Pandemija je počela – kako se zaštititi?

Pandemija je počela – kako se zaštititi?

4.11.2009. // Jutarnji list // Objavljeno u kategoriji Zabava

Spriječiti doticaj s virusom svinjske gripe H1N1 postalo je nemoguće i u našoj zemlji. Kako zatvoriti vrata na koja virus ulazi u tijelo? Osim perući ruke?

Dr. Vinay Goyal, svjetski poznati medicinski stručnjak, ponudio je par jednostavnih, zdravorazumskih savjeta s obzirom na prirodu globalne epidemije u kojoj je jednostavno nemoguće spriječiti doticaj s virusom H1N1.

Sam kontakt nije toliki problem – veći je problem spriječiti ga da oživi u tijelu i učini nas bolesnima. Naime, vrata na koja virus ulazi u naše tijelo su nosnice i usta.

Poduzmite neke izuzetno jednostavne korake o kojima se ne govori dovoljno u službenim uputama. Korisnost preventive naglašava se, nažalost, puno manje od "korisnosti" pravovremenog liječenja Tamifluom:

1. Često perite ruke (o tome se dovoljno govori, ali nije naodmet ponoviti).

2. Hands-free pristup. Suzdržite se napasti da dirate bilo koji dio lica. Pokušajte što manje ruke prinositi licu (naravno, osim kad jedete, perete se ili spavate).

3. Promućkajte u ustima i grgljajte dva puta dnevno toplu vodu u koju ste stavili malo soli. Naime, virusu H1N1 treba dva do tri dana od prvotne infekcije grla ili nosa da zaživi u tijelu i počne pokazivati karakteristične simptome. Obično grgljanje stvarno može spriječiti razvoj bolesti. Taj postupak sa slanom vodom imat će jednak učinak na zdravog pojedinca kao što će Tamiflu imati na bolesnog. Nemojte podcjenjivati ovaj jednostavan, jeftin i moćan način prevencije bolesti.

4. Slično kao što to treba činiti s ustima, čistite barem jednom svakoga dana nosnice s otopinom tople slane vode. Ne morate biti vješti kao praktikanti joge kojima je ovaj postupak rutina, ali snažno ispuhavanje nosa i brisanje (tj. struganje) obiju nosnica smotuljcima vate koje ste umočili u slanu vodu lako je učiniti i vrlo je učinkovito.

5. Dajte poticaj prirodnom imunitetu hranom koja je bogata C vitaminom. Prvenstveno se to odnosi na citrusno voće. Ako uzimate vitamin C u tabletama, pazite da uzimate onaj pripravak koji ima cinka kako biste poboljšali apsorpciju.

6. Pijte što veće količine toplih napitaka (čajeva, kave, kakaa). Pijenje toplih napitaka ima jednak učinak kao i grgljanje, samo u suprotnom smjeru. Ono ispire živuće viruse iz grla u želudac gdje ne mogu preživjeti i učiniti nas bolesnima.
 

 

h1n1 vlasta skopljak svinjska gripa zavod za javno zdravstvo gripa pandemija kako se zaštititi od svinjske gripe
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati