Izvjesce s novinske konferencije 55. festivala igranog filma u Puli

Izvjesce s novinske konferencije 55. festivala igranog filma u Puli

26.6.2008. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

Festival igranog filma u Puli na današnjoj je novinskoj konferenciji predstavio brojne filmske popratne programe koji će 55. izdanje Festivala učiniti sadržajnijim i zanimljivijim za širok krug Puljana i njihovih gostiju, a posebice onih najmlađih. Novinskoj su konferenciji prisustvovali ravnateljica Zdenka Višković-Vukić, producentica Tanja Miličić, kustosica izložbe Cinemania[c] Branka Benčić, Marko Rojnić iz Gradske knjižnice i čitaonice Pula, voditelj radionice Pulska filmska tvornica Marko Zdravković-Kunac i Duško Simičić, voditelj marketinga Festivala igranog filma u Puli.  

Prvi popratni program u kronološkom je smislu suradnja Festivala i Gradske knjižnice i čitaonice Pula koji uz pomoć Hrvatskoga filmskoga saveza i produkcijske kuće Gaumont predstavljaju dvodnevni filmski program Videodrome u sklopu kojega će 1. i 2. srpnja 2008. u prostorijama Gradske knjižnice i čitaonice Pula biti upriličena projekcija osmodijelnog projekta Histoire(s) du cinema, francuskoga redatelja Jeana-Luca Godarda. Osim projekcije Godardovog monumentalnog zahvata u povijest filma biti će organizirana i gostujuća predavanja eminentnih hrvatskih filmskih djelatnika: filmskog teoretičara Hrvoja Turkovića i filmskog kritičara Tomislava Kureleca. 

Pulska filmska tvornica (od 12. srpnja do 10. kolovoza) već je razrađen popratni program koji je tijekom svojeg trogodišnjeg postojanja stvorio kritičnu masu mladih pulskih filmaša. Voditelj radionice Marko Zdravković-Kunac za ovu je godinu organizirao povećanje broja predavača i polaznika, kako i broj radionica. Predavači će uz voditelja biti Biljana Čakić-Veselič, Dinka Radonić, Ognjen Sviličić, Vinko Brešan, Vladimir Stojsavljević i poseban gost, redatelj Krsto Papić.  

Izložba Cinemania[c] koja se kao dio popratnog programa Festivala igranog filma u Puli odvija od 2002. godine, predstavlja inovacije i ideje koje se tiču izlaganja filmskih i video radova u galerijskom kontekstu, a kojemu infrastruktura pulskog filmskog festivala pruža kontekstualnu i organizacijsku platformu. Uz samostalnu izložbu kojom se po prvi put u Hrvatskoj predstavlja rad iznimne umjetnice Babette Mangolte (galerija Aneks), u galeriji MMC predstavit će se i dvije umjetnice mlađe generacije – riječ je o Ani Hušman, dobitnici Grand Prixa Dana hrvatskog filma, te Dori Katanić, apsolventici na ALU u Zagrebu 

55. festival igranog filma u Puli u popratnim je filmskim programima posebnu pozornost posvetio najmlađima. Dugo, toplo ljeto idealno je za vaninstitucionalne aktivnosti i širenje dječjih vidika i upravo je stoga Festival i ove godine organizirao Malu filmsku školu profesora Baltazara. Klinci i klinceze, u dobi od 7 do 12 godina moći će sudjelovati u stvaranju kratkog animiranog filma i to u periodu od 14. do 18. srpnja 2008. u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Pula. Teorijski dio radionica sadržavat će upoznavanje s osnovama filma i filmske umjetnosti, a praktični obuhvatiti sve faze kreiranja filma: od razvoja ideje i scenarija preko izrade scenografije i prikupljanja rekvizita do samog snimanja i montaže. Voditelj radionice je Zvonimir Rumboldt, akademski filmski i TV redatelj, asistent na ADU Sveučilišta u Zagrebu. No to je samo početak sadržaja za djecu. 

Ove će se godine tako nakon svečanog otvorenja s tradicionalnim vatrometom organizirati projekcija animiranih filmova na Portarati. Na istome mjestu, nekoliko dana kasnije Pulu će posjetiti iluzionist prepun trikova, a PoPularni program će zaključiti filmski hit Wall-E. Posebna je novina Pulica, poseban dječji filmski i animirani program, po prvi put organiziran u sklopu Festivala. Svako jutro od 21. do 26. srpnja u 10.00 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonica Pula vrtjet će se dobri stari ali i još neotkriveni, potpuno svježi nacionalni i međunarodni filmovi namijenjeni djeci svih uzrasta. Ulaz će biti slobodan, a prisutnost roditelja neće biti nužna jer će Festival osigurati voditelje. Filmovi prve Pulice su: Lotte iz Gadgetville, Sova i vrabac, Teah, Čudesna šuma i Papirnati princ
 
Ideja iza 640x480 max. popratnog programa jest omogućiti filmašima i onima koji to tek žele postati prikazivanje djela koja su nastala u trenutku inspiracije i čija kreativnost i izražajnost nadrasta namjerno skromno postavljene produkcijske okvire. Filmovi uvršteni u natjecateljski raspored natječu se za dvije nagrade: najbolji film (ili najbolja ideja) po glasovima žirija donosi pobjedniku vrijednu nagradu – prijenosno računalo – dok najboljem filmu po glasovima publike sponzor osigurava prigodan poklon paket. O najboljem filmu (ili najboljoj ideji) odlučuje tročlani žiri u čijem su sastavu stručnjaci iz područja filma i umjetnosti, a o najboljem filmu po glasovima publike odlučuju posjetitelji na www.pulafilmfestival.hr te www.tportal.hr od 8. do 22. srpnja. 2008. 
 
I na kraju: Filmska ulica. Neposredno najmanje filmski popratni sadržaj, no posredno vrlo važan za Pulu i njene goste. Zamisao Festivala je da se osjeti kako je grad prožet filmom i u tome će se smislu aktivirati svaki pedalj javnog gradskog prostora. Filmska ulica protezat će se od Istarskog narodnog kazališta do Arene, tiskovni i slikovni materijali biti će dostupni svakom prolazniku, a prisutnost Festivala na pulskim ulicama zaključit će program na Portaratu, centralnom gradskom sastajalištu. Na velikom LED ekranu koje će biti postavljeno na izuzetno frekventnoj poziciji, nedaleko od Zlatnih vrata, svakodnevno će se uz festivalske promotivne materijale, plodove festivalskih kreativnih popratnih programa kao i reportaže realizirane u vlastitoj produkciji puštati hrvatski i međunarodni kratki dokumentarni, igrani i animirani filmovi. Također, ispred obnovljenog Kina Valli nalazit će se info punkt na kojem će građani moći kupiti ulaznice i dobiti detaljne informacije o programu te brojnim popratnim filmskim i zabavnim festivalskim sadržajima.
 

Na kraju novinske konferencije organizirano je predstavljanje glavne pokrovitelje, sponzore i medijske pokrovitelje Festivala s područja Istarske i Primorsko-goranske županije.

međunarodni natjecateljski program program filmovi 55.Festival igranog filma Pula film festival
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati