Digital Labin 2023 Top Full M - Digital Labin 2023 Top Full

Jules Verne: "Mathias Sandorf" (1885.)

Jules Verne: "Mathias Sandorf" (1885.)

19.11.2007. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Zabava

Pazin i Istra duguju veliko priznanje izuzetnom francuskom piscu, Julesu Verneu, ocu znanstvene fantastike, i njegovom romanu "Mathias Sandorf"sto je vazan dio zapleta romana "Mathias Sandorf" smjestio upravo ovdje, u srce Istre, u drevnu pazinsku tvrdjavu odnosno Kastel, i u Pazinsku Jamu, tajanstveni ponor cije je grotlo oduvijek nadahnjivalo ljudsku mastu.  "Mathias Sandorf" je dvadeset i sedmi roman u Jules Verneovoj seriji romana "Cudesna putovanja" ("Voyages Extraordinaires"). Prvi put je tiskan 1885. godine (Hetzel, Paris), a na hrvatski jezik preveden je (prijevod: Morana Cale Knezevic) i objavljen u izdanju "Grafickog zavoda Hrvatske" 1988. godine. Poput izvornika, i hrvatsko izdanje donosi 111 ilustracija Leona Benetta, koji je slikom, kao i Jules Verne rjecju, ocrtao i nase krajeve: Pazin, Limski Kanal, Rovinj, Dubrovnik i Gruz, Boku Kotorsku...  Medju stovateljima i poznavateljima djela Julesa Vernea, roman "Mathias Sandorf" priznat je kao jedno od kvalitetnijih ostvarenja u ogromnom piscevu opusu. Nazalost, iako ovaj roman govori i o nasim krajevima, pune 103 godine od njegova nastanka morali smo cekati na hrvatski prijevod. Stoga je u nas ostalo gotovo potpuno nepoznato da su po romanu "Mathias Sandorf" izvodjene dvije kazalisne predstave, te snimljene cak tri filmske adaptacije: nijemi igrani film iz 1920. godine (rezija: Henri Fescourt); igrani film iz 1963. godine (rezija: Georges Lampin); i TV-serija iz 1980. godine (rezija: Jean-Pierre Decourt).

KRATAK SADRZAJ

Tri ugarska plemica: grof Mathias Sandorf, i njegovi suradnici Stjepan Bathory i Ladislav Zathmar u Trstu 1867. godine pripremaju urotu za otcjepljenje Madjarske od Austro-Ugarske. Medjutim, nakon sto skitnice Zirone i Sarcany uhvate goluba koji je prenosio zavjerenicku sifriranu poruku, i desifriraju je tako sto uz pomoc bankara Silasa Thoronthala (u cijoj je banci Sandorf drzao novac) Sarcany, glumeci bankarova tajnika, ukrade tablicu za desifriranje. Thoronthal i Sarcany prijave urotnike policiji, za sto dobivaju nagradu: svaki po polovicu Sandorfova imetka.


Austrijska policija sprovodi Sandorfa, Bathoryja i Zathmara u Pazinsku tvrdjavu, odnosno Kastel, gdje ih osude na smrt. Dok su cekali pogubljenje zakazano u zoru, nenadano su, zahvaljujuci akustickom efektu prenosenja zvuka pod svodovljem drevnog pazinskog dvorca, culi razgovor svojih izdajnika: sada, umjesto da se prepuste sudbini, odlucuju pobjeci i osvetiti se.

Razvaljuju resetku na prozoru, izlaze kroz prozor i spustajuci se niz gromobran pokusavaju doseci dno zidina, no zandari ulaze u celiju i hvataju Zathmara. Sandorf i Bathory nastavljaju bijeg, i nakon udara groma u gromobran padaju u divlju bujicu Fojbe odnosno Pazincice, koja ih nosi prema grotlu Pazinske jame i nepoznatom podzemlju. Ne znajuci, dok su bjezali iz tvrdjave, niti gdje se nalaze, Sandorf i Bathory nisu mogli zamisliti ni gdje ce ih voda Pazincice odnijeti.

Drzeci se za deblo, Sandorf i Bathory su sest sati noseni bujicom Pazincice plutali podzemljem, i naposljetku podzemna ih je rijeka iznijela na povrsinu na pocetku Limskog kanala. Dopjesacili su do Rovinja, ondje nasli utociste u kuci ribara Andree Ferrata, ali izdajom Ferratovog neprijatelja, Carpene, opet ih otkrivaju zandari. Pod kisom metaka bjeze prema obali, Bathory pada i hvataju ga, a Sandorf, obasut hicima, skace s rovinjskih klisura u more i nestaje u valovima.

Bathoryja odvode natrag u Pazinsku tvrdjavu, gdje ga sutradan strijeljaju zajedno sa Zathmarom, ribar Andrea Ferrato zavrsava u zatvoru gdje nedugo zatim umire, a njegova djeca, sin Luigi i kcer Maria, ostaju sirocad i ubrzo odlaze iz Rovinja. Bankar Thoronthal i njegov suradnik Sarcany s novim imetkom zapocinju novi zivot, Thoronthal u Dubrovniku, a Sarcany u kockarnicama diljem Mediterana.

Nakon petnaest godina, u Dubrovniku se pojavljuje tajanstveni dr. Antekirtt, koji pridobivsi za svoje suradnike bivse akrobate Pescadea i Matifoua, te mladog Petra Bathoryja (sina u Pazinskoj tvrdjavi strijeljanog Stjepana Bathoryja), trazi izdajice koji su skrivili smrt madjarskih revolucionara: Thorontala, Sarcanyja, Zironea i Carpenu.

Dr. Antekirtt je bogat i ugledan lijecnik, paranormalnih sposobnosti, i vrhunski znanstvenik. Brodovima na elektricni pogon (taj dio radnje zbiva se 1882. godine!) velikom brzinom prelazi s jednog na drugi kraj Sredozemlja, i u posljednjim poglavljima romana pratimo avanturu cije se epizode zbivaju u Dubrovniku, na Siciliji podno Etne, na Malti, na otocima pred libijskom obalom, u Monte Carlu, Gibraltaru, tuniskoj i marokanskoj obali.

Dramatiku fabule povecava zaljubljenost Petra Bathoryja u Savu Thorontal, kcer Silasa Thorontala, izdajice njegova oca, za koju se kasnije ispostavi da je zapravo oteta kcer Mathiasa Sandorfa! I, naravno, tajanstveni osvetnik u liku dr. Antekirtta nije nitko drugi do grof Mathias Sandorf, koji je prezivio skok u more s rovinjskih hridina, i svoj zivot posvetio ostvarenju Pravde!

LIKOVI U ROMANU:

MATHIAS SANDORF - DR. ANTEKIRTT:

Mathias Sandorf je madjarski grof, vodja urote koja se u Trstu priprema za otcjepljenje Madjarske od Austro-Ugarske monarhije. Kada izdajom biva uhicen, sprovode ga i sa suradnicima zatvaraju u Pazinsku tvrdjavu, odakle bjezi vodjen odlukom da se mora osvetiti izdajicama. Spusta se gromobranom niz zidine pazinskog Kastela, pada u Jamu, bujica ga zajedno sa Stjepanom Bathoryjem nosi u podzemlje, i nakon sest sati opasne podzemne plovidbe oni opet izlaze na danje svjetlo u Limskom kanalu. U Rovinju se sklanjaju kod ribara Andree Ferrata, no opet ih progone, Bathoryja hvataju, a Sandorf nestaje pod kisom metaka u morskim valovima. Petnaest godina kasnije, Sandorf se pojavljuje u Dubrovniku kao tajanstveni dr. Antekirtt, koji zahvaljujuci svome novostvorenom identitetu, moci, ugledu, bogatstvu, sposobnostima i izumima, provodi osvetu nad svojim izdajicama.

STJEPAN BATHORY I LADISLAV ZATHMAR:madjarski su plemici, suradnici Mathiasa Sandorfa u pripremanju trscanske urote.

SARCANY I ZIRONE:su najnegativniji likovi u romanu

ANDREA FERRATO: siromašni rovinjski ribar

CARPENA

PESCADE I MATIFOUSILAS THORONTHAL

SAVA THORONTHAL-SANDORF

IZVORI ZA ROMAN :

1. GROF MONTE CRISTO

2. PUTOVANJA JULES VERNEA

3. PUTOPISI

4. PAZINSKI GRADONACELNIK GIUSEPPE CECH-Poznat po vrlo pedantnim pripremama, svakako u zelji da sazna vise o popristima svog buduceg romana, Jules Verne je 1883. godine uputio pismo tadasnjem pazinskom gradonacelniku, Giusepeu Cechu, koji mu je uzvratio detaljnim opisom i fotografijama Pazina i Pazinske jame. Leon Benett, ilustrator gotovo trecine svih Verneovih romana, mogao je prema tim opisima i fotografijama vrlo realisticki nacrtati pazinski Kaštel i liticu pod njim koja se obrusava u Jamu. A njemu, pazinskom nacelniku, Jules Verne se zahvalio dvije godine nakon primitka pisma i fotografija, poslavsi Giusepeu Cechu u Pazin prvi otisak "Mathiasa Sandorfa" s posvetom i potpisom. Tekst posvete glasi: "Au Podestat de Pisino - Hommage de l’auteur - Jules Verne - Paris, 22 novembre 1885.". Veza Julesa Vernea i pazinskog nacelnika prvi je put objelodanjena u knjizi Nerine Feresini "La Foiba di Pisino", izdanoj u Trstu 1972. godine.

Tekst je djelomicno preuzet sa:

 http://www.ice.hr/davors/jvclub.htm

Stanica Jules Verne Kluba iz Pazina a tekst je priredio Davor Šišović.

 

Jules Verne Mathias Sadorf Pazin Pazinska jama SF fantastika Davor Šišović pisac budućnost tehnologija vizionar
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati