Nafta konačno probila plafon od 100 dolara po barelu

Nafta konačno probila plafon od 100 dolara po barelu

2.1.2008. // Index.hr // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

ONO što se već duže vremena smatra neizbježnim, je danas na njujorškoj burzi postalo stvarnost - cijena američke lake nafte je po prvi put u povijesti prešla psihološku granicu od 100 dolara.

Taj događaj dolazi u vrijeme kada sve više ekonomskih stručnjaka širom svijeta dolazi do zaključka kako će, prije svega zahvaljujući halapljivosti velikih azijskih ekonomija kao što su Indija i Kina, potražnja za naftom neumitno nadići ponudu.

Današnjem događaju su, osim relativno niskih cijena dolara, dosta pomogle vijesti o napadu na noćni klub u Port Harcourtu, za prijevoz nafte važnoj nigerijskoj luci, kao i najavama meksičke vlade kako će se zbog lošeg vremena zatvoriti naftne platforme u Meksičkom zaljevu. Istovremeno je stigla i prognoza prema kojoj OPEC već 2024. godine neće biti u stanju pokriti svjetsku potražnju za naftom.

Dio ekonomista, doduše, smatra da je današnji porast cijena djelomično uvjetovan burzovnim špekulacijama, a manje situacijom na tržištu. Današnja cijena od 100 dolara, inače, kada se u obzir uzme inflacija, otprilike odgovara cijeni od 38 dolara koja se bilježila početkom 1980. godine, u doba tzv. drugog naftnog šoka izazvanog talačkom krizom u post-revolucionarnom Iranu.

Američki predsjednik Bush je preko svoje glasnogovornice Dane Perino rekao kako njegova vlada neće koristiti strateške rezerve nafte kako bi smanjila cijene.

Zlato se, pak, danas nakratko prodavalo za 861 dolar po unci, što je više od rekorda zabilježenog u siječnju 1980. godine.


Kako do posla za vrijeme covid-19? Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati