Na današnji dan rođen Josip Belušić, Labinjanin koji je izumio velocimetar

Na današnji dan rođen Josip Belušić, Labinjanin koji je izumio velocimetar

12.3.2021. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Josip Belušić (Giuseppe Bellussich Županići kraj Labina, 12. ožujka  1847. - Trst, 8. siječnja 1905.), hrvatski izumitelj električnog brzinomjera. Njegov izum je patentiran u Austriji i Mađarskoj pod imenom "velocimeter".

Školovao se u Pazinu i Kopru, studirao je u Beču, a 1875. zaposlio se kao profesor fizike i matematike u učiteljskoj školi u Kopru. Bio je direktor Pomorske škole u Castelnuovu (Italija), te primio titulu docenta te škole. Izumitelj je velocimetra, električnoga uređaja za mjerenje brzine, službeno predstavljenoga 1887. Velocimetar je mjerio brzinu putničkih vozila, vremensko trajanje vožnje i stajanja vozila, broj prevezenih osoba te vrijeme ulaska i izlaska putnika. Uređaj je ujedno bio i tahograf i taksimetar te preteča mjernih nadzornih uređaja koji se danas koriste u kamionima, autobusima i taksijima.


Belušić je pod nazivom uređaj za nadzor vozila u najmu prijavio svoj patent 1888. državnomu uredu za patente u Beču, gdje se u državnome arhivu danas čuva izvornik (presliku patenta posjeduje Muzej policije u Zagrebu). Velocimetar je na Svjetskoj izložbi u Parizu 1889. proglašen najboljim u konkurenciji više od 120 uređaja. Nakon natječaja i pokusa 1890. velocimetar je službeno prihvaćen, nakon godine dana prvih je sto uređaja bilo ugrađeno u pariške kočije, no izum nije doživio širu primjenu.

josip belušić velocimetar
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati