Odjeća - ideje za budućnost

Odjeća -  ideje za budućnost

16.10.2007. // Net.hr // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Odjeća koja odražava emocije i tetovaže osjetljive na dodir neki su od projekata Philipsovog istraživačkog centra. Philipsove istraživače zanimaju koncepti koji bi u budućnosti mogli postati trendovi.


Philips Design Probes istražuju pet velikih područja: politiku, ekonomiju, kulturu, okoliš i budućnost tehnologije. Pokušavaju predvidjeti lifestyle nakon 2020. godine i promijeniti konvencionalne načine razmišljanja.

Trenutno je u Design probes aktivno šest projekata.

Jedan od projekata je SKIN, koji istražuje mogućnost pokazivanja emocija putem odjeće i nakita.
Pod nazivom SKIN:Dresses, Design Probes je razvio dvije 'Soft Technology' odjevne kombinacije koje razmatraju budućnost elektronskog tekstila.
Ta odjeća pokazuje kako tijelo može koristiti promjene boja i uzoraka za interakciju i izražavanje emotivnog stanja.

 Tradicija tetoviranja je stara gotovo koliko i samo čovječanstvo. Subkulture su koristile tetovaže za izražavanje pripadnosti, a danas je u trendu mijenjanje fizičkog izgleda implantima, tetovažama i pirsinzima.

SKIN:Tattoo mijenja ideju tetovaže kao nečeg trajnog i nepromjenjivog, i umjesto toga uvodi ideju tinte osjetljive na dodir.

 Osim odjeće, Design Probes je posvetio pažnju i nakitu. VIBE:Emotion Sensor je ogrlica osjetljiva na emocije zbog kombinacije vodljive tinte i posebnih senzora koji mogu čitati biometrijske signale nosioca i obznaniti ih drugim uređajima i ljudima.

 Skintile: Electronic Sensing Jewelry je nastao paralelno s projektom Stella koji razvija rastezljivu i savitljivu elektroniku za korištenje u medicinskoj dijagnostici i odjevnim predmetima.
Skintile je generacija bežičnih senzora koji se lijepe na tijelo i redefiniraju ideju nakita. Design Probes osmislio je tjelesne ukrase koji reagiraju na raspoloženja i aktivnosti, prilagodljivi su nositelju i ekološki prihvatljivi.

budućnost odjeća tehnologija znanost
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati