Najavljen popratni program Pulskog filmskog festivala

Najavljen popratni program Pulskog filmskog festivala

11.7.2017. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

I ove godine Pula PROfessional predstavlja program ispunjen predavanjima, panel-diskusijama, promocijama knjiga i druženjima profesionalaca iz audiovizualne industrije.

Također tu je i program Mladih filmofila – koji okuplja devet filmskih entuzijasta koji prate festivalske programe, pišu filmske kritike pod mentorstvom uvaženog kritičara Tomislava Kurelca i dodjeljuju Nagradu mladih filmofila. Tema Pula PROfessional programa jest Promocija i distribucija hrvatskog i europskog filma. Mario Gigović izbornik je cijelog programa Pula PROfessional 2017. Program se održava od 17. do 20. srpnja u Hrvatskoj gospodarskoj komori i na Giardinima.

U sklopu predavanja održat će se četiri nastupa. Za prvi pod nazivom 'Popularne teme i motivi u europskim studentskim filmovima' je zadužen Bert Beyens, predsjednik GEECT-a, koji će iznijeti svoja razmišljanja i viđenje tema i motiva koji su popularni u recentnim europskim studentskim filmovima. 'Strategije plasmana filma Zvizdan u zemlji i inozemstvu: Studija slučaja' progovara o Zvizdanu Dalibora Matanića koji je imao izuzetan festivalski put, izrazitu vidljivost i značajnu međunarodnu prodaju. Na primjeru tog filma pokazat će se koliko je tome pridonijela strategija plasmana, koliko stručna pomoć, a koliko sreća. Predavačica je Ankica Jurić Tilić, producentica iz hrvatske produkcijske kuće Kinorama. 'Filmski plakat i ostalih stotinjak stvari' bavi se primjerima dvadesetak dugometražnih igranih filmova za čiji su dizajn zaslužni Marko Šesnić i Goran Turković, grafički dizajneri iz studija Šesnić&Turković (Hrvatska). Prezentirat će što se u kojoj fazi filmske promocije dizajnira i zašto je važno imati sustavnu i kontinuiranu vizualnu promociju. Predavanje pod nazivom 'Uloga međunarodne suradnje i festivala u promociji i distribuciji filma' ugostit će Jelku Stergel, šeficu međunarodnih odnosa i direktoricu Festivala slovenskog filma, koja će na temelju dugogodišnjeg iskustva i vlastite ekspertize podijeliti razmišljanja i savjete o ulozi međunarodne suradnje i festivala u promociji i distribuciji nezavisnog europskog filma. 

U panel-raspravi s temom 'Promocija i distribucija hrvatskog i europskog filma: iskustva i izazovi' sudjeluju Barbora Ligasova (Češki filmski centar, Češka), Dalibor Matanić (redatelj, Hrvatska), Igor Saračević (urednik MAXTV videoteke, HT, Hrvatska), Sandra Perović (urednica, RTS, Srbija), Anđela Petković (voditeljica marketinga i festivalska koordinatorica, Dexin Film, Srbija), Barbara Jukopila (producentica, U svom filmu, Hrvatska), dok je moderator Boško Picula

U okruglom stolu 'Televizija kao medij umjetnika: Predstavljanje projekta Nove kolekcije (HRT – HTV3)' sudjeluju Branka Benčić, (Dunja Blažević TBC), Vladislav Knežević, Tomislav Pulić; moderira Vlatka Kolarović. Izbor iz Novih kolekcija prikazuje se u okviru popratnog programa Pulskog filmskog festivala – Cinemaniac > Misliti film, izložbe Video televizija anticipacija, u MMC Luka. 

Promocije knjiga ove godine ugostit će se niz važnih filmskih autora i teoretičara filma. Bit će predstavljene dvije nove knjige od velikog značaja za hrvatsku i europsku filmsku zajednicu. Prva od njih je monografija Nikole Tanhofera, jednog od najznačajnijih hrvatskih filmskih autora, koji je svojim umjetničkim ostvarenjima dao značajan obol hrvatskome filmu. Druga je nova knjiga Nikše Sviličića 'Programiranje igranog filma 2', nastavak prvog izdanja koji je svojim pristupom zaintrigirao filmsku javnost, što i ne čudi, s obzirom na to da Nikša Sviličić nastoji dati znanstveni odgovor na pitanje kako napraviti filmski hit, film koji će osvojiti publiku.

Festival će ove godine obuhvatiti pet tematskih izložba na različitim lokacijama. Tako će u SKUC-u 13. srpnja u 21 sat biti predstavljena izložba 'Purpur i Tirkiz – Umetnost slike', autora Predraga Peđe Miloševića; u Galeriji Makina 14. srpnja u 21 izložba fotografija Jelene Vukotić 'Ghosts of New York'; MMC Luka 16. 7. u 20 sati ugošćuje Cinemaniac: Video Televizija Anticipacija * Nove kolekcije * Desktop Cinema; u Kinu Valli 18. 7. u 20 sati moći će se pogledati 'Filmski plakati srednje škole Primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula'; te u MSUI 21. 7. u 20.30 izložba Zlatka Kopljara 'Prazno/Empty'.

Glazbeni program sadrži ukupno 16 nastupa, od kojih će publika moći uživati u njih čak osam. Od 15. do 22. srpnja u Circolu s početkom u 23.30 sati nastupit će DJ Innaca, Pavel, Abop, DJ Marino, Sara Renar, Pips, Chips & Videoclips, Bang Bang te u organizaciji TV Istre Disco Night Powered. 

Ovogodišnje suvenire obilježit će različita ponuda zanimljivih proizvoda, a u Titovom parku, od 15. do 22. 7. održat će se gastro manifestacija Pula food festival.

Opširnije o svim programima 64. Festivala možete pročitati ovdje.

 

 

pula film festival film pff
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati