Digital Labin 2023 Top Full M - Digital Labin 2023 Top Full

Pazin zove svemir

Pazin zove svemir

8.4.2008. // Index.hr // Objavljeno u kategoriji Zabava

Radioamateri pazinske Osnovne škole "Vladimir Nazor" već nekoliko godina pokušavaju stupiti u kontakt s astronautima na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS). NASA ih je dugo odbijala, ali danas im je radiokontakt napokon bio omogućen. Deset minuta razgovarali su s Amerikancem Garethom Raismanom koji tada bio 350 kilometara iznad Pazina. To je bio prvi takav projekt koji je NASA odobrila radiomaterima iz zemlje koja nije članica Europske unije.

Nakon što su uspostavili vezu radiomateri počeli su s pitanjima.

Teo Gubić: Koliko traje put od Zemlje do ISS-a?

Gareth Raisman:  Sam put od Zemlje do ISS-a traje osam i pol minuta, ali priprema dok se u potpunosti ne priključimo na ISS, traje još dva dana.

Četrdesetogodišnji Garett Reisman, Amerikanac je i s još dvojicom kolega Rusa već je pola godine na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

ISS postoji od 2000. godine i jedina je svemirska postaja s ljudskom posadom. Prva je posada na nju stigla dvije godine kasnije, a mijenja se svakih pola godine. I zato im nije dosadno, objasnio je astronaut djeci. Posla ima uvijek, a vrijeme krate vicevima i sviranjem gitare.

Enzo: Imate li životinja na postaji?

Garett: Ne, nemamo životinja ovdje gore, naravno ako izuzmete nas trojicu, mene i moja dva člana posade.

Nema ni svemiraca, ni straha, tek malo uzbuđenja zbog dva manja kvara na postaji, otkriva astronaut. U kraće od deset minuta djeca nisu mogla pitati sve što su htjela. No, bilo je sasvim dovoljno da jedan od njih, Teo, počne razmišljati o tome da postane astronaut.

Budući da ISS oko Zemlje kruži brzinom od 30.000 kilometara na sat, signal se ubrzo počeo gubiti i to je značilo kraj razgovora. Tijekom jednog dana Garett i njegova dva člana posade na ISS-u Zemlju obiđu čak 16 puta.

Odgovori su bili kratki i srdačni, no iako su bila pripremljena 24 pitanja, veza sa ISS-om počela se gubiti pa su učenici ostali uskraćeni za neke odgovore. Ipak, svi su bili zadovoljni i mirni jer je 40-godišnji Reisman odgovorio učenicima da je najteži put prema ISS-u lansiranje jer su imali nekoliko aktivacija alarma što su uspješno popravili, biljke uzgajaju za istraživanja, do sada nije bilo nikakvih vanzemaljaca, jako se dobro hrane ruskom i američkom hranom poslije koje vježbaju, a zabavljaju se uz gitaru, iPod i česte šale.

Iako je ovakav kontakt s Međunarodnom svemirskom postajom u svijetu uhodan, ovo je bilo prvi puta da se to održava u Hrvatskoj, koja je prva Europska zemlja, a da nije članica Europske unije s tim vrijednim iskustvom. Cijelo druženje moglo se pratiti putem videa, a sačuvan audio materijal možete poslušati ovdje.

 

 

Pazin kontakt Osnovna Škola Vladimir Nazor ISS razgovor sa astronautima
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati