Izvor Aurore Borealis

Izvor Aurore Borealis

12.12.2007. // HRT // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Znanstvenici misle da su otkrili energetski izvor spektakularne obojene svjetlosti koja obasjava noćno nebo na sjeveru Zemlje - aurore borealis.

Novi podaci s NASA-ine misije Themis, pet satelita lansiranih prošle zime, pokazali su da energija za polarno svjetlo dolazi od mlazova nabijenih elektronskih čestica sa Sunca koji poput morske struje dolaze između silnica magnetskih polja što povezuju gornju atmosferu Zemlje sa Suncem.

Energija se potom naglo oslobađa u obliku jurećih svjetlosnih efekata vidljivih na nebu sjeverne hemisfere, rekao je glavni istraživač programa Themis Vassilis Angelopoulos sa sveučilista UCLA. Rezultati istraživanja predstavljeni su na sastanku Američkog saveza geofizičara u Las Vegasu.

U ožujku ove godine sateliti su zabilježili pojavu polarnog svjetla nad Aljaskom i Kanadom. Sateliti su mjerili protok čestica i magnetska polja iz svemira. Na iznenađenje znanstvenika, geomagnetska oluja koja napaja energijom auroru borealis jurila je nebom od brzinom od 650 km/h.

Anelopoulos je procijenio da je snaga te oluje jednaka energiji koju oslobađa potres jakosti 5,5 stupnjeva po Richteru.

Aurora Borealis UCLA sveučilište otkirven izvor znanstvenici energija polarna svjetlost geofizika
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati