Motovun film festival -glavni program - predstavljanje filmova 1/4

Motovun film festival -glavni program - predstavljanje filmova 1/4

16.7.2009. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film


1.AKVARIJ (FISH TANK)

Redatelj: Andrea Arnold
Zemlja: VELIKA BRITANIJA
Godina: 2009
Trajanje: 124 MIN
Scenarij: Andrea Arnold
Direktor fotografije: Robbie Ryan
Montaža: Nicolas Chaudeurge
Uloge: Michael Fassbender, Harry Treadaway, Katie Jarvis, Kierston Wareing, Jason Maza, Jack Gordon, Charlotte Collins
Producent: Kees Kasander
Produkcija: BBC Films, Kasander Film Company, Limelight Communication

Sadržaj: Mia je hirovita petnaestogodišnjakinja koja stalno upada u nevolje, prijatelji je izbjegavaju i isključena je iz škole. Živi s majkom i mlađom sestrom i nema puno prijatelja, barem ne onih koji su joj dragi. Jednog vrućeg ljetnog dana njezina majka dovede kući novog dečka, misterioznog stranca po imenu Connor, koji obećava da će unijeti promjene i donijeti ljubav u njihove živote. Njegov dolazak unosi radost u Mijin život i daje mu novi smjer. Ili nam se samo tako čini.

Biografija redatelja: Engleska redateljica i bivša glumica rođena 1961. godine. Prvi put se istaknula osamdesetih godina u dječjoj TV emisiji. Godine 2004. osvojila je Oscara za kratki film "Osa" (Wasp), a kao redateljica dugometražnog filma debitirala je 2006. s "Crvenom cestom" (Red Road). To je prvi dio planirane trilogije konceptualno povezanih filmova pod imenom "Advance Party" koje rade različiti redatelji-početnici. Ova priča o osveti smještena je u depresivno, vjetrovito naselje u Glasgowu, a govori o operaterki nadzornih TV kamera koja postane opsjednuta osobom koju promatra. Zašto, saznajemo kako se radnja razvija. Arnold je osvojila mnoge nagrade za režiju ovoga filma, između ostalih 2007. i nagradu BAFTA za najboljeg novog redatelja.

Nagrade: Cannes 2009: nagrada žirija (Andrea Arnold)

2. BIJELA VRPCA (DAS WEIßE BAND)

Redatelj: Michael Haneke
Zemlja: AUSTRIJA, FRANCUSKA, NJEMAČKA, ITALIJA
Godina: 2009
Trajanje: 144 MIN
Scenarij: Michael Haneke
Direktor fotografije: Christian Berger
Montaža: Monika Willi
Uloge: Christian Friedel, Ulrich Tukur, Susanne Lothar, Burghart Klaußner, Marisa Growaldt, Josef Bierbichler, Janina Fautz
Producent: Stefan Arndt, Veit Heiduschka, Michael Katz, Margaret Ménégoz
Produkcija: Wega Film, X-Filme Creative Pool, Les Films du Losange, Lucky Red

Sadržaj: Crno-bijela drama o dječjem zboru u selu Eichwald na sjeveru Njemačke u vrijeme prije Prvog svjetskog rata. Riječ je o poljoprivrednoj zajednici u kojoj pola stanovništva radi za Baruna, a gdje veliki utjecaj, posebice na djecu, ima strogi protestantski pastor. U selu se počnu događati neobične nesreće koje postupno poprimaju oblik kaznenog rituala. Postavljen je konop kojim je oboren doktorov konj, zapaljen je štagalj, dvoje djece je oteto i mučeno... Učitelj koji vodi zbor promatra što se događa, istražuje i malo po malo otkriva nevjerojatnu istinu.

Biografija redatelja: Redatelj i scenarist, najpoznatiji po svom tmurnom i uznemirujućem stilu, rođen 1942. u Münchenu. Pohađao je Bečko sveučilište, gdje je studirao filozofiju, psihologiju i dramske umjetnosti nakon što se neuspješno okušao u glumi i pjevanju. Nakon diplome postaje filmski kritičar i od 1967. do 1970. radi kao urednik i dramaturg na njemačkoj televizijskoj postaji Südwestfunk. Kao televizijski redatelj debitirao je 1973. godine. Svoj prvi dugometražni film "Sedmi kontinent" (Der siebente Kontinent) režirao je 1989. i njime oblikovao svoj okrutni i odvažni stil koji će procvjetati narednih godina. Tri godine kasnije, kontroverzni "Bennyjev video" (Benny's Video) proslavio je Hanekeovo ime. Najveći uspjeh kod kritike postigao je 2001. s filmom "Pijanistica" (La pianiste). Njegovi filmovi često dokumentiraju probleme i neuspjehe u modernom društvu. Haneke je osim na televiziji i filmu radio i u kazalištu. Predaje režiju na Bečkoj filmskoj akademiji.

Nagrade: Cannes 2009: Zlatna palma; nagrada FIPRESCI; nagrada Nacionalnog obrazovnog sustava u Francuskoj

3.ČEKAJ ME, JA SIGURNO NEĆU DOĆI

Redatelj: Miroslav Momčilović
Zemlja: SRBIJA
Godina: 2009
Trajanje: 110 MIN
Scenarij: Miroslav Momčilović
Direktor fotografije: Dušan Joksimović
Montaža: Predrag Bogojević
Uloge: Gordan Kičić, Miloš Samolov, Vanja Ejdus, Milica Mihajlović, Branislav Trifunović, Petar Božović, Mirjana Karanović, Danica Maksimović
Producent: Miroslav Momčilović
Produkcija: Brigada

Sadržaj: Priča o opsjednutosti i neuzvraćenim ljubavima. Alek je očajan jer ga je nakon trogodišnje veze ostavila Teodora. Pati, bezvoljan je, tužan, gotovo stalno spominje samoubojstvo, jednostavno ne želi prihvatiti da je veza okončana. Svakodnevno se samosažaljeva i kuka svom prijatelju Banetu. Unatoč Banetovim savjetima, Alek i dalje zove Teodoru koja se u međuvremenu zaljubila u Nemanju. Problem je u tome što se Nemanja zaljubio u Marinu, jednu mlađu djevojku. Nažalost, Marina nije zaljubljena u njega, već ju jako privlači Alek. Ne zna da je razlog njegova "šarma očajnika" brodolom s Teodorom: ona misli da je Alek takav sam po sebi. Svatko od njih bi dao sve na svijetu da bude s onim tko ga u tom trenutku ne želi. Stvara se začarani ljubavni krug u kojem svi pate, u kojem svatko svakoga zlostavlja i muči, a u čijem se središtu nalazi Bane kao svjedok svih emotivnih gordosti i posrtanja.

Biografija redatelja: Scenarist, redatelj i producent, rođen 1969. godine u Beogradu. Diplomirao je na FDU na Katedri za dramaturgiju. Autor je scenarija za film "Kad porastem biću Kengur" u režiji Radivoja Andrića, za koji je na Festivalu scenarija u Vrnjačkoj Banji dobio prvu nagradu. Scenarist je i redatelj filma "Sedam i po", koji je vidjelo 60.000 gledatelja u Srbiji i koji je sudjelovao na mnogim festivalima u Srbiji i inozemstvu, primjerice u Sarajevu, Montpellieru, Göteborgu, Rimu. Živi i radi u Novom Beogradu  

4. ČUVARI NOĆI

Redatelj: Namik Kabil
Zemlja: BOSNA I HERCEGOVINA
Godina: 2008
Trajanje: 85 MIN
Scenarij: Namik Kabil
Direktor fotografije: Vladimir Trivić
Montaža: Timur Makarević
Uloge: Vahid Piralić, Milan Pavlović, Namik Kabil, Haris Alić, Belma Lizde-Kurt, Mediha Musliović, Alban Ukaj, Armin Bajramović-Andrijanić
Producent: Amra Baksic Čamo
Produkcija: Centar za savremenu umjetnost Sarajevo / Sarajevo Centre for Contemporary Arts

Sadržaj: U jednoj introspektivnoj noći pratimo Mahira na njegovu poslu čuvara u salonu namještaja u suvremenom Sarajevu. Mahir je već tri godine oženjen Žeraldinom i još uvijek nemaju djece. Zato Mahir umisli da je trudan i otad počne povraćati. Sa svojim najboljim prijateljem Brizlom, čuvarom u susjednom salonu sanitarija, igra ritualnu partiju Čovječe ne ljuti se. Brizla sumnja da nešto ne valja s Mahirom, ali mu ni na kraj pameti nije da bi ovaj mogao biti u drugom stanju. Susjed, ratni vojni invalid, otežava im noć, aktivira alarm, pa u inspekciju dolazi policija.

Biografija redatelja: Rođen u Tuzli 1968. godine. Završio je studij filma na koledžima Santa Monica i Los Angeles City. Trenutno u Sarajevu radi kao pisac, scenarist i filmski redatelj. Napisao je nekoliko scenarija za televizijske projekte i igrani film "Kod amidže Idriza" redatelja Pjera Žalice. Njegov dokumentarni film "Informativni razgovori" dobitnik je nagrade Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film na festivalu u Sarajevu 2007. godine. "Čuvari noći" je njegov prvi dugometražni igrani film.

5.DOVIĐENJA, KAKO STE?

Redatelj: Boris Mitić
Zemlja: SRBIJA
Godina: 2008
Trajanje: 58 MIN
Scenarij: Boris Mitić
Direktor fotografije: Boris Mitić
Montaža: Aleksandar Uhrin
Producent: Boris Mitić
Produkcija: Dribbling Pictures

Sadržaj: Satirična dokumentarna bajka o junaku našeg doba koji je spreman umrijeti za ono u što vjeruje, međutim više ne vjeruje ni u što. Pripovjedačeva posljednja motivacija je odabrati kako će umrijeti. Tako izaziva različite arhetipske antagoniste današnjeg društva na niz apsurdnih dvoboja, ali shvaća da su svi njegovi potencijalni protivnici (pošteni političar, pokajnički ratni zločinac, dvolični moralist, pasionirani nihilist, korumpirani doktor, okrutni vjernik, romantični ljubavnik i dr.) već bili satirizirani. Njegova potreba za samouništenjem raste sve do konačnog obračuna s jedinim vrijednim protivnikom: unutarnjim neprijateljem. Priča, koja sadrži izbor najboljih srpskih satiričnih aforizama posljednjih 40 godina, popraćena je i naglašena nekonvencionalnim i paradoksalnim dokumentarnim snimkama s 50.000 km dugog putovanja po balkanskim zabitima ili snimkama prikupljenima u TV-arhivima udaljenih gradića. To sve zajedno rezultira za gledatelje iznenađujućim, zabavnim i intelektualno zahtjevnim doživljajem.

Biografija redatelja: Rođen 1977. u Leskovcu u južnoj Srbiji. Radio je kao profesionalni novinar kada je odlučio kupiti kameru i sam snimiti svoj prvi film "Lepa Dijana" (2003), koristeći vlastito računalo za produkciju. "Lepa Dijana" opisuje život Roma na periferiji Beograda kroz priču o popularnim Citroënovim modelima automobila koje Romi koriste za skupljanje smeća za reciklažu, od čega žive. Film je postao popularan na festivalima (prikazan je na više od 60) i osvojio je 11 nagrada. Mitić je režirao i "UNMIK Titanik" (2004), dokumentarac o stotinjak ljudi koji tijekom više od četiri godine nisu mogli napustiti svoju zgradu pod zaštitom UN-a.

Nagrade: Mediawave 2009: velika nagrada
 

Izvor: www. motovunfilmfestival.com

 

 

 

filmovi program filmova o filmovima motovun motovun film festival
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati