O Kenjčevim tvrdoglavim ljudima i magarcu/Nagrada Marijan Rotar Miroslavu Tatiću/Zuber predstavio novi film

O Kenjčevim tvrdoglavim ljudima i magarcu/Nagrada Marijan Rotar Miroslavu Tatiću/Zuber predstavio novi film

23.7.2009. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

Kenjac: O tvrdoglavim ljudima i blagom magarcu // Nagrada Marijan Rotar dodijeljena Miroslavu Tatiću // Zuber, Matić i Hadžihafizbegović najavili Milu moju Senidu, potresan dokumentarac s opasnim političkim zaleđem 
 

Pula, 22. srpnja 2009. - Predstavila se i osma po redu filmska ekipa, ona Antonia Nuća i njegovog Kenjca.  Prije tri godine okrunjen Zlatnom Arenom za Sve džaba, redatelj Antonio Nuić u simbiozi s producentom Borisom T. Matićem, ovaj put je snimio film u hrvatsko-bosansko-srpsko-engleskoj koprodukciji. Inspiriran je stvarnim događajima, odnosno trgovinom magaraca u ratnim godinama između Hercegovine i Hrvatske koje su imotski trgovci prodavali za mesnu industriju u Italiji. "Jedan od glumaca, magarac Ljubo, ipak nije doživio istu sudbinu i zadovoljno se odmara od napornih snimanja po vrućini, a do Pule nije došao jer ne podnosi baš putovanja." - ispričali su glumci odsutnog kolegu. Kenjac je zapravo drama o burama jedne obitelji i povratku Bore, "koji je tvrdoglaviji od magarca" kako Nebojša Glogovac opisuje svoj lik,  u zavičaj gdje će morati raskrstiti s nekim krivim, generacijama prenošenim obrascima ponašanja. "Mislim da u ovo današnje vrijeme srušenih društvenih vrijednosti i atrofije obitelji, ovaj film donosi ipak neki optimizam." - dodao je Emir Hadžihafizbegović koji tumači ulogu Borinog brata. Film će zasigurno ostati zapamćen i po neobičnoj fotografiji, "Kako bi se dočaralo ljetnu vrućinu u Hercegovini, potpuno je uklonjena zelena boja i prevladava svjetlina, boje duhana i nijanse smeđe boje" - pojasnio je direktor fotografije Mirko Pivčević.

Film će se u kinima moći pogledati već početkom rujna, nakon što otvori Sarajevo Film Festival. 

Nakon pressice povodom Nuićevog novog filma u Circolu su sadašnja i bivša ravnateljica Festivala, Zdenka Višković Vukić i Gorka Ostojić Cvajner otkrile ime dobitnika nagrade Marijan Rotar, koja nosi ime osnivača Festivala, a dodjeljuje se od 2004. pojedincima ili institucijama koje su svojim radom spojili Pulu i film. Ovogodišnji laureat je Miroslav Tatić koji je punih 50 godina posvetio filmu, a posebno Festivalu igranog filma u Puli. Otkako je s 9 godina prvi put ušao u kino kabinu i otkrio da film nije samo zabava već puno rada, više iz nje nije izišao – "Film mu se uvukao pod kožu". Danas je ravnatelj kina u Rijeci,  a  kao dugogodišnji  tehnički direktor festivala bio je mentor mnogim kolegama i ostavio neizbrisiv trag u njihovim srcima.  

Pulsko druženje s novinarima zaključeno je najavom novog dokumentarnog filma Roberta Zubera Mila moja Senida. Ovaj put u dvostrukoj ulozi i novinara i redatelja Zuber donosi priču o bošnjačkoj djevojčici Senidi koju je 1992. kao 11 mjesečnu bebu otela srpska vojska iz bosanskog sela Caparde, te se zajedno s majkom i sestrom vodila kao nestala osoba. Djevojčica je nakon 16 godina pronađena u Beogradu gdje je živjela pod imenom Mila kod udomitelja te je hrabra i odlučna prihvatila Zuberovu pomoć. On ju je upoznao radeći na toj priči za CNN i BBC i zajedno su započeli potragu za njenom pravom obitelji u nadi da će joj pronaći majku i sestru. "Tako će ova mala intimna priča postati mnogo većom jer govori o ratnim pričama mnoge djece koje su u ratu odvajana od svojih obitelji. Treba imati na umu da se u Bosni tisuću djece vodi kao nestale, a u Hrvatskoj 250, tako da je to priča cijele regije. Mila je rođena u Bosni, odgajana u Srbiji, a film radi Hrvat." - precizirao je je Zuber. Pri traganju i pričanju ove potresne osobne drame Robertu Zuberu su se priključili i Boris T. Matić i beogradski producent Srđan Golubović uz važnu potporu Emira Hadžihafizbegovića  čije je Ministarstvo kulture i sporta Mili dalo stipendiju s kojom će lakše moći započeti novi život u Sarajevu i završiti školu. "Čim sam čuo za priču odmah sam kontaktirao Roberta. Pitanje novca nikad nismo postavljali, rekli smo idemo zaraditi neki novac za Milu" - komentirao je Boris T. Matić svoju odluku da se priključi projektu. Iako je snimajući i razgovarajući i s osobama koje se nalaze pod optužbama za ratne zločine često riskirao vlastiti život, Zuber je dodao kako je smatrao da mu je dužnost ostati do kraja i ispričati Milinu priču.  
Glavnina filma je snimljena tako da uskoro možemo očekivati i njegovu premijeru.

pula film festival kenjacmiroslav tatić
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati