Nova knjiga - Marino Fonović: SVEMIR

Nova knjiga - Marino Fonović: SVEMIR

2.2.2009. // Net.hr // Objavljeno u kategoriji Zabava

Posljednjih godina važnost i aktualnost istraživanja svemira je sve veća. Osim toga i naši znanstvenici uvelike doprinose astronomiji. Ako pogledamo knjige iz astronomije domaćih autora vidjet ćemo da u knjižnicama i knjižarama imamo par udžbenika iz astronomije i dolazimo do poražavajuće spoznaje da nitko od hrvatskih autora u posljednjih 60-tak godina nije napisao sveobuhvatnu znanstveno-popularnu knjigu iz astronomije.
U siječnju 2009. godine, koju su Ujedinjeni narodi proglasili Međunarodnom godinom astronomije, iz tiska je izašla knjiga Svemir: Sunčev sustav, zvijezde, galaksije, život u svemiru autora Marina Fonovića.

34 poglavlja ove knjige obuhvaćaju: Sunčev sustav, promatranje svemira na svim valnim duljinama, Sunce i zvijezde, egzotične zvijezde, planete oko drugih zvijezda, Mliječnu stazu i druge galaksije, svemir i kozmologiju.

Dakako, ne nedostaje ni vječno fascinirajuće teme: jesmo li sami u svemiru? Postoje li u svemiru naprednije civilizacije od naše?

Knjiga ima dodatak s tablicama, rječnik, kazalo imena, kazalo pojmova i popis Internetskih stranica. Velika prednost ove knjige je što je ažurirana neposredno prije izlaska iz tiska.

Ovo djelo je prvenstveno namijenjeno učenicima i studentima, astronomima amaterima, znanstvenicima, ali i najširem krugu čitatelja koje zanimaju prirodne znanosti.


"Ako volite znanost, astronomiju pa ako baš hoćete i umjetnost, onda ćete biti oduševljeni ovom divnom i sveobuhvatnom knjigom. Ova knjiga pred vama je VELIKI poduhvat – dostojan samo nekoga tko je VELIKI entuzijasta! I naravno, nitko bolji s ovih prostora i ne postoji za ovakav poduhvat nego što je – Marino Fonović.

Ako ste zaljubljenik u znanost i Astronomiju i znate tko je Marino, istinska legenda Balkanske amaterske astronomije, onda vam moja preporuka i ne treba. A ako pak niste, onda ćete već nakon prvih par stranica čitanja/pregledavanja ove knjige razumjeti suštinu – suštinu ljepote znanosti koju zovemo: Astronomija. I tu vam pisac pomaže svojim tečnim i prepoznatljivim stilom koji je lak za čitanje i osnovcu i srednjoškolcu i političaru i studentu i svima. Slike i u ovoj knjizi govore više nego riječi jer su one umjetnost Svemira. Baš onakvog kakvog nam pisac dočarava svojim izvanrednim talentom svemirskog reportera. Zato će i astronomija na ovim prostorima s ovom knjigom biti maštovitija, bolja i modernija bar ''5-6 svjetlosnih godina''!

Posebna vrijednost knjige je što je na našem jeziku! I zato će je biti svuda na svim policama koje ‘razumiju’ riječ: Astronomija. Knjiga je vrlo ozbiljan tekst i za tzv. sveznalice i predstavlja astronomiju onako kako je još NITKO nije predstavio na ovim prostorima.

Da ne zaboravim – mene je osobno kao profesionalnog astronoma opčinila detaljna preciznost u svakom poglavlju, svakoj stranici ili svakoj brojci.

Ovu i ovakvu knjigu u svojoj biblioteci treba OBAVEZNO imati!"
Glavni recenzent dr. Miroslav D. Filipović, profesor i voditelj katedre za astronomiju pri Sveučilištu Western Sydney.


Više:
Nova knjiga iz astronomije domaćeg autora

svemir knjiga astronomija marino fonović znanost
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati