Marko Pernić mentor za veze s astronautima

Marko Pernić mentor za veze s astronautima

8.9.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

U travnju ove godine, uz spektakularnu medijsku potporu, Radioklub Pazin organizirao je i cjelokupnom tehničkom logistikom pokrio razgovor učenika pazinske Osnovne škole Vladimira Nazora s astronautima koji su tada obitavali na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS). Bio je to prvi razgovor hrvatskih osnovaca s astronautima na ISS-u i jedan od prvih u južnoeuropskim državama uopće (nešto ranije takav su razgovor obavili Slovenci).


Pripreme za ovaj događaj, više administrativne nego tehničke, jer najviše je vremena trebalo čekati na potrebna odobrenja i usklađivanja slobodnog termina astronauta s terminima preleta ISS-a preko naših krajeva, trajale su oko dvije godine. U brojnoj ekipi pazinskog radiokluba jednu od ključnih uloga imao je Marko Pernić, radioamater od najmlađih dana, s pozivnim znakom 9A8MM poznat u cijelom svijetu. Prije nekoliko dana stigla mu je vrlo ugodna vijest: svjetska radioamaterska organizacija za kontakte s ISS-om, ARISS, imenovala ga je mentorom za buduće učeničke kontakte s ISS-om škola u jugoistočnoj Europi! Drugim riječima, Pernić će ubuduće pomagati drugim zainteresiranim školama da naprave ono što su u travnju ove godine napravili pazinski radioamateri i osnovci.


- Ovo smatram velikim priznanjem ne samo za mene osobno, nego i za cijeli naš radioklub, jer ovo imenovanje znači da sve što smo napravili u vezi s radiokontaktom s ISS-om, ali i u drugim našim aktivnostima, netko stručan i vjerodostojan cijeni i smatra vrijednim pažnje, veli Pernić, koji inače radi kao programer u jednoj pazinskoj informatičkoj tvrtki, ali i dalje se aktivno bavi radioamaterizmom.


Radioamateri su i mnogi od astronauta na ISS-u (jedan je od njih, pripovijeda Marko, dokumentirao ostvarene radioveze s radioamaterima iz 190 zemalja svijeta!), pa je možda i u tome razlog što svjetska radioamaterska zajednica toliku pozornost polaže baš ovakvim kontaktima s astronautima. K tome, neposredni radiokontakti s učenicima osnovnih škola, a astronauti na ISS-u ih ostvare otprilike trideset godišnje, vrlo su atraktivan doprinos popularizaciji tehnike i znanosti među mladima. Iako je lista čekanja za radiorazgovore s astronautima podugačka (trenutno na odobrenje čeka četrdesetak škola), a procedura odobravanja dugo traje, još uvijek je relativno malo škola i malo učenika osnovnoškolske dobi koji se mogu pohvaliti da su razgovarali s astronautima.
Podsjetimo: mladi Pazinci su jedini u Hrvatskoj, a još će barem nekoliko godina ostati jedini jer na listi nema još ni jednog zahtjeva ni iz Hrvatske ni iz susjednih zemalja. Pernić se zato nada da će njegovo imenovanje potaknuti ovdašnje škole da počnu podnositi zahtjeve za kontakt s ISS-om, koje će vjerojatno lakše realizirati preko nekog relativno poznatog nego bez njega.


Posao Marka Pernića kao mentora počinje u trenutku kada se zahtjev neke škole za razgovor s astronautima prihvati odnosno uvrsti na listu čekanja (a od podnošenja zahtjeva do donošenja odluke o njemu prođe najviše mjesec-dva). Mentor tada vodi školu kroz cijeli postupak, i njegov administrativni i njegov praktično-tehnički dio, sve do neposrednog kontakta i sastavljanja službenih izvještaja. Budući da je tek imenovan, još nije dobio konkretno zaduženje za neku školu, no obavijestili su ga da, iako je formalno nadležan za ovaj naš dio Europe, ovisno o zauzetosti drugih mentora (a u cijelom svijetu ima ih samo desetak) može biti zadužen i za bilo koju drugu europsku zemlju. Dakle, želite li razgovarati s astronautima na ISS-u, Marko Pernić iz Pazina će vam u tome i službeno pomoći.

D. ŠIŠOVIĆ

Marko Pernić radio amaterizam ISS Pazin Međunarodna svemirska postaja astronaut
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati