Motovun film festival - glavni program - predstavljanje filmova 4/4

Motovun film festival - glavni program - predstavljanje filmova 4/4

19.7.2009. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

16. PUKOTINA (RYSA)

Redatelj: Michał Rosa
Zemlja: POLJSKA
Godina: 2008
Trajanje: 89 MIN
Scenarij: Michał Rosa
Direktor fotografije: Marcin Koszałka

Montaža: Krzysztof Szpetmański

Uloge: Jadwiga Jankowska-Cieślak, Krzysztof Stroiński, Ewa Telega, Mirosława Marcheluk, Teresa Marczewska, Ryszard Filipski, Stanisław Radwan, Jerzy Schejbal, Jerzy Nowak, Kinga Preis
Producent: Henryk Romanowski, Dariusz Sidor
Produkcija: Film Polski, Filmcontract Ltd.
 
Sadržaj: Joanna i Jan žive sretno zajedno već mnogo godina. Njihov je život imao uspone i padove, ali preživjeli su podupirući i poštivajući jedan drugoga, ujedno stekavši i poštovanje drugih. Međutim, nešto poput ogrebotine na sjajnoj površini baca sjenu na njihovu vezu, nešto što seže u daleku prošlost, u vrijeme prije nego su se upoznali. Poput udarnog vala taj se izvorni grijeh obrušava na njihov brak, slabeći ga i razarajući. Joanna je šezdesetogodišnja profesorica na poznatom krakovskom sveučilištu, biologinja i kći poznatog predratnog političara. Ona je sitna, ali puna energije i vjere u ljude. Jan je matematičar, glavni oslonac obitelji, stabilan i pun ljubavi, vrlo pametan i dobar u debatama. Ogrebotina na njihovoj vezi je Janova navodna kolaboracija s tajnom policijom koja je počela pedesetih godina, kada je prokazao Joannina oca.
 
Biografija redatelja: Rođen 1963. u Zabrzama, završio studij arhitekture i režije. Za svoj prvi dugometražni film "Vrući četvrtak" (Gorący czwartek, 1994) osvojio je nagradu za najboljeg novog redatelja na filmskom festivalu u Gdyniji. Film "Tišina" (Cisza, 2001) osvojio je nagradu ekumenskog žirija na festivalu u Karlovym Varyma. Njegov film iz 2006, nagrađivani i realistični "Što je sunce vidjelo" (Co słonko widziało) temelji se na novinskim člancima i njegovim vlastitim promatranjima života na ulici. Osim režiranjem bavi se pisanjem scenarija i pripremanjem predavanja na Šleskom sveučilištu u Katowicama

Nagrade: Cottbus 2008: posebna nagrada za izvanredan umjetnički doprinos (Michał Rosa

17.STABLO LIMUNA (ETZ LIMON)

Redatelj: Eran Riklis
Zemlja: IZRAEL, NJEMAČKA, FRANCUSKA
Godina: 2008
Trajanje: 106
Scenarij: Suha Arraf, Eran Riklis
Direktor fotografije: Rainer Klausmann
Montaža: Tova Asher

Uloge: : Hiam Abbass, Doron Tavory, Ali Suliman, Rona Lipaz-Michael, Tarik Kopty, Amos Lavi, Amnon Wolf

Producent: Eran Riklis
Produkcija: Eran Riklis Productions

Sadržaj: Palestinska udovica Salma mora se suprotstaviti svom novom susjedu, izraelskom ministru obrane koji se useljava u svoju novu kuću nasuprot Salminom nasadu stabala limuna, na granici između Izraela i Zapadne obale. Izraelske snage sigurnosti vrlo brzo proglašavaju Salmina stabla opasnošću za ministrovu sigurnost i izdaju zapovijed da se iščupaju. Zajedno s mladim palestinskim odvjetnikom Ziadom Daudom, Salma odlazi sve do izraelskog Vrhovnog suda kako bi pokušala spasiti svoja stabla. Njezina borba zainteresira Miru Navon, ministrovu suprugu koja je zarobljena u svom novom domu i nesretnom životu. Unatoč različitostima i granicama među njima, između dvije se žene stvara nevidljiva veza, a zabranjene veze jačaju i između Salme i Ziada. Salmino pravno i osobno putovanje odvodi je duboko u složen, taman i katkad smiješan kaos sukoba koji se odvijaju na Bliskom istoku, sukoba u kojima su svi sudionici sami u svojoj borbi za preživljavanjem.
 
Biografija redatelja: Eran Riklis radi na filmu od 1975. godine. Završivši Nacionalnu filmsku školu Beaconsfield u Engleskoj, 1984. godine je snimio svoj prvi film "Za vedroga dana možete vidjeti Damask" (On a clear Day you can see Damascus), politički triler temeljen na istinitoj priči. Sedam godina kasnije snimio je film "Finalna utakmica" (Cup Final), koji je hvalila međunarodna kritika, a bio je prikazan i na nekoliko filmskih festivala (između ostalih u Berlinu i Veneciji). Godine 1993. "Zohar" je postigao veliki uspjeh u Izraelu, a njegov film "Vulcano Junction" iz 1999. je Riklisova posveta rocku. Film "Sirijska nevjesta" (The Syrian Bride) postigao je veliki međunarodni uspjeh, ne samo na festivalima. S druge strane, režirao je kratke filmove, reklame i TV serije. Oženjen je i ima dvoje djece, te živi u Tel Avivu. Ne smatra se samo izraelskim već i svjetskim redateljem.

Nagrade: Berlin 2009: nagrada publike u sekciji Panorama

18. STELLA

Redatelj: Sylvie Verheyde
Zemlja: FRANCUSKA
Godina: 2008
Trajanje: 103 MIN
Scenarij: Sylvie Verheyde
Direktor fotografije: Nicolas Gaurin
Montaža: Nicolas Gaurin

Uloge: Léora Barbara, Mélissa Rodriguez, Laëtitia Guerard, Karole Rocher, Benjamin Biolay, Guillaume Depardieu, Johan Libéreau

Producent: Bruno Berthemy
Produkcija: Les Films du Veyrier

Sadržaj: Godina u životu mlade školarke u Parizu 1977. Jedanaestogodišnja Stella živi u radničkom naselju izvan Pariza. Živi u otrcanom hotelu-pubu koji vode njezini roditelji i gdje je njezina vatrena, privlačna majka šefica. Stella provodi večeri okružena prijateljima i mušterijama njezinih roditelja koji su zapravo lokalne pijanice i skitnice. Njezini roditelji provode većinu vremena udubljeni u poslovanje puba, a Stella je ostavljena da se brine sama o sebi. Ona možda zna dosta o koktelima, fliperu i pravilima biljara, ali ništa od toga ju nije pripremilo za preživljavanje u prestižnoj novoj pariškoj školi. Ne uklapa se i usamljena je, kako u školi tako i kod kuće, sve dok se ne sprijatelji s Gladys, najpametnijom djevojkom iz razreda i kćerkom argentinskih intelektualaca, židovskih izbjeglica. Uz pjesme i knjige koje otkriva u kući svoje prijateljice, Stella polako ulazi u novu dimenziju – stvarni život.

Biografija redatelja: Sylvie Verheyde je studirala geografiju, glazbu i crtanje. Snimila je nekoliko uspješnih kratkih filmova: "Između pasa i vukova" (Entre chiens et loups), koji je osvojio nagradu Canal+ na festivalu u Clermont-Ferrandu 1992. i "Zelena kuća" (La Maison verte), koji je ponio veliku nagradu žirija u Nancyju 1993. Tada je napisala scenarij za film "Brat" (Un frère) koji je i režirala. "Brat" govori o temama kojima se prethodno bavila u svojim kratkim filmovima kroz prikaz popularnog, gotovo marginalnog miljea i susreta dvaju svjetova: predgrađa i glavnoga grada. Odabran za 50. festival u Cannesu u sekciji Cinémas en France, "Brat" je 1998. osvojio nagradu Cyril Collard. Godine 2000. Sylvie Verheyde je režirala svoj drugi dugometražni film, "Princeza" (Princesses).

Nagrade: Flandrijski međunarodni filmski festival 2008: najbolji scenarij (Sylvie Verheyde)

19.SUNCE MOJE MALO (HAYAT VAR)

Redatelj: Reha Erdem
Zemlja: TURSKA, GRČKA, BUGARSKA
Godina: 2008
Trajanje: 121
Scenarij: Reha Erdem
Direktor fotografije: Florent Herry
Montaža: Reha Erdem
Uloge: : Önder K. Açikbas, Erdal Besikçioglu, Banu Fotocan, Elit Iscan, Handan Karaadam, Erhan Tekin, Metin Yildirim
Producent: Ömer Atay
Produkcija: Atlantik Film

Sadržaj: Mlada djevojka Hayat živi sa svojim ocem i djedom, koji je prikovan za krevet u brvnari pored opasnog i tamnog, ali prekrasnog Bospora. Hayatin otac ima brodicu kojom osigurava preživljavanje svoje obitelji radeći ne baš uvijek legalne posliće. Uz neprestano gibanje rijeke prolazi surov i nemilosrdan Hayatin život. Hayat ulazi u adolescentske godine prkoseći neprijateljskom svijetu u kojem su usamljeni odrasli privučeni njezinom nevinošću i ljepotom. Nova obitelj njezine majke ima malo simpatija prema njezinom prijelazu u svijet odraslih. Ali Hayat ima instinkt za preživljavanje. Njezina hrabrost, izdržljivost i nada, dok je suočena s kušnjama, govore da ima života unatoč mnogim nepravdama u svijetu.
 
Biografija redatelja: Godine 1983. Erdem je napustio studij povijesti u Istanbulu kako bi studirao film u Parizu. Svoj prvi dugometražni film "Oh, Mjeseče" (A Ay) snimio je 1989. godine kao francusko-tursku koprodukciju. "Trka za lovom" (Kaç Para Kaç), njegov drugi dugometražni film iz 1999, prikazivao se na mnogim festivalima te natjecao i za Oscara. Erdemov treći dugometražni film "Mamice, strah me je" (Korkuyorum Anne) primio je među ostalim i nagradu FIPRESCI na Međunarodnom istanbulskom filmskom festivalu 2004. godine. Njegov film "Vremena i vjetrovi" (Beş Vakit) iz 2006. bio je priznat na mnogim međunarodnim festivalima i primio je brojne nagrade, uključujući nagradu FIPRESCI i nagradu za najbolji turski film na Međunarodnom istanbulskom filmskom festivalu. Njegova premijera u SAD-u održala se na festivalu Tribeca, gdje je izazvao odlične reakcije.

Nagrade: Berlin 2009: nagrada čitatelja "Tagesspiegela"

20. SVI OSTALI (ALLE ANDEREN)

Redatelj: Maren Ade
Zemlja: NJEMAČKA
Godina: 2009
Trajanje: 119 MIN
Scenarij: Maren Ade
Direktor fotografije: Bernhard Keller
Montaža: Heike Parplies
Uloge: Birgit Minichmayr, Lars Eidinger, Hans-Jochen Wagner, Nicole Marischka, Mira Partecke, Atef Vogel, Paula Hartmann
Producent: Maren Ade, Dirk Engelhardt, Janine Jackowski
Produkcija: Komplizen Film, Südwestrundfunk (SWR), Westdeutscher Rundfunk (WDR)

Sadržaj: Tragikomična priča o neobičnom i ranjivom mladom paru koji se bori za vlastiti identitet u vezi. Gitti, vedra ali istovremeno nesigurna moderna mlada žena i njezin introvertirani dečko Chris provode praznike u kući njegovih roditelja na Sardiniji. Čine se sretni, igraju smiješne igrice, vode ljubav na tepihu i idu u šetnje. Ali kad nalete na Chrisovog fakultetskog kolegu Hansa, koji je uspješniji od njega i ima djevojku koja mu se ponosno divi, igrice koje Chris i Gitti igraju pretvaraju se u borbu za moć. Gitti pokušava poduprijeti svog dečka, ali se ne uspijeva konformirati; ne želi postati kao "svi ostali".
 
Biografija redatelja: Redateljica, scenaristica i producentica. Rođena je 1967. godine u njemačkom Karlsruheu. Odmalena je bila zainteresirana za film. Godine 2003. režirala je svoj prvi dugometražni film, "Šuma za stabla" (Der Wald vor lauter Baeumen), koji je bio prikazan na mnogim međunarodnim festivalima, uključujući Toronto 2004. i Sundance 2005, gdje je osvojio posebnu nagradu žirija. U međuvremenu je dovršila novi film, "Svi ostali" (Alle Anderen), te nastavlja raditi kao producentica u vlastitoj produkcijskoj kompaniji Komplizen Film.
 
Nagrade: Berlin 2009: Femina-Film-Prize (Silke Fischer); Srebrni medvjed (Birgit Minichmayr, najbolja glumica ); Velika nagrada međunarodnog žirija
 21. TJEDAN DANA SAMI (UNA SEMANA SOLOS)

Redatelj: Celina Murga
Zemlja: ARGENTINA
Godina: 2007
Trajanje: 110 MIN
Scenarij: Celina Murga, Juan Villegas
Direktor fotografije: Marcelo Lavintman
Montaža: Eliane Katz
Uloge: Gómez Alarcón, Ignacio Gimenez, Lucas del Bo, Gastón Luparo, Magdalena Capobianco, Ramiro Saludas, Eleonora Capobianco, Federico Peña, Manuel Aparicio, Mateo Braun
Producent: Juan Villegas
Produkcija: Tresmilmundos Cine

Sadržaj: Grupa djece ostavljena je sama na tjedan dana. Njihovi su roditelji otišli na putovanje ostavivši ih na čuvanje ne baš previše revnoj dadilji i domaćici Esther, s najstarijom Maríjom načelno na čelu grupe. Zatvoreni na ograđenom posjedu, koji bi trebao zaštititi zajednicu od opasnosti vanjskoga svijeta, šarolika skupina djece koja se sastoji od braće i sestara, rođaka i prijatelja, traži zabavu koristeći se legitimnim sadržajima koji su im nadohvat ruke, ali i kršeći zakon provaljujući u kuće svojih susjeda. Tada stiže Estherin brat Fernando, a djeca se moraju suočiti s vanjskim svijetom i onime što predstavlja.

Biografija redatelja: Celina Murga je rođena 1973. u Parani. Studirala je na filmskoj akademiji u Buenos Airesu. Napisala je scenarij i režirala nekoliko kratkih filmova poput "Una tarde felíz", "Interior-Noche" i "Frío Afuera". Njezin prvi dugometražni film "Ana i ostali" (Ana y los otros, 2003) osvojio je nagrade u Veneciji, Buenos Airesu, Solunu, Beču, Anonimulu i Punti del Este. FIPRESCI International odabrao ga je kao najbolji latinoamerički film. "Tjedan dana sami" (Una semana solos, 2008) njezin je drugi dugometražni film. Celinu Murgu je 2008. godine Martin Scorsese odabrao da provede godinu pod njegovim mentorstvom.

Nagrade: Thessaloniki 2008: najbolji redatelj (Celina Murga)

22. UDALJENI SVJETOVI (TO VERDENER)

Redatelj: Niels Arden Oplev
Zemlja: DANSKA
Godina: 2008
Trajanje: 116
Scenarij: Steen Bille, Niels Arden Oplev
Direktor fotografije: Lars Vestergaard
Montaža: Anne Østerud
Uloge: Rosalinde Mynster, Johan Philip Asbæk, Jens Jørn Spottag, Sarah Boberg, Anders W. Berthelsen, Sarah Juel Werner
Producent: Thomas Heinesen
Produkcija: Nordisk Film

Sadržaj: Film se temelji na istinitoj priči, a govori o djevojci rastrganoj između vjere i slobode, obitelji i ljubavi. Sara je tinejdžerica koja živi sa svojom obitelji, Jehovinim svjedocima. Odgojena u toj vjeri, ona i njezina tijesno povezana obitelj žive nepokolebljiv život koji se sastoji od sastanaka u crkvi, obraćanja i čitanja Biblije. Žive u zajednici u kojoj svi sve poznaju cijeli život, gdje ih stranci rijetko uznemiruju i gdje svakoga tko se ne kaje zbog grijeha ili dovodi u pitanje autoritet čeka isključenje. No, slika pobožne obitelji dovedena je u pitanje kada se Sarini roditelji razvedu zbog očeve nevjere. Jedne večeri na zabavi Sara upoznaje Teisa, starijeg mladića koji se zainteresira za nju. Teis nije Jehovin svjedok i njezin otac ne priznaje njihovu vezu, ali Sara se zaljubi i počinje sumnjati u svoju vjeru. Suočena s protjerivanjem iz obitelji i vjere, Sara mora donijeti najtežu odluku u svom mladom životu.

Biografija redatelja: Rođen 1961. u Danskoj. Diplomirao režiju na Nacionalnoj danskoj filmskoj školi 1989. godine. Njegov dokumentarni film "Hugo iz Himmerlanda" (Hugo fra Himmerland, 1987) osvojio je prvu nagradu na tri studentska filmska festivala. Uslijedio je diplomski rad "Kraj zime" (Kyndelmisse, 1989), koji je bio nominiran za Oscara 1991. Radio je na nekoliko popularnih danskih TV serija poput "Taxi" (Taxa), "Jedinica 1" (Rejseholdet) i "Orao" (Ørnen). Njegov prvi dugometražni film "Portland" (1996) bio je prikazan u Berlinu, a "Pobijedit ćemo" (Drømmen, 2006) odnio je nagradu Kristalni medvjed i još 26 raznih međunarodnih nagrada. "Različiti svjetovi" (To verdener, 2008) uvršten je u konkurenciju Generacija 14 plus u Berlinu. "Djevojka s tetovažom zmaja" (Mænd som hader kvinder, 2009) temelji se na popularnoj triler-trilogiji pisca Stiega Larssona. To je njegov peti dugometražni film.

izvor. www.motovunfilmfestival.com

 

 

 

 

 

 

 

filmovi motovun motovu film festival. program filmova
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati