Kutija cigareta koštat će 29 kuna!

Kutija cigareta koštat će 29 kuna!

1.12.2008. // Index.hr // Objavljeno u kategoriji Zabava

Približavamo se EU, pa tako mora biti usklađen i "duhanski" zakon prema kojem će nakon Nove godine cigarete biti skuplje 40 do 90 posto.

Cigarete koje su trenutno najjeftinije poskupjet će najviše, tako će sa 11 kuna poskupjeti na 20 kuna dok će, primjerice, Ronhill čija je trenutna cijena 15 kuna nakon 1. siječnja stajati čak 24 kune. Trenutno najskuplji Marlboro poskupjet će sa 20 na 29 kuna, piše Večernji list. . Proizvođači i trgovci još ne mogu vjerovati da se Vlada odlučuje za takav korak, u Europi još nezabilježeno jednokratno poskupljenje. Oni su znali da će cigarete u 2009. poskupjeti, međutim svi su računali da će cijene “skočiti” dvije do tri kune.

Kome koristi poskupljenje cigareta?

Prethodnog mjeseca ministar zdravstva Darko Milinović predložio je novi namet od pet kuna čime planira financirati reformu zdravstva. Ovakav skok cijena duhanskih proizvoda nije još nigdje zabilježen pa bi posljedice tog poskupljenja mogle biti velike, od pada prodaje do 20 posto te do jačanja prekogranične kupnje i šverca. Godišnje se od prodaje cigareta državni proračun udeblja za 3,5 milijarde kuna čemu pridonosi 1,2 milijuna pušača u Hrvatskoj, dodatnih 500 milijuna kuna u proračun priskrbljuju nekoliko tisuća zaposlenih u proizvodnji, distribuciji te oko 2000 kooperanata seljaka koji proizvode duhan.

Skuplje cigarete - porast švercera - smanjen proračun

Ministar financija Šuker u nezgodnoj je situaciji, jer je svjestan svog smanjenog proračuna za barem 500 milijuna kuna koliko Hrvati radije potroše u inozemstvu, prema istraživanjima GfK i Pulsa. U susjednim zemljama cijene cigareta su upola manje. Logičan slijed je kako će pušači prepoloviti legalnu kupnju u zemlji čime će smanjiti i proračun. Prema pisanju Večernjeg lista, potpuno je nejasno kako je ista Vlada, u vrijeme pažnje na svaku kunu u proračunu istovremeno prihvatila zakon  kojim će sama sebi iz proračuna "baciti u vjetar" barem milijardu kuna.

 

Na teži način ovakvu situaciju osjetile su Litva i Mađarska, gdje su cigarete jednokratno poskupjele za pola eura što je dovelo do smanjenja proračunskog prihoda gotovo za pola u naredne dvije do tri godine nakon poskupljenja. Dok istovremeno proračuni susjednih zemalja uspješno cvatu, Hrvatska će nakon 1. siječnja biti zemlja s gotovo najskupljim cigaretama u Europi. Naravno kako će standard jedne EU lakše podnijeti kutiju cigareta od 29 kuna nego je to slučaj u Hrvatskoj gdje je u planu zamrzavanje plaća u narednoj godini.

Smanjiti broj pušača i povećati broj bolesnika

Na, prema podacima GfK poskupljenje kutije cigareta za kunu smanjuje broj pušača za pet posto što je sretna točka Milinoviću. Dodamo li zabranu pušenja u kafićima, gdje pušači popuše 36 posto cigareta, i zbog toga će 10 posto pasti prodaja. Poskupljenjem cigareta možda će biti smanjen broj pušača u Hrvatskoj, međutim uz ostale restrikcije u doba recesije poput zamrzavanja plaća ili jednostavno neimaštine zasigurno će porast broj psihičkih bolesnika čime se Milinović opet nalazi na (negativnoj) nuli.

poskupljenje EU Ronhill Malboro Cigarete
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati