Najprepoznatljiviji istarski proizvod je maslinovo ulje

Najprepoznatljiviji istarski proizvod je maslinovo ulje

17.10.2007. // Jutarnji list // Objavljeno u kategoriji Zabava

U povodu europskog dana poduzetnika, u Istarskoj sabornici održan je okrugli stol na temu Europski poduzetnici u turizmu. Grad Poreč prvi put obilježava Europski dan poduzetnika koji se kao svojevrsna manifestacija održava u organizaciji mreže europskih gradova. Kako je istaknuo porečki gradonačelnik Edi Štifanić, okrugli stol organiziran je s ciljem otvaranja dijaloga između javnog i privatnog sektora kako bi se stvorilo pozitivno okružje za razvoj i poticanje poduzetništva u turizmu.

- Smatram da smo još perjanica hrvatskog turizma - rekao je gradonačelnik, naglasivši da Grad nastoji pomoći turizmu, počevši od prostorno-planskih dokumentima koji su u izradi do velikih projekta gradnje komunalne infrastrukture i ekologije, da ide još većim koracima naprijed.

Dr. Christian Schmitz iz fondacije “Konrad Adenauer” istaknuo je da hrvatski turizam u zadnje vrijeme doživljava dinamične promjene povećanjem gostiju i gradnjom infrastrukture, no i da trebamo obratiti veću pozornost na omjer kvalitete usluge i cijene, koje su često puta neusklađene.

- Potencijal je velik, kritika je puno kao i ideja, zato mi je drago da se organiziraju ovakvi okrugli stolovi na kojima će se izroditi odgovori - rekao je dr. Schmitz. Pročelnik Upravnog odjela za turizam Istarske županije Denis Ivošević naglasio je da je Istra prva izradila Master plan razvoja turizma, a koji nalaže više od 2400 projekata.

- Do 2004. godine najprepoznatljiviji istarski proizvod bio je tartuf, a danas je to maslinovo ulje. Još 2003. maslinovo ulje nitko nije flaširao osim Agrolagune. U to su vrijeme ulja privatnih proizvođača bila u spektru od loših do najboljih, a među 'karikama' koje su nedostajale bila je i primjerena prezentacija.

Stoga smo u suradnji s raznim institucijama posvetili veliku pozornost edukaciji. Dovoljno je reći da je krajem 2003. prosječna cijena litre istarskog maslinovog ulja iznosila između 50 i 60 kuna, dok je danas Istra po pitanju cijene maslinovog ulja lider u svijetu - rekao je Ivošević, istaknuvši da Istra jedina ima više sommeliera za maslinova ulja nego za vina.

Istra kuhinja maslinovo ulje mediteran prehrana zdravlje
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati