Na kometu pronađena temeljna jedinica života

Na kometu pronađena temeljna jedinica života

18.8.2009. // HRT // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Aminokiselina glicin, temeljna sastavna jedinica proteina, prvi je put u povijesti pronađena na jednom kometu, poduprijevši teoriju da je život na Zemlju stigao iz dalekog svemira, objavili su danas znanstvenici.

NASA-in svemirski brod Stardust otkrio je u siječnju 2004. mikroskopske tragove glicina u uzorcima kometa Wild2 duboko u Sunčevu sustavu, oko 390 milijuna kilometara od Zemlje. Uzorci plina i prašine dopremljeni su na Zemlju dvije godine poslije u spremniku koji se odvojio od broda i padobranom spustio u američku saveznu državu Utah.

Otkriće glicina, najčešće od 20 aminokiselina u zemaljskim proteinima, objavljeno je prošle godine, ali je znanstvenicima trebalo još neko vrijeme za potvrdu da je pronađena tvar izvanzemaljskog podrijetla.

"Nismo bili sigurni je li aminokiselina umjetno proizvedena ili potječe sa svemirskog broda. Poznate su nam aminokiseline u meteorima, ali ovo je prvi put da je pronađena u kometu", rekla je astrobiologinja Jamie Elsila iz NASA-inog centra u Greenbeltu u Marylandu.

Otkriće američkih znanstvenika podupire teoriju da su izvanzemaljski objekti, poput meteora i kometa, na Zemlju dopremili elemente života koji su nastali na drugim mjestima u svemiru.

svemir komet život istraživanje sunčev sustav astronomija znanost NASA jedinica života
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati