IZ POVIJESNE ŠKRINJICE LABINŠĆINE: Ballile ispred škole

IZ POVIJESNE ŠKRINJICE LABINŠĆINE: Ballile ispred škole

3.12.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Zabava

Na ovoj su fotografiji učenici osnovne škole u Labinu 1933. godine, koja se, kao i za Austrije, održavala u velikoj općinskoj zgradi, a u školu se ulazilo sa stražnje strane, gdje je taj snimak i učinio T. Batistella. Dječaci su obučeni u uniforme fašističke mladeži - balille, čije je članstvo od 1926. godine bilo obvezno za sve učenike.

Uniforma je bila crna, kao i fes, a marame su bile troboj, u skladu s talijanskom zastavom. U nju su bila učlanjena sva djeca od 6 do 14 godine, koji su se odgajali u fašističkom duhu, u sklopu kojeg su se odvijale i vojne vježbe s drvenim puškama.

Kao i druge udruge i Balille su od 1937. godine bile učlanje u zajedničku organizaciju La Gioventu Italiana del Litorio, odnosno skraćeno GIL.

Svoj sportsko rekreacijski centar GIL će u Labinu dobiti potkraj 30-ih na mjestu kasnije obnovljenog sportsko-rekreacijskog centra, kojega danas u svakodnevnom govoru, ali nažalost i u dokumentima gradske uprave zovu istim imenom.

Dolaskom rata i padom Italije djeca s naše zanimljive fotografije, tada već mladići, ići će svaki svojim putem, pa će se mnogi od njih naći i na suprostavljenim stranama, jedni s crnokošuljašima, a drugi u partizanima.

Kada je rat završio malo ih je ostalo u Labinu, koji se, po drugi put u 20. stoljeću, našao unutar novih granica - Hrvatske, odnosno Jugoslavije. Danas teško da je tko od te generacije još među živima. (MM)

Balille GI ĐIL Gioventu Italiana del Litorno povijest Labin
Kako do posla za vrijeme covid-19? Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati