Najbolje od domaćih i regionalnih snaga na Dimensions i Outlook festivalu

Najbolje od domaćih i regionalnih snaga na Dimensions i Outlook festivalu

25.8.2017. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Glazba

Nakon spektakularnog otvorenja koje se sprema 30. kolovoza u povijesnoj pulskoj Areni uz divu Grace Jones , 6. Dimensions festival se do 3. rujna seli na očaravajuću tvrđavu Punta Christo pored Pule. Među više od 150 izvođača svjetske techno, house, disco, bass, jazz, funk i soul scene naći će se vrsna regionalna imena koja zvukom i stilom savršeno pripadaju festivalskoj viziji i stavu prema glazbi.


Popis takvih snaga predvodi Petar Dundov, sinonim za svjetski prepoznat i cijenjen techno iz Hrvatske na koji se podjednako promišlja i pleše. S bogatom karijerom od preko 20 godina ovaj kreator inteligentne elektroničke glazbe ove je godine izdao svoj peti studijski album kojeg cijenjeni Resident Advisor kiti epitetima "teatralan" i „grandiozan". S gustim rasporedom europske turneje, ucrtani nastup na Stables stageu 31. kolovoza se ne smije propustiti. Publiku ispred glavne pozornice, The Clearing, 2. rujna rasplesat će i Ilija Rudman, DJ i producent koji se u proteklih 15 godina profilirao u vladara underground disco i house scene u Hrvatskoj s više od 70 izdanja diljem svijeta i vlastitom izdavačkom kućom Imogen Recordings.


Na festival se 2. rujna vraća hrvatski instrumentalni jazz-rock trio Chui, ovog puta u dnevnoj varijanti na pozornici The Beach. Balansirajući elemente elektronike, groovea i psihodelije, svojim izdanjima skupljaju same riječi hvale i uživaju već kultni status. Još više prisutnosti na sceni donijela im je fenomenalna suradnja s ekspresivnom Josipom Lisac, a najavljeni četvrti album nastao u suradnji s jazz orkestrom HRT-a svjetlo dana trebao bi ugledati najesen. Live svirkama pridružuje se i razigrani Kozmodrum, projekt Janka Novoselića koji uspješno kombinira techno, house i dubstep s jazz i post rock glazbom. Nedavno su izdali svoj drugi album Gravity za etikete PDV i Zona Muzika te postali prava plesna perfekcija koju gledamo 3. rujna na Arija stageu.


Cuisine Dub, perspektivni Ante Matas u svoje live ambient improvizacije unosi spoj naizgled nespojivog - elektronske i akustične glazbe te mračan i topao zvuk. Osim vlastitim labelom Fields & Forests, splitski producent može se pohvaliti i pozicijom singla Lubin koji će uskoro izaći na novom labelu Dimensions Recordings. Jan Kinčl & Regis Kattie (live) kolaboracija je zagrebačkog DJ-a, producenta i live act izvođača Kinčla te francuskog klavijaturista Kattieja potaknuta njihovim spontanim studijskim sessionima u kojima na licu mjesta istražuju spoj elektronike i jazza. Le Chocolat Noir na Arija stageu 2. rujna priprema eklektičan set hladne/noir elektronike u kojem će svirati sinteve, vrtjeti vinile i koristiti live vokale.


U režiji domaće etikete PDV 2. rujna na The Ballroom pozornici predstavit će se hrvatske izdavačke kuće: Barba, Burek, Out Of Place, Pomalo i Vakum nošeni njihovim najboljim igračima kao što su Andrea Ljekaj, Borut Cvajner, Bebetto, Mislav, Pytzek i Volster. Uzlet regionalne elektroničke scene pokazat će zagrebački kolektivi ekstrakt i CFSN, srpski predstavnici Avoid, Mikadroid i Nikola Vemić te Roli iMarta iz Slovenije.

dimensions festival elektronika outlook outlook festival
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati