Najvažnija znanstvena postignuća 2007.

Najvažnija znanstvena postignuća 2007.

27.12.2007. // Total Portal // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Američki tjednik Time objavio je u suradnji s kablovskom televizijom CNN listu deset najvažnijih znanstvenih postignuća u 2007. godini.

Na vrhu liste je rad japanskih i američkih znanstvenika u reprogramiranju stanica kože kako bi se ponašala poput embrijskih osnovnih stanica.

To postignuće pomoglo bi u liječenju mnogih, danas neizlječevih bolesti. Riječ je je otkriću na polju zdravstva koje najviše obećava, a to je da se koža odraslog čovjeka može pretvoriti u stanice kao što su embrijske. Glavna etička prednosti je da niti jedan embrij ne mora biti uništen.

Na drugom mjestu je prva potpuna genetska mapa jednog ljudskog bića koja je objavljena u rujnu.

Slijedi uspjeh britanskih znanstvenika da proizvedu tkivo ljudskog srčanog zaliska, uz nadu da će uskoro uzgojiti cijeli zalizak.

U astronomiji, otkrivene su tri nove planete izvan Sunčevog sustava. Nadalje, Kinezi su iskopali kostur ogromnog dinosaura nalik na pticu a kraj sjeverne obale Islanda pronađena je školjka za koju se smatra da je najstarije živo biće na Zemlji.

Početkom godine, analiza lubanje otkrivene 1952. godine u južnoj Africi poduprla je teoriju kako je moderni čovjek potekao iz subsaharske Afrike.

Tijekom ove godine snimljena je i do sada najsjajnija eksplozija jedne zvijezde. Na raznim mjestima na zemlji i u morima otkriveno je u proteklih 12 mjeseci oko 700 novih vrsta živih bića.

U najvažnija znanstvena otkrića godine Time i CNN ubrojili su pronalazak kriptonita u Srbiji - minerala istovjetnog sastava kao i izmišljeni mineral iz stripova o Supermenu.

Pravi je mineral nazvan jadarit, po mjestu na kojem je pronađen.

znanstvena postignuća 2007 jadarit genetika embrij nova živa bića novi planeti reprogramiranje stanica bolesti
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati