Mali nemo - google animacija

Mali nemo - google animacija

15.10.2012. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Zabava

Ukoliko danas posetite naslovnu stranicu Google-a, imaćete priliku da vidite odličnu animaciju urađenu u čast legendarnog stripa „Mali Nemo“, fantastične priče o jednom dečaku i njegovom uzbudljivom putovanju kroz svet snova.
 
Mali Nemo je delo Winsora McCaya, američkog strip autora, a zatim tvorca mnogih animiranih filmova, kojeg danas nazivaju ocem klasične animacije. Bio je jedan od prvih velikana stripa i animacije i u velikoj meri uticao je na rad priznatih majstora kao što su Walt Disney, Moebius, Maurice Sendak, Bill Watterson, William Joyce, Alan Moore i mnogi drugi.

Strip „Mali Nemo“ (originalno naslovljen kao „Little Nemo in Slumberland“) nastao je 15. okotbra 1905. godine na stranicama dnevnika New York Herald, gde je obljavljivan sve do jula 1911. U septembru iste godine Nemo se seli u New York American kada menja naziv u „In the Land of Wonderful Dreams“. Strip je neprestano izlazio sve do jula 1914. godine, kada McCay stvara i kratki animirani film baziran na ovoj priči. Deset godina kasnije strip se na kratko vratio pred čitaoce zahvaljujući reprintovima starih izdanja, ali nije uspeo da se zadrži na sceni. Od tada je Nemo doživeo nekolicinu filmskih i pozorišnih adaptacija, a važi i za jedno od najuticajnijih dela u modernoj umetnosti.


Radnju ovog stripa nije baš lako opisati. Svaka epizoda koncipirana je tako da stane na samo jednu stranicu na kojoj su prikazane avanture jednog malog dečaka koje on svake noći doživljava u svetu snova, u jednom magičnom univerzumu kog mi, obični ljudi, ni ne poznajemo. Najranije epizode serijala prikazivale su prvobitne pokušaje dečaka Nema (čije ime na latinskom znači „niko“) da dospe do Slumberlanda, kraljevstva u kojem vlada svemoćni Morpheus. Ispostavlja se da kralj želi da ga zarobi u svetu snova kako bi njegova ćerka Princeza uvek imala sa kim da se igra. Poslednji panel svake epizode prikazivao bi buđenje dečaka, koje bi ponekad bilo vrlo naglo, pa čak i preterano emotivno, te su se epizode često završavale slikom Malog Nema u naručju odraslih (s druge strane, budući da je Nemo na javi bio vrlo nestašan dečak, njegove noćne avanture neretko su se završavale grdnjom od strane roditelja). Kasnije, u stripovima u kojem je Nemo već bio prisutan u Slumberlandu, epizode su se završavale tako što je dečaka budio Flip, lik sa šeširom na kojem je pisalo „Probudi se“.
 
Iako je „Mali Nemo“ od početka bio koncipiran kao dnevni strip iz komercijalnih novina, tematike koje je McCay u njemu doticao nikada se nisu svrstavale u puku dečiju fantaziju. Strip je vrlo često bio dosta mračan, konfuzan, pa čak i nasilan. Ipak, ovim delom McCay je ovim stripom uspeo da promeni način na koji se do tada pristupalo dečjoj fantastici, pa i stripu uopšte. Njegov nesumnjivi uticaj vidi se i danas u radovima modernih autora, a najočigledniji primer možemo naći u Gaimenovom serijalu „Sandman“. U „Lutkinoj kući“ (u originalu: „The Sandman: The Doll's House“), zlostavljano dete beži u snove koji estetski izuzetno podsećaju na predele Slumberlanda i iz kojih se ono budi na vrlo sličan način koji smo gore opisali.
 
Kompletnu sliku animacije koja se danas nalazi na Google stranici možete videtiovde. 
 

google animacija strip mali nemo
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati