Najavljen je bogat program 48. Trke na prstenac

Najavljen je bogat program 48. Trke na prstenac

3.8.2023. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Zabava

Na današnjoj konferenciji za medije najavljena je manifestacija 48. Trka na prstenac. O programu i svemu što nas ove godine očekuje u Barbanu govorili su: Aldo Osip, predsjednik Društva Trka na prstenac, Dalibor Paus, načelnik Općine Barban, Gvido Babić, vođa konjanika i Marko Londero, organizator zabavnog dijela programa.

Za sve one koji neće moći uživo pratit manifestaciju, 48. Trka na prstenac imat će izravni prijenos na četvrtom programu (HRT 4) Hrvatske televizije u nedjelju, 20. kolovoza s početkom u 17 sati.  Do Trke održat će se još dva treninga koji su otvoreni za posjetitelje i to 9. i 16. kolovoza. Stoga sve koje zanima vidjeti u kakvoj su formi ovogodišnji konjanici, mogu doći i pogledati jedan od treninga.

Uvodnu riječ i detalje ovogodišnjeg programa predstavio je gospodin Osip, predsjednik Društva Trka na prstenac. Najavio je i nagrade koje su osigurali glavni sponzori: pobjednik Trke za viticu u subotu dobija viticu tvrtke Zlatarna David i novčanu nagradu koju je osigurao sponzor ABS d.o.o. iz Barbana u iznosu od 2.000 eura. Nagradu pobjednika nedjeljne Trke na prstenac osigurala je tvrtka Rudan d.o.o. i to u iznosu od 5.000 eura. 

Dalibor Paus, načelnik Općine Barban govorio je važnosti tradicije koja se dugi niz godina njeguje na Barbanštini, a koja je u zadnjih nekoliko godina doživjela revitalizaciju. Trka na prstenac je zapravo čuvar i promotor baštine. „Trka je postala novi motiv dolaska brojnih posjetitelja. Od jedne lokalne manifestacije, postala je motiv dolaska u Barban poznat i na nacionalnoj razini kao i puno šire jer turisti za te dane dolaze iz cijele Hrvatske i inozemstva. Jasno je da je naša dužnost čuvati ove vrijednosti, našu baštinu i tradiciju kako bi je mogli ostaviti za buduće generacije, prepoznatljivu Istru onakvu kakvu je mi poznajemo,“ naglasio je Paus.

Značaj trke za očuvanje važne tradicijske baštine, ali i njezin potencijal u razvoju modernog destinacijskog turizma, prepoznale su Fortenova grupa kao generalni sponzor i njezine kompanije Agrolaguna, Jamnica i Konzum, pa već četvrtu godinu podržavaju Trku koja iz godine u godinu privlači sve veći broj gledatelja, posebno domaćih i stranih turista. 

Ovogodišnji sponzor ponovno je HEP koji kao nacionalna kompanija od svog osnutka je usmjerena podržavanju hrvatske kulture, sporta i baštine te nastoji sustavno raditi na prepoznavanju specifičnih potreba društva kroz program sponzorstava i donacija.

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske ove se godine uključilo kao sponzor 48. Trke na prstenac kako bi se obilježilo 20 godina donošenja UNESCO – ove Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine (2003.) na čijem se popisu nalazi i naša Trka.

Zahvaljujući sponzorima i partnerima Trke, ove godine se može očekivati izvanredan program te nezaboravna 48. Trka na prstenac.

Za one koji vole dobru feštu, kreće se već u petak s programom, najprije nastupaju barbanske mažoretkinja i KUD Barban, zatim slijedi svečano podizanje zastave "Trka na prstenac”, a naposljetku će se održati koncert Malvazija band i turnir u briškuli. 

Svakako posjetite i izložbu mlade umjetnice Elene Kiss: „Okreni se na kraju“ čije će se otvorenje održati nakon podizanja zastave.

Subota je također prepuna događaja od Robotrka na prstenac kojoj je ove godine 10. godišnjica, turnira u pljočkanju i gađanja glinenih golubova pa do potrage za prstencem, zabavno-edukativnoj igri i dakako nezaobilaznoj 29. "Trci na viticu". Navečer vas očekuje koncert nezaboravnog Željka Bebeka. Marko Londero, organizator zabavnog programa u Barbanu,  naglasio je da neće nedostajati i bogata gastro ponuda. „Osim bogatog zabavnog programa koji smo vam predstavili, na placi vas očekuje čak pet lokacija s bogatom gastro ponudom,“ istaknuo je Londero te pozvao posjetitelje da u što većem broju dođu i uživaju na Trci.

Ovim putem zahvaljujemo na suradnji i dodatnom programu koji će oplemeniti Trku; nastup Barbanskih mažoretkinja i KUD-a Barban u petak u  20 sati, te promenadni koncert Limene glazbe iz Lovrana, mažoretkinja i KUDA-a Barban u nedjelju u 16 sati.

Za zabavni dio kraja trodnevne manifestacije pobrinut će se Mladen Grdović i Night Express band, a šećer na kraju bit će vatromet.

Na samom kraju Gvido Babić, vođa konjanika, najavio je da će se sutra znati imena 16 konjanika koje će ovu godinu imati čast nastupati na 48. Trci na prstenac. „Jučer su završeni zadnji kvalifikacijski treninzi i znat ćemo imena 16 jahača koji će nastupiti 19. i 20. kolovoza. Ima dosta mladih jahača i konja te vjerujem da će biti izazovno za sve sudionike Trke ali i posjetitelje,“ napomenuo je Babić.

Trka je i ove godine pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike. Ulaz na manifestaciju je besplatan, a parkinzi su osigurani za sve posjetitelje. 

Zahvaljujemo i ponosni smo na naše glavne sponzore te suradnju s tvrtkama:

HEP d.d., Fortenova grupa, Rudan d.o.o. i A.B.S.


Program 48. Trke na prstenac – Barban, 2023.

Petak, 18.8.2023.

20.00 – nastup Barbanskih mažoretkinja i KUD -a Barban

20.30  - svečano podizanje zastave "Trka na prstenac”

21.00 – svečano otvaranje izložbe mlade umjetnice Elene Kiss: „Okreni se na kraju“

21.00  - Koncert na Placi: Malvazija band

21.00 - turnir u briškuli

Subota, 19.8.2023.

10.00 - 10. Robotrka na prstenac 

11.00 – Potraga za prstencem, zabavno- edukativna igra

13.00 - turnir u pljočkanju

17.00  - 29. "TRKA ZA VITICU"

21.30 – gađanje glinenih golubova na Gradišću

21.00  – Koncert na Placi:  ŽELJKO BEBEK i Replay band

Nedjelja, 20.8.2023.

16.00 - promenadni koncert limene glazbe, mažoretkinja i KUDA-a

17.00  - 48. „TRKA NA PRSTENAC“

21.00  -  Koncert na Placi: MLADEN GRDOVIĆ i Night Express band

22.00 - Vatromet


Pratite Trku na:

https://www.facebook.com/trkanaaprstenac/

http://trkanaprstenac.hr/


trka na prstenac barban trka zabava koncerti kolovoz hrt izložba istra hrvatska
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati