IV. Kastav blues festival

IV. Kastav blues festival

26.7.2011. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Glazba

Najveći hrvatski blues-festival, nastao u čast Philadelphia Jerryja Ricksa, jednoga od najeksponiranijih predstavnika tradicionalnoga bluesa (country-blues), koji je za posljednje počivalište odabrao upravo Kastav, i ove godine nudi višednevni atraktivan program.

KASTAV BLUES FESTIVAL 2011

KONCERTI I RADIONICE

Četvrtak, 4. kolovoza

20.30 h

ČAVLE, Kaštel

Tomislav Goluban & LPFB

Petak, 5. kolovoza

20.30 h

MATULJI, Trg M. Tita

Zdenka Kovačiček Band

23.30 h

KASTAV, Guitar Caffe

Eddie Martin

Subota, 6. kolovoza

20.30 h

KASTAV, Fortica

Keith Dunn
Crossroads Blues Band feat. Angela Brown & Jimmy Thomas
Rick Franklin, Michael Roach & Keith Dunn

Nedjelja, 7. kolovoza

17,00 h

VIŠKOVO, Ronjgi

Blues workshop

20.30 h

King King

Ponedjeljak, 8. kolovoza

20.30 h

KASTAV, Fortica

Larry Miller Band
Elizabeth Lee’s Cosmic Mojo

UKRATKO O IZVOĐAČIMA ZA 2011 GODINU:

Angela Brown (Crossroads Blues Band)
Jedna od trenutno najistaknutijih autentičnih pjevačica bluesa je Angela Brown, rođena u Chicagu 1951. Pjevati je počela u dječjim zborovima, još neodlučna da se posveti tom zvanju. No njezin kasniji uspjeh u mjuziklu The Little Dreamer, posvećenu legendarnoj pjevačici bluesa iz dvadesetih godina, Bessie Smith, bio je čini se presudan, te će nadarena Angela Brown pristupiti blues i jazz-grupi pijanista Erwina Helfera Chicago All Stars. S tim sastavom postići će i prve međunarodne uspjehe nastupajući i u brojnim europskim zemljama. Relevantni festivali jazza u Montreuxu i Asconi te svakako najveći europski North Sea Jazz Festival u Den Haagu u svojim su programima također ugostili Angelu Brown, a njezini redovito uspješni nastupi zabilježeni su i na drugim brojnim europskim pozornicama jazza i bluesa. Angela Brown pjevačica je snažna glasa i istančana osjećaja za blues, balade i swing. Rese je sve odlike rasna crnačkog interpreta i baš je ta autentičnost jedan od najvažnijih elemenata koji, dakako uz određenu egzotiku, tu vokalisticu svrstava među vodeće u tom žanru izvođenja. To će potvrditi i pažljivo odabran repertoar pjesama, odabran za jedno od njezinih najnovijih i do sada najuspjelijih diskografskih izdanja, nazvana jednostavno Live.

Jimmy Thomas (Crossroads Blues Band)
Jimmy Thomas rođen je u Arkansasu, SAD, gdje je počeo nastupati u klubovima još kao školarac. Blues velikan Albert King bio je kućni prijatelj Jimmyjeve obitelji i njegova je zasluga što je Jimmy upoznao legendarnog Ikea Turnera koji je tada živio u St. Louisu. Nakon tog susreta seli se u St Louis, priključuje Ikeovom bandi i piše skladbe od kojih su mnoge naišle na veliki komercijalni uspjeh. Između ostalog surađivao je i sa Johnom Lennonon i Rolling Stonesima.

Larry Miller Band
Kada najtiražniji svjetski gitaristički magazin Guitar World o nekome piše da je senzacionalan gitarist onda to zasigurno ima određenu težinu. Međutim, o britanskom blues rock glazbeniku Larryju Milleru svi releventni svjetski mediji pišu slične stvari pa će domaća publika na kastavskom trgu Belveder 8. kolovoza po prvi puta imati prilike čuti i vidjeti što je to inozemne novinare ponukalo na pisanje hvalospjeva Larryju Milleru. Žanrovske se njegova glazba logički nadovezuje na ostavštinu legendarnog Roryja Gallaghera, a Mojo magazin ga naziva britanskim Stevie Ray Vaughanom. Osim izvrsnih recenzija Larry Miller uživa i nepodijeljenu podršku kolega glazbenika koji za njega imaju samo riječi hvale. Nema sumnje da je Larry Miller u sviračkom i stvaralačkom zenitu i trenutno je vodeći britanski blues rock gitarist. Kada se svemu doda i činjenica da se radi o jednom od najboljih showmana u svojoj kategoriji dobra zabava u Kastvu sigurno neće izostati.

Keith Dunn
Karijera Keitha Dunna proteže se na više od tri desetljeća tijekom kojih je nastupao na najprestižnijim svjetskim festivalima. Njegova usna harmonika govori jezikom autentičnog bluesa i potpuno se razlikuje od drugih harmonikaša. Karakteristike su melodioznost, perkusivni elementi i lirski pristup. Osim kao solista nastupa i sa International Blues Bandom.

Brojna su njegova pojavljivanja u radio i televizijskim programima diljem svijeta. Keith potječe iz obitelji u kojoj se je njegovao gospel međutim ono što je sve promijenilo u njegovoj glavi i bilo odskočna daska u odluci da život posveti glazbi bio je nastup legendarnog T-Bone Walkera na igralištu gdje je Keith , tada devetogodišnji dječak , igrao košarku. Nakon tog nastupa odmah je kupio usnu harmoniku i ubrzo postao često viđen na zabavama i među uličnim sviračima u Bostonu. Životni put ga je vodio od rodnog Bostona preko Austina i Dallasa u Teksasu, San Francisca u Kaliforniji pa sve do Rotterdama gdje trenutno živi.

King King
Po prvi puta u Hrvatskoj britanska grupa King King dolazi sa reputacijom jedne od najatraktivnijih otočnih blues rock formacija. Poznati po furioznim nastupima ovaj visokooktanski glazbeni tornado je poznat po tome da publiku baca u a delirij već nakon nekoliko skladbi. Broj nastupa ovog banda priča je za sebe kao i podatak da se radi o jednom od najzaposlenijih britanskih grupa. U samo nekoliko proteklih godina nametnuli su se kao headlineri najvećih festivala i band koji bez respekta melje sve što mu se nađe na putu. U idiličnom ambijentu Ronjgi kraj Viškova nastupiti će 7. Kolovoza gdje će domaća publika moći uživati u njihovom originalnom blues izričaju.

Eddie Martin
Eddie Martin jedan je od najtalentiranijih britanskih blues gitarista i pjevača.Čitatelji najtiražnijeg britanskog blues magazina Blues Matters uvrstili su njegov album Contrary Mary među 20 najboljih svjetskih izdanja 2007. godine svrstavajući ga tako ispred legendi poput Johna Mayalla ili White Stripesa. Britanski tisak ga hvali kao najboljeg engleskog blues gitaristu još od pojave Erica Claptona. Nastupao je sa velikanima kao što su John Mayall, Peter Green, Buddy Guy, i Taj Mahal. Njegova glazba našla se je na izdanjima i distribuciji najprestižnijih svjetskih diskografskih kompanija poput EMI, Universal, Alligator Records itd.

Elizabeth Lee’s Cosmic Mojo
Pjevačica Elizabeth Lee je glazbenica iz Teksasa čijim venama teče mješavina bluesa i rocka. Njenu glazbu uspoređuju sa Sheryl Crow, Aerosmith odnosno Janis Joplin, a sa svojim bandom Elizabeth Lee’s Cosmic Mojo sve više nastupa i u Europi. Na blues i rock festivalima nastupali su uz znana imena poput Jeffa Becka, Patty Smith, Fabulous Thunderbirds, Sandre Hall, Steveja Vaia, Erica Sardinasa itd. Visokooktanski tekšaški rock pomiješan sa tekovinama bluesa u interpretaciji Elizabeth Lee i njenih Cosmic Mojo publiku diljem svijeta oduševljava beskrajnom energijom i dobrim vibracijama.

Rick Franklin
Rick Franklin glazbenu je karijeru započeo u rodnom Washingtonu, DC nastupajući u klubovima i festivalima. Osim bluesom Franklin je „inficiran“ svime povezanim uz afro-američku tradiciju pa sve do brazilske Batucade, reaggaea, sambe, zydecoa itd. Njegov gitaristički pristup svrstava se u tzv. Piedmont stil sviranja.koji su definirali legende poput Blinda Blakea i Blinda Boya Fullera, a nastavili suvremeni gitaristi kao što su John Jackson, Archie Edwards i John Ceaphas. Osim kao solista nastupa i sa triom Franklin, Harpe, and Usilton koji sviraju glazbu iz dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća sa naglaskom na bluesu i ragtimeu.

Rick Franklin nastupao je na raznim festivalima kao što su Washington Folk Festival, Northern Virginia Folk Festival, DC Blues Society Blues Festival, Columbia Pike Blues Festival, the Old Songs Festival, Herndon Blues Festival, surađivao je sa Baltimore Blues Society, pojavljivao se je u svagdje gdje se je promovirao blues u rasponu od lokalnih osnovnih škola pa do institucija poput The National Portrait Gallery

Tomislav Goluban
2009. godine Tomislav Goluban učvrstio je svoj glazbeni identitet i uspio se nametnuti široj javnosti te je nagrađen dvijema prestižnim hrvatskim nagradama: Status za najviše instrumentalističke dosege u prošloj godini odnosno vrhunsko umijeće sviranja na usnoj harmonici, te Porin za novog izvođača godine. U svibnju mu je dodijeljena Zahvalnica Grada Zaboka za njegovu kulturnu i medijsku promociju, a u listopadu je dobio nagradu Fender Mega Muzike za izniman doprinos glazbi u sviranju usne harmonike. 2010. godine album Zagorje Blues osvojio je nagradu Porin u kategoriji Najbolji Blues Album, a u susjednoj Bosni i Hercegovini isti je album nagrađen nagradom Indexi u kategoriji Blues Album Godine. Tomislav je nekoliko puta gostovao u domovini usne harmonike, njemačkom gradu Trossingen, gdje je imao priliku sudjelovati na predavanjima jednog od najboljih svirača usne harmonike - Joea Filisko-a iz Chicaga. Na Svjetskom prvenstvu u sviranju usne harmonike World Harmonica Festival 2005. Tomislav je osvojio 4. mjesto u konkurenciji 18 sudionika u kategoriji Solo diatonic Blues/Rock/Folk/Country i time kao jedini hrvatski predstavnik potvrdio svoju kvalitetu. Njemački website, specijaliziran za usnu harmoniku - Harp Online, 2004. godine je Tomi “Little Pigeona” proglasio sviračem s najnemilosrdnijom scenskom izvedbom ikad! Sa svojim akustičnim sastavom Little Pigeon’s For Hill Blues bilježi značajne nastupe u Hrvatskoj (K.D. Vatroslav Lisinski, BP Club, HNK Varaždin,….) i inozemstvu (Italija i Slovenija), sudjelovanje u snimanju dokumentarne emisije Jazz za početnike - Kako slušati Jazz? emitirane u sklopu Obrazovnog programa Hrvatske televizije, objavljivanje dva studijska albuma te domaće priznanje za njegov trud i rad u vidu nominacije za nagrade Zlatnu kooglu 2005. te Status u kategoriji najboljeg instrumentaliste 2005. i 2007. godine.

Michael Roach
„Kum“ Kastav Blues Festivala. Michael Roach izvodi glazbu u tzv. East Coast Blues stilu koja datira iz dvadesetih godina prošlog stoljeća. Nakon što je godinama učio izravno od dobro znanih imena ovoga žanra kao što su John Jackson, John Cephas i Jerry Ricks razvio je svoj osobni stil koji pomiješan sa Roachovom prirodnom spontanošću i duhovitošću uspješno ostvaruje interakciju sa publikom na svim nastupima.

Kao promoter afro-američke kulture organizira brojne radionice u SAD-u i Europi, a održava i brojne seminare i predavanja na sveučilištima poput Smithsonian Institute (SAD), Oxford University (Velika Britanija), University of Metz (Francuska), University of Gloucestershire (Velika Britanija), The University Press of Mississippi (SAD), Exeter University (Velika Britanija) i The University of Northampton (Velika Britanija), itd.

Engleski BBC radio je 2003. godine angažirao Michaela Roacha glede realizacije serije radio emisija nazvanih Deep Blue posvećenih blues glazbi.

Jedan je od osnivača European Blues Association u sklopu čega djeluje kao izvršni ravnatelj i mentor odjela za gitaru. Osim solističkim nastupima u stilu tradicionalnog bluesa Roach posljednjih godina nastupa sa osmočlanim bandom s kojim je i realizirao posljednji album nazvan I Betcha.

Michael Roach održao je 2005. godina vrlo uspješan koncert na kastavskoj Lokvini, a na ovogodišnjem Kastav Blues Festivalu predstaviti će se kao član Crossroads Blues Banda i u triu sa Rickom Franklinom i Keithom Dunnom.

Zdenka Kovačiček
Zdenka Kovačiček jedna je od najznačajnijih pjevačkih pojava na hrvatskoj glazbenoj sceni. Poslije 50 godina sjajne karijere iza sebe i dalje je u samom vrhu, već je postala legenda i nezaobilazni dio suvremene hrvatske glazbene povijesti, a pred njom su tek sada najveći projekti: kazališni i koncertni. Dobitnica je brojnih nagrada,a nastupala je na svim najznačajnijim festivalima na ovim prostorima. Lista velikih glazbenika sa kojima je surađivala veoma je duga i sadrži imena kao što su Goran Bregović, Boško Petrović, Miljenko Prohaska, Damir Dičić, Time, Bijelo Dugme, Kornelije Kovač itd.

Na ovogodišnjem Kastav blues festivalu predstaviti će se prigodnim programom nazvanim Tribute to Janis Joplin.
 

kastav blues festival kastavsko kulturno ljeto blues muzika
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati