Najstariji gradovi na svijetu

Najstariji gradovi na svijetu

8.12.2009. // Net.hr // Objavljeno u kategoriji Zabava

Na stranici telegraph.co.uk objavljen je popis 15 najstarijih gradova na svijetu:

1. Jerihon, Palestina: 9000 prije Krista
Jerihon je neolitičko naselje i najstariji kontinuirano naseljeni grad. Naselje je bilo okruženo bedemom s kulama, a unutar bedema je živjelo između 1000 i 1500 stanovnika. Grad se nalazi u blizini rijeke Jordan na Zapadnoj obali i danas u njemu živi oko 20.000 ljudi.

2. Biblos, Libanon: 5000 prije Krista
Biblos su osnovali Feničani i nazvali ga Gebal, a Grci koji su uvozili papirus iz grada nazvali su ga Biblos, iz te je riječi izveden i naziv Biblija. Glavne turističke atrakcije su fenički hramovi, dvorac Byblos i crkva Svetog Ivana Krstitelja.

3. Aleppo, Sirija: 4300 prije Krista
Aleppo je najnaseljeniji Sirijski grad s oko 4,4 milijuna stanovnika i našao se na trećem mjestu liste najstarijih, kontinuirano naseljenih svjetskih gradova.

3. Damask, Sirija: 4300 prije Krista
Iako neki tvrde da je Damask najstariji u kontinuitetu naseljeni grad svijeta, na ovoj se listi našao na trećem mjestu zajedno s Alepom. Damask je u rimsko doba bio veoma važan grad, a bio je i vojna baza vojske koja se borile protiv Perzijanaca.

4. Susa, Iran: 4200 prije Krista
Susa je bio glavni grad Elamskog carstva prije nego što je zarobljen od Asiraca. Grad je smješten oko 250 km istočno od rijeke Tigris, u današnjem jugozapadnom Iranu.

5. Faiyum, Egipat: 4000 prije Krista
Grad se nalazi jugozapadno od Kaira i drevni je egipatski grad koji je štovao svetog krokodila Petsuchosa. 

 

5. Sidon, Libanon: 4000 prije Krista
Oko 25 milja južno od Beiruta smjestio se Sidon, a grčki povjesničar Strabon navodi Sidon kao jedan od najstarijih feničkih gradova.

5. Plovdiv, Bugarska: 4000 prije Krista
Drugi po veličini grad u Bugarskoj, odmah iza Sofije, s 379.882 stanovnika. Plovdiv je iznimno značajan gospodarski, kulturni, učilišni i transportni centar tog dijela Bugarske i ima mnoge antičke ostatke, uključujući rimski amfiteatar i osmanska kupatila.
 

6. Gaziantep, Turska: 3650 prije Krista
Nalazi se u južnoj Turskoj, u blizini granice sa Sirijom, a povijest grada povijest proteže se još od Hetita.

7. Bejrut, Libanon: 3000 prije Krista
Bejrut je glavni grad Libanona te njegov kulturni, administrativni i ekonomski centar. Grad se nalazi na mediteranskoj obali. 

 

8. Jeruzalem, Izrael: 2800 prije Krista
Jeruzalem je grad na Bliskom istoku, na području današnjeg Izraela i Palestine. Jeruzalem na starohebrejskom znači Posjed dvostrukog mira, a duhovno je središte židovskog naroda i islama te treći najsvetiji grad.

9. Tir, Libanon: 2750 prije Krista
Tir je osnovan oko 2750 godine prije Krista, prema grčkom povjesničaru Herodotu. Danas je u gradu turizam najveća industrija.

10. Arbil, Irak: 2300 prije Krista
Sjeverno od Kirkuka nalazi se Arbil, nekada je bio glavni grad za zaustavljanje na Putu Svile.

11. Kirkuk, Irak: 2200 prije Krista
Grad koji je sada sjedište iračke naftne industrije, smješten je oko 150 milja sjeverno od Bagdada, a ruševine 5000 godina starog kaštela još uvijek su vidljive.

12. Balkh, Afganistan: 1500 prije Krista
Poznat kao Bactra nalazi se u sjevernom dijelu Afganistana i Arapi ga opisuju kao Majku gradova. Grad je doživio vrhunac između 2500 pr.n.e. i 1900 pr.n.e. prije uspona Perzijskog carstva i Medijaca. Moderni Balkh je dom pamučne industrije.

13. Atena, Grčka: 1400 prije Krista
Kolijevka zapadne civilizacije i rodno mjesto demokracije, atenska baština je i dalje vrlo evidentna. Prepuna grčkih, rimskih i bizantskih spomenika i ostataka iznimno je popularno turističko odredište. 

 

13. Larnaka, Cipar: 1400 prije Krista
Osnovan kao Citium od Feničana, Larnaca je dobro poznata po svojoj rivi na kojoj se nalaze palme. Arheološka nalazišta i brojne plaže privlače brojne posjetitelje.

13. Teba, Grčka: 1400 prije Krista
Grad je smješten sjeverno od Kiteronskih planina, koje dijele Beociju od Atike, te na južnom rubu Beocijske ravnice. Teba je igrala važnu ulogu u grčkoj mitologiji s obzirom da se u njoj odvijaju priče o Kadmu, Edipu, Dioniziju i ostalima. 

 

14. Cadiz, Španjolska: 1100 prije Krista
Cadiz je dom Španjolske mornarice od 18. stoljeća. Nalazi se na obali Atlanskog oceana, točnije na otoku koji je s kopnom povezan velikim nasipom. Ovu važnu luku štiti masivni lukobran.

15. Varanasi, Indija: 1000 prije Krista
Smješten na zapadnoj obali Gangesa, Varanasi poznat i kao Benares, važan je sveti grad i za hinduse i budiste. Prema legendi osnovan je prije 5000 godina, iako moderni znanstvenici vjeruju da je to bilo prije 3000 godina. 

 

najstariji gradovi na svijetu varanasi teba larnaka atena kirkuk arbil tir povijest gradovi cadiz jerihon jeruzalem bejrut gaziantep sidon biblos
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati