LC Live

Otkriven prvi zemljin Trojanac - Otkriven asteroid koji pleše ludi ples ispred Zemlje

Otkriven prvi zemljin Trojanac - Otkriven asteroid koji pleše ludi ples ispred Zemlje

29.7.2011. // T - portal // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Astronomi su nedaleko od Zemlje otkrili asteroid koji se na vrlo neobičan način kreće na istoj orbiti oko Sunca.

Stijena promjera između 200 i 300 metara nalazi se ispred našeg planeta u stabilnom gravitacijskom polju pa nam ne bi trebala predstavljati nikakvu prijetnju barem narednih 10.000 godina.

To je prvo tijelo iz kategorije trojanaca koje je otkriveno u blizini Zemlje. Do sada se znalo da takav tip asteroida imaju Mars, Jupiter i Neptun.

Prema izviješću predstavljenom u časopisu Nature stijena koju je otkrio NASA-in infracrveni teleskop Wise nazvana je 2010 TK7.

Trojanci su vrlo zanimljivi objekti jer su zahvaljujući svojoj relativnoj stabilnosti i blizini moguća odredišta za buduće misije astronauta. 2010 TK7 možda i nije najprikladniji za takve ekspedicije, jer je ipak malo predaleko i dosta ispod ravni u kojoj se kreće Zemlja, pa bi za putovanje trebalo previše goriva. Međutim, znanstvenici se nadaju da će otkriti još sličnih asteroida na manjim udaljenostima.

Kreće se kao naranča u ruci na vrtuljku

2010 TK7 se kreće po vrlo složenoj putanji. Trenutno se nalazi na oko 80 milijuna kilometara od Zemlje, a najviše bi joj se mogao približiti na oko 25 milijuna kilometara.

'Ovaj se asteroid nalazi u na istoj orbiti na kojoj se Zemlja kreće oko Sunca. Djelomično ga kontrolira naša gravitacija no više Sunčeva', rekao je astronom Martin Connors s Athabasca University u Kanadi.

Connors kaže da se asteroid može usporediti s narančom koju u čovjek drži u ispruženoj ruci na vrtuljku. Ako je naranča trojanac, čovjek je Zemlja, a vrtuljak je naša orbita oko Sunca.

'Naranča će se kretati ukrug na vrtuljku, međutim, uvijek će biti na istoj udaljenosti dužine ruke od vas', rekao je Connors.

Wide-field Infrared Survey Explorer (Wise) lansiran je 2009, a dosad je istražio više od 500 objekata koji se kreću u blizini Zemlje tzv. NEO-a.

Otkriće Zemljinog trojanca nije bilo neočekivano. Zna se da ih Jupiter ima najmanje 1000. Međutim, zemaljske trojance je prilično teško pronaći jer nisu naročito veliki, a uglavnom se nalaze u nezgodnom dijelu vidnog polja.

'Ova tijela je teško otkriti sa Zemlje jer su malena i prilično blijeda, a kada ih gledamo s našeg planeta nalaze se blizu Sunca', objasnio je Christian Veillet s kanadsko-francusko-havajskog teleskopa.

'No možemo ih otkriti iz svemira pa će budući sateliti vjerojatno pronaći još sličnih tijela. Vjerujemo da ih ima još koji se nalaze vrlo blizu Zemlje i kreću se na takav način da ćemo relativno lako doći do njih pa bi mogli biti mete budućih misija', rekao je Veillet.

 

 


 

 

asteroid trojanac znanost astronomija svemir zemlja zanimljivosti
Outlook 2019