Otkriće još jedne tajne mozga

Otkriće još jedne tajne mozga

13.12.2009. // HRT // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Razlike u radu mozga čovjeka i čimpanze rezultat su kontrole rada tisuća gena u tkivima mozga, tvrde američki znanstvenici.

Iako imaju više od 97 posto zajedničkih gena, to bi otkriće dodatno moglo objasniti činjenicu da se čovjek fizički razlikuje od čimpanze te da posjeduje znatnu nadmoć uma.

Napravivši dijagrame podudarnosti određenih faktora transkripcije aktivnosti gena u ćelijama mozgovnog tkiva kod čovjeka i čimpanze, stručnjaci su otkrili da su oni u cjelini slični, osim položaja pojedinih bjelančevina koje imaju utjecaj na rad DNK.

Te promjene, do kojih je došlo tijekom evolucije, mogu biti pojačane radom drugih gena, što i dovodi do vidljivih razlika između čovjeka i čimpanze, zaključak je znanstvenika.

Nedavno su pak znanstvenici s američkog sveučilišta UCLA ustvrdili i da je uzrok sposobnosti govora ljudi zapravo razlika u dvije molekule gena, istovjetna u čovjeka i čimpanze. 

Protein gena FOXP2, koji upravlja skupinom drugih gena povezanih s govorom, sastoji se od nekoliko stotina aminokiselina, od kojih su samo dvije različite u čovjeka i čimpanze.

 

UCLA znanost znanstvenici budućnost mozak čimpanze tajne mozga
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati