Istražite ocean s Googleom

Istražite ocean s Googleom

2.2.2009. // Dnevnik.hr // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Google, koji korisnicima interneta omogućuje virtualno putovanje svijetom, predstavio je novu inačicu programa Google Earth kojom je krenuo i u osvajanje podmorja.

Inačica 5.0 Google Eartha, koja uključuje i Google Ocean, trebala bi korisnicima pružiti mogućnost da zarone ispod morske površine i više nauče o životu u oceanu. 'Google Ocean ... će dodatno potaknuti zaštitu podmorskog okoliša', rekao je povjerenik EU-a za ribarstvo i pomorstvo Joe Borg. 'Google Earth dobiva novu dimenziju: dubinu', rekao je Jean-Francois Wassong, inženjer u francuskoj podružnici ove internetske tvrtke.

Umjesto pogleda na Zemlju iz zraka, korisnici se klikom miša mogu spustiti u morske dubine zumirajući ocean ili more po izboru, dok očekuju da otkriju ljepote rijeka i jezera koji će se dodati u idućim inačicama. Korisnici će tako moći prikupljati informacije i gledati fotografije i videosnimke na 20 tema, kao što su zaštićena podmorska područja, razvoj morske faune i 'mrtva područja' na velikim dubinama u kojima zbog nedostatka kisika nema života. 

Na raspolaganju 'surferima' je gotovo tisuću isječaka iz filmova, napose snimke s ekspedicija legendarnog oceanologa Jacquesa Cousteaua, od kojih neke još nikada nisu bile objavljene. Projekt koji obilježava završetak dvogodišnje suradnje s više od 80 privatnih i javnih tvrtka 'ne ide za zaradom', rekla je Florence Diss iz tvrtke Google, ne želeći otkriti njegovu cijenu.

 

Google ocean Google internet podmorje virtulani svijet tehnologija
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati