KAFKIN PROCES u Vukovaru: uvreda na webu - zatvor

KAFKIN PROCES u Vukovaru: uvreda na webu - zatvor

16.10.2007. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Zabava

PRESEDAN Vlasnik portala 'vukovarac.net' osuđen na četiri mjeseca zatvora, uvjetno na godinu dana.

Vukovarski korisnici interneta ovih se dana intenzivno bave jednom sudskom presudom, kojom je Damir Fintić, vlasnik portala 'vukovarac.net’, osuđen na četiri mjeseca zatvora uvjetno na godinu dana, zbog članaka i komentara na webu uperenih protiv bivšeg gradonačelnika Vladimira Štengla i njegove supruge Dragice.

Na tom je portalu prije dvije godine objavljena anonimna (!) kolumna u kojoj je za Štengla navedeno da je ljude 'uveseljavao javnim šovinizmom, nacionalizmom, seksizmom, rasizmom, ksenofobijom, pljuvanjem, podcjenjivanjem, prokazivanjem, otkazima s posla, izbacivanjem iz stanova...’, a u komentaru na tu kolumnu još niz dodatnih kvalifikacija za Štengla poput onih da je 'lopov, propalica, ljudski nusproizvod’ te vrlo ružne riječi i za njegovu suprugu.

Protiv Fintića su Vladimir i Dragica Štengli pokrenuli još pet sudskih postupaka, jer je Fintić i nakon toga na webu objavljivao štošta, pa i povijest bolesti Dragice Štengl. Fintić priznaje kako nije sporno da je bilo neprimjerenih komentara i tvrdnji, ali je, kaže, želio svima dati mogućnost da kažu što misle. – Dosad nijedan bloger nije završio u zatvoru.

Mislim da nisam ništa zgriješio, posebno ne da bih morao kazneno odgovarati. Apeliram na sve koji mi žele pomoći da mi se jave, jer moj slučaj je očiti primjer utjecaja političke moći na pravosuđe. No, to ne mogu dokazai niti imam bilo kakvu zaštitu – kaže Fintić, dodajući kako se sam i branio, jer nije imao novca za odvjetnike.

Međutim, stvari ipak stoje drukčije, tumače pravni stručnjaci. Naime, objavljivanje na webu podliježe istim propisima kao i objavljivanje u drugim medijima, u novinama primjerice. Tako za uvrede ili klevete objavljene u nekim novinama odgovara autor ili, ako on nije poznat, glavni urednik. Za uvrede iznesene u pismima čitatelja odgovara glavni urednik. Tako urednik ili vlasnik nekog web portala odgovora za ono što sam objavi, a mora voditi brigu i o tome što se objavljuje u komentarima čitatelja.

Zanimljivo je i da u Hrvatskom novinarskom društvu ništa ne znaju o tom slučaju, jer Damir Fintić sebe i ne smatra urednikom ni novinarom, nego blogerom. Po zanimanju je tehničar za telekomunikacije i želio je, eto, objaviti portal na kojem bi svatko mogao napisati što god hoće o kome god hoće.

Čitav proces koji se vodi protiv Damira Fintića klasičan je primjer borbe Davida protiv Golijata, ali ponajprije vrhunac apsurda hrvatskog pravosuđa jer će Fintić završiti u zatvoru zbog tuđih riječi. Sve je počelo kada su se u komentarima članaka na portalu pojavili razni anonimni komentari čitatelja koji su bili uvredljivi za obitelj Štengl. Štenglovi su se obrušili raznim tužbama na Fintića, uglavnom za navodne duševne boli i sve ukupno u šest različitih tužbi potražuju 252.000 kuna. Cijelu kronologiju slučaja možete pročitati ovdje.

Jedna od zanimljivosti je svakako i ta da je odvjetnik koji zastupa obitelj Štengl, Zvonimir Hodak, koji je ovih dana u hrvatskoj javnosti poznat kao odvjetnik Vladimira Zagorca ikoji je prije par dana izveo pravi show kada je uhićena Suzanne Di Mauro Bunjevac, da bi Hodak onda podijelio novinarima nekakvo svjedočenje koje je sama Suzanne demantirala.

Uglavnom, prva od šest presuda Damiru Fintiću postala je pravomoćna i u njoj je Fintić osuđen na uvjetnu kaznu od četiri mjeseca, što samo po sebi i ne bi bilo toliko strašno, da u slijedećih godinu dana ne bi uslijedila još koja presuda, a kako ih je još pet u postupku, čim jedna postane pravomoćna, Fintić automatizmom odlazi u zatvor.

Damir Fintić vjerojatno će biti prvi vlasnik portala u Europi koji će zbog anonimnih komentara završiti u zatvoru. Tragično je što su hrvatski mediji potpuno nezainteresirani za ovaj slučaj. Isto tako čudi šutnja HND-a kao da se to ne tiče njih, a činjenica je da bi se sutra neki od vlasnika portala, kao što su Jutarnji list, Večernji list, T-Portal, Net.hr, Dnevnik.hr, Index.hr i slični mogli suočiti s istim takvim optužbama zbog uvredljivih anonimnih komentara čitatelja koji se svakodnevno pojavljuju na tim portalima.

 

 

zatvor malverzacije pravosuđe presedan presuda
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati