Nakon ZERP-a, EK ucjenjuje Hrvatsku zbog Rockwoola

Nakon ZERP-a, EK ucjenjuje Hrvatsku zbog Rockwoola

16.1.2008. // Javno // Objavljeno u kategoriji Zabava

Zaustavljanje rada danske tvornice Rockwool moglo bi negativno utjecati na pregovore o pristupanju Hrvatske EU, tvrdi Europska komisija.

Europska komisija vrši pritisak na Hrvatsku kako bi poništila odluku inspekcije Ministarstva zaštite okoliša da se danska tvornica kamene vune 'Rockwool' u Pičnu zatvori zbog zagađenja zraka i građevinskih preinaka mimo dozvola.

Otkriva to i pismo koje je 19. prosinca 2007. uputio Christian Danielsson, v.d. direktora Opće uprave za proširenje Europske komisije, a istinitost kojeg je potvrdilo Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

 

Hrvatska ucijenjena pregovorima za ulazak u EU

U svom pismu Danielsson upozorava na zainteresiranost investitora za iznalaženjem "brzog rješenja" za Rockwool, te iznosi mišljenje kako bi zaustavljanje jedne od najvećih greenfield investicija moglo negativno utjecati na pravnu sigurnost investitora, čemu se posebna važnost pridaje u pregovorima o pristupanju Hrvatske EU, doznajemo od Vjerana Piršića, predsjednika udruge Eko Kvarner, koja je odlučila reagirati u ovom slučaju.

- U potpunosti je neprihvatljiva sve učestalija praksa da Europska komisija i Vijeće Europe inzistiraju na realizaciji po okoliš nedvojbeno vrlo opasnih projekata - tvrdi Piršić i dodaje kako bi intervencije dužnosnika EU-a imale za posljedicu visoki stupanj zagađenja zraka i povećan broj oboljenja građana u Istri i na Kvarneru.

Istarski Rockwool zagađuje i zrak susjednih zemalja Europske unije

Slučaj Rockwool je paradoksalan, tvrdi Piršić, jer su nedavno objavljena istraživanja pokazala da se zagađenje zraka iz te tvornice širi i na područje Italije i Slovenije, emisijom kancerogenih čestica.

Piršić najavljuje kako će zbog pritiska EK na Hrvatsku, udruga Eko Kvarner ponovno aktivirati svoje kontakte u Europskom parlamentu, a zatražila je i razgovor s veleposlanikom Kraljevine Danske u Zagrebu Bernom Kjeldsenom, koji je prema riječima Piršića, prvo tvrdio kako nema konkretnog pisma, nakon čega je, pritisnut dokazima, tvrdio kako "misli da je bilo neko pismo, ali ga on nije pisao, niti vidio".

- Danskom veleposlaniku smo poslali poziv i još čekamo odgovor, želimo čuti i njegovu stranu priče - rekao nam je Piršić, koji sumnja u poštenje danskog veleposlanika.

 Lobiranja za projekte štetne po okoliš postala europska praksa

Europska komisija je prvo pod utjecajem talijanskih ribara lobirala odgodu ZERP-a, a sad za dansku tvornici traži da Hrvatska ne poštuje vlastite građevinske zakone i da odobri rad pogonu koji zagađuje zrak, upozorava Piršić. To je samo po sebi kontradiktorno jer Europska unija inače inzistira na zaštiti okoliša.

- Politika EU je radikalna zaštita okoliša i smanjenje izlova ribe, dok je s druge strane postala učestala praksa lobiranje za projekte štetne za okoliš - naglasio je Piršić, koji je upozorio i na činjenicu kako ignoriranjem rješenja inspekcije Ministarstva zaštite okoliša EK krši sve tri generacije ljudskih prava.

 

Vjeran Piršić Rockwool ucjene lobiranje malverzacije pritsak EU EK zagađenje eko-kvarner zeleni
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati