Kristijan Kancelar pobjednik 33. Trke na prstenac (Video)

Kristijan Kancelar pobjednik 33. Trke na prstenac (Video)

18.8.2008. // HRT // Objavljeno u kategoriji Zabava

U Barbanu je održana 33. trka na prstenac. Najuspješniji je bio 31-godišnji Kristijan Kancelar iz Barbana sa osvojenih 5,5 bodova. Nagradu mu je uručio slavodobitnik Sinjske alke Andrija Hrgović.  

Natjecatelji moraju u tri utrke ispod 12 sekundi u punom galopu prijeći stazu dugu 150 metara i kopljem pogoditi prstenac.

Prstenac se sastoji od dva koncentrična kruga međusobno spojena tako da između čine četiri polja.

Igra je nastala u 17. stoljeću pa je barbanska utrka jedna od najstarijih viteško-konjaničkih igara, ali i velika turistička atrakcija koja u Barban privuče oko 4.000 znatiželjnika.

 

Slikoviti gradić Barban, u južnoj Istri, unutar svojih srednjovjekovnih zidina krije zavidno kulturno povijesno nasljeđe. To mjesto, velike i bogate povijesne prošlosti, u novije se vrijeme pročulo po konjičkoj manifestaciji "Trci na prstenac". A otkrivati čari i ljepote te stare viteške igre značilo je iznova zaroniti duboko u prošlost i doći do godine 1696. uz koju vezujemo najstariji zapis o Trci. U to je vrijeme Barban bio u vlasništvu venecijanske obitelji Loredan, koja je, u želji da u vrijeme sajamskih priredbi privuče što više posjetitelja, priređivala takva konjička natjecanja. 

 

"Trka na prstenac" svake godine, trećeg vikenda u kolovozu na barbanskom trkalištu "Gradišće" potvrđuje svoje vrijednosti i obnoviteljsku snagu. U dane trke Barban pohode na tisuće posjetitelja, slučajnih prolaznika i turista.

 

Više o Trci na Prstenac

 

33. Trka na prstenac, Barban 17.8.2008. (HRT)

 


 

Barban Trka na viticu Kristijan Kancelar trka na prstenac tradicija
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati