Motovun film festival - glavni program- predstavljanje filmova 2/4

Motovun film festival - glavni program- predstavljanje filmova 2/4

17.7.2009. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

6.GIGANTE Redatelj: Adrián Biniez
Zemlja: URUGVAJ, ARGENTINA, NJEMAČKA, ŠPANJOLSKA
Godina: 2009
Trajanje: 84 MIN
Scenarij: Adrián Biniez
Direktor fotografije: Arauco Hernández Holz
Montaža: Fernando Epstein
Uloge: Horacio Camandulle, Leonor Svarcas, Nestor Guzzini, Federico Garcia, Fabiana Charlo, Ernesto Liotti, Diego Artucio
Producent: Fernando Epstein
Produkcija: Ctrl Z Films, IDTV Film

Sadržaj: Jara je tridesetpetogodišnji noćni čuvar u šoping centru negdje u predgrađu Montevidea. Njegov se posao sastoji od promatranja kolega preko monitora, iako se ništa posebno ne događa osim povremene manje krađe. Ostatak dosadnog radnog dana provodi rješavajući križaljke, slušajući glazbu i gledajući filmove. Jako je sramežljiv i njegova mu profesija definitivno ne pomaže da upozna nove ljude. Monotonija njegova života prekida se tek kada se u šoping centru pojavi mlada čistačica Julia. Jara se ubrzo zaljubi. Potajice je promatra kako radi, ali ubrzo shvati da mu to više nije dovoljno. Počne je pratiti i izvan šoping centra i uskoro njegov život postane podložan njezinom.

Biografija redatelja: Rođen 1974. u Buenos Airesu. Godine 2003. odigrao je manju ulogu u filmu "Whisky", u kojem je glumio glazbenika i pjevača karaoka. Godine 2004. preselio se u Montevideo, gdje trenutno živi. Radio je kao glazbenik, ali i kao scenarist za produkcijsku kuću Taxi Films te je postao koautor TV serije "Kraj svijeta" (El fin del mundo). Godine 2006. napisao je scenarij i režirao "8 sati" (8 horas), 15-minutni film na kojem je radio s produkcijskom kućom Control Z Films, koja će stajati i iza njegovog prvog dugometražnog projekta, "Gigante".

Nagrade: Berlin 2009: nagrada za najbolji debitantski film; Srebni medvjed za najbolju režiju; nagrada Alfred Bauer
 
7.HRABRO I NA REZULTAT
Redatelj: Dejan Aćimović
Zemlja: HRVATSKA
Godina: 2009
Trajanje: 45 MIN
Montaža: Andrija Zafranović, Nina Velnić
Producent: Dejan Aćimović
Produkcija: DA film, GAMA Studio

Sadržaj: Danas u Hrvatskoj živi 5 800 slijepih osoba. Petar Bešlić je jedan od njih. Ne samo to, on je prvi hrvatski slijepi atletičar. Rođen je slijep na jedno oko, a drugo je izgubio u teškoj nesreći s četrnaest godina. Deset godina kasnije nalazi se na Paraolimpijskim igrama u Pekingu, gdje se natječe u utrci na 1500 metara koja simbolizira njegovu vlastitu životnu utrku. Petar i njegov najbolji prijatelj Tomo, koji je također slijep, kroz svoj svakodnevni život daju nam bolji uvid u njihov "pogled" na svijet, dok gledaju svoju omiljenu televizijsku seriju, kartaju se, razgovaraju o svom prijateljstvu. Tako ćemo dobiti vrlo dragocjenu priliku gledati kroz njihov izgubljeni vid i dijeliti njihove sumnje i nade. Vodit će nas kroz svijet slijepih ali i kroz mjesta gdje su skriveni naši vlastiti strahovi od različitog.

Biografija redatelja: Rođen 1963. u Čapljini. Diplomirao je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1986. Glumio je u mnogim kazališnim predstavama, filmovima i televizijskim serijama. Režirao je dva dugometražna filma: "Je li jasno, prijatelju" i "Moram spavat', anđele". "Hrabro i na rezultat" je njegov prvi dokumentarac.
 
8.MALA VOJNIKINJA (LILLE SOLDAT)
Redatelj: Annette K. Olesen
Zemlja: DANSKA
Godina: 2008
Trajanje: 100 MIN
Scenarij: Kim Fupz Aakeson
Direktor fotografije: Camilla Hjelm
Montaža: Jacob Thuesen
Uloge: Trine Dyrholm, Lorna Brown, Finn Nielsen, Rasmus Botoft, Thure Lindhardt, Henrik Prip, Jens Jørn Spottag
Producent: Karen Bentzon, Peter Aalbæk Jensen, Ib Tardini
Produkcija: Zentropa Productions

Sadržaj: Lotte je mlada vojnikinja koja se nedavno vratila iz rata i vodi vrlo nesređen život: pije, stan joj je u kaosu, a poslovna prilika koju dobiva od svog nepouzdanog oca nije baš bajna. Naime, on podvodi prostitutke iz Afrike, a njoj nudi posao vozačice svoje djevojke, nigerijske prostitutke Lily, ujedno glavne atrakcije. Isprva se Lotte i Lily baš ne slažu, ali polako se između njih rađa prijateljstvo koje vodi prema neočekivanom obratu.

Biografija redatelja: Rođena 1965. u Danskoj. Završila studij režije na Danskoj nacionalnoj školi filma 1991. godine. Njezina prva tri filma bila su odabrana za natjecanje na Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu, čime je Olesen postala stalna gošća Berlina. Njezin prvi dugometražni film, "Manje nezgode" (Små ulykker, 2002) postao je festivalski hit, osvojivši i nagradu Plavi anđeo na Berlinaleu. Njezina sljedeća dva filma, također odabrana za to filmsko natjecanje, prikazana su i na brojnim svjetskim festivalima: "U tvojim rukama" (Forbrydelser, 2004) osvojio je mnoge nagrade, između ostalog na festivalima u Bordeauxu, Parizu i Seattleu; "1:1" (2006) nagrađen je u Hamptonsu, Ljubljani i Lübecku. "Mala vojnikinja" (Lille soldat, 2008) je njezin četvrti dugometražni film.

Nagrade: Berlin 2009: nagrada ekumenskog žirija (Annette K. Olesen)
 
9.MLIJEKO TUGE (LA TETA ASUSTADA)
Redatelj: Claudia Llosa
Zemlja: ŠPANJOLSKA, PERU
Godina: 2009
Trajanje: 94 MIN
Scenarij: Claudia Llosa
Direktor fotografije: Natasha Brier
Montaža: Frank Gutiérrez
Uloge: Magaly Solier, Susi Sánchez, Efraín Solís, Marino Ballón, Antolín Prieto
Producent: Antonio Chavarrías, Claudia Llosa, José María Morales
Produkcija: Oberón Cinematográfica S.A., Vela Producciones, Wanda Visión S.A.

Sadržaj: Između 1980. i 1992. u Peruu, posebno u Andama, trajalo je nasilno razdoblje obilježeno pobunom maoističke skupine Sendero Luminoso i akcijama paravojske i državnih oružanih snaga. Do 1990. sukob je došao do Lime, glavnog grada Perua. Claudia Llosa tvrdi u svom filmu da je trauma koju su doživjele žene koje su silovali članovi skupine Sendero Luminoso prešla na njihovu djecu preko mlijeka kojim su ih dojile, te tako to nasilno razdoblje još uvijek utječe ne samo na preživjele, već i na sljedeću generaciju. Fausta boluje od sindroma "mlijeka tuge", bolesti od koje obolijevaju oni koje su dojile žene silovane tijekom vladavine terorističke skupine Sendero Luminoso. Rat je završio, ali Fausta živi kao podsjetnik, jer joj je "bolest straha" oduzela dušu.

Biografija redatelja: Rođena u Limi 1976. godine, krajem devedesetih preselila u Španjolsku. Završila je studij filmske režije 1998, a potom magistrirala televizijsku i filmsku scenaristiku na školi Escuela de Artes y Cine TAI u Madridu. Na Njujorškom sveučilištu specijalizirala se za filmsku režiju. Njezin prvi dugometražni film "Madeinusa" osvojio je nagradu za najbolji originalni scenarij na festivalu u Havani 2003. i dobio priznanja na mnogim međunarodnim festivalima. Godine 2009. Llosa je završila svoj drugi film "Mlijeko tuge" (La teta asustada), prvi peruanski film nominiran za Zlatnog medvjeda.

Nagrade: Berlin 2009: nagrada FIPRESCI(Claudia Llosa); Zlatni medvjed Guadalajara 2009: najbolja glumica (Magaly Solier); najbolji film
 
10. NALIČJE SVETE KNJIGE (PYHÄN KIRJAN VARJO)
Redatelj: Arto Halonen
Zemlja: FINSKA, DANSKA, ŠVICARSKA, NJEMAČKA
Godina: 2007
Trajanje: 90 MIN
Scenarij: Arto Halonen, Kevin Frazier
Direktor fotografije: Hannu Vitikainen, Arto Halonen
Montaža: Samu Heikkilä
Producent: Arto Halonen
Produkcija: Art Films Production Oy

Sadržaj: Zašto neke od najvećih svjetskih međunarodnih kompanija prevode knjigu apsurdne strane propagande? Zašto pokušavaju izbjeći bilo kakvu ozbiljnu diskusiju o svojim motivima, problemima s ljudskim pravima i povredama slobode izražavanja u srednjoazijskoj državi Turkmenistan? "Naličje svete knjige" istražuje moralnost međunarodnih kompanija i diktaturu u naftom i plinom bogatom Turkmenistanu. Te tvrtke pomažu da diktatura dobije propagandnu podršku koja joj je potrebna za preživljavanje. Turkmenski diktator Saparmurat Nijazov napisao je suludu knjigu "Ruhnamu" (Knjigu duše), ključno oruđe u vladinu pokopavanju ljudskih prava i slobode izražavanja. Pa ipak, mnoge kompanije daju svoju tajnu potporu "Ruhnami" te pomažu utišavati opozicijske i disidentske glasove u zemlji – sklapajući zauzvrat multimilijunske poslovne dogovore.

Biografija redatelja: Rođen 1964. u finskom gradu Joensuu. Režirao je brojne filmove, uključujući dokumentarce "Pavlovin koirat" (Pavlovljevi psi), "Kuuban valloittajat" (Osvajači Kube), "The Tank Man" (Čovjek tenk), "Taivasta vasten" (Karavana zvijezda), "A Dreamer And The Dreamtribe" (Sanjač i pleme snova) i "Karmapa". Godine 2005. finski ministar kulture nagradio ga je Finskom nagradom, najvišim godišnjim kulturnim priznanjem koje dodjeljuju Ministarstvo kulture i država. Među drugim važnim nagradama ističe se i Humanitarna nagrada Europske unije iz 1998. godine. Halonen je također osnivač i prvi direktor helsinškog festivala dokumentarnog filma DocPoint.

Nagrade: Batumi 2008: posebna nagrada žirija Taiwan 2008: nagrada publike
 
Izvor: www.motovunfilmfestival.com
 

motovun film festival filmovi motovun
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati