja na temu digitalne kreativnosti u organizaciji Pause festivala. Gosti Republike mogli su se upoznati i sa svijetom retro gaminga Peek& Poke muzeja te indie future gaminga A MAZE. festivala.

Po gašenju svjetala na Galebu i u Benčiću krenuo je uzbudljiv noćni program koji se paralelno odvijao od ponoći na nekoliko lokacija. Plesalo se na riječkom lukobranu te u klubovima Tunel i Život.

Posjetitelje i danas očekuje zanimljiv i raznovrstan program iz kojeg treba izdvojiti raspravu o trenutno najaktualnijoj svjetskoj temi “zviždanja” i nadzora o kojoj će, među ostalima govoriti Katitza Rodriguez iz Electronic Frontier Foundationa  te predstavnici GlobaLeaksa, dok će nas s offline i online nadzorom na Kubi upoznati Olivia Solis.

 

PR

republika republika festival geek
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati