Kiša meteora noćas na istarskom nebu

Kiša meteora noćas na istarskom nebu

17.11.2009. // iPress // Objavljeno u kategoriji Zabava

Maksimum ovogodišnje aktivnosti meteorskog potoka Leonidi nastupa noćas oko ponoći. Zvijezde padalice, nebeske krijesnice ili u astronomskoj terminologiji – meteori, predstavljaju pojavu kada sićušna međuplanetarna materija velikom brzinom uleti u zemljinu atmosferu, pri čemu, uslijed strahovitog trenja i ionizacije, dolazi do izgaranja iste, što mi na noćnom nebu vidimo kao kraće ili duže svjetleće bljeskove koji traju tek treptaj oka.

 

Meteori se inače pojavljuju tijekom cijele godine, učestalošću od 5-10 meteora na sat, vidljivih na tamnom noćnom nebu. Tijekom godine, postoje periodi kada je povećana frekvencija  njihovih kolizija sa Zemljinom atmosferom i to u vremenu kada se Zemljina putanja siječe sa putanjom nekog od meteorskih rojeva ili potoka.

 

Sredinom studenog naša planeta na  putu oko Sunca prolazi kroz oblak međuplanetarne materije koju iza sebe ostavlja kometa 55P/Tempel-Tuttle. Sitne čestice (meteoroidi) udarati će u atmosferu na drugoj strani naše planete. Ipak nebeska mehanika nas neće ostaviti bez predstave. Prema proračunima maksimum aktivnosti leonida očekuje se noćas između 21:30-01:30 sati. U to vrijeme iz naših krajeva na tamnom zvjezdanom nebu biti će moguće vidjeti oko 50-70 dugih i sjajnih meteora kako paraju nebo.

 

Meteorološke prilike nam doduše ne idu na ruku, ali ostaje mogućnost makar djelomičnog razvedravanja a u tom slučaju svakako izdržite na terasama ili negdje dobro obučeni na otvorenom i uživajte. Sekundarni maksimum aktivnosti očekuje se rano ujutro tih pred svitanje ali s učestalošću od svega 15-25 meteora na sat vidljivih iz naših krajeva. Stanovnici dalekog istoka mogli bi uživati u predstavi s preko 200 meteora na sat. Naravno u svim ovakvim slučajevima moramo imati dozu rezerve obzirom su putanje i sastav meteorskih potoka još uvijek nedovoljno istraženi.

 

U našim krajevima značajan doprinos meteorskoj problematici daje sustav Hrvatske meteorske mreže koju vodi Damir Šegon s pulske Zvjezdarnice. Izvorište ovih meteora je u zviježđu Leo (Lav) po kojem su poput ostalih meteorskih potoka i dobili naziv – Leonidi.

 

Meteore je moguće vidjeti bilo gdje na nebu, ali valja otići iz svjetlošću kontaminiranih prostora. Pričekati 10-tak minuta da se oči akomodiraju na mrak, dobro se obući i biti strpljiv i ne odustati nakon što u prvih par minuta nije prošao niti jedan nebeski putnik veličine zrna kukuruza. (Marino Tumpić)

 

meteori leonidi kiša meteora vidulini marino tumpić zvijezde padalice svemir
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati