ISTARSKI CENTAR PIZZE Kako je Labin odlučio postati hrvatska Caserta

 ISTARSKI CENTAR PIZZE Kako je Labin odlučio postati hrvatska Caserta

16.11.2023. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Zabava

Caserta je gradić kraj Napulja, koji se smatra sjedištem talijanske pizze. U Caserti se nalaze neke od najboljih talijanskih pizzerija, točnije četiri s aktualne liste 50 Top Pizza, uključujuči broj dva, pizzeriju I Masanielli Francesca Martuccija. 

Caserta je važan talijanski povijesni gradić, ali tek ju je pizza pretvorila u destinaciju. Čini se da se nešto slično dogaša i u Hrvatskoj. Zadnjih smo par mjeseci u Istri, pogotovo u Labinu, istraživali scenu pizza. Labin je za hrvatske pojmove također mali grad, u kojem ne živi više od 10 tisuća stanovnika. Simpatičan je to, nekad rudarski gradić koji u sezoni vrvi turistima. No, Labin i njegovo šire područje danas su puno poznatiji po odličnim pizzama. Pionir ovog labinskog pokreta je Rumore, a danas uz njega suvereno rade i Napoli i Burra u Plominu, tek nekoliko minuta vožnje od Labina. Što je zajedničko pizzerijama s tog područja?

Visoka kvaliteta sastojaka, prilično dobro poznavanje izrade tijesta, školski pristup u kojem se točno zna kakva pizza treba biti i kreativne, i kreativni, na momente i autorski potezi. Sve tri spomenute pizzerije slijede napuljski stil pizza, ali s nešto opuštenijim pravilima. Svaka pizzerija trudi se imati barem neke elemente sezonalnosti i lokalnosti, pa su na menijima pizze s istarskim boškarinom, na neke se stavljaju tartufi, a za neke koriste različito sezonsko povrće. Sve tri pizzerije osim izvrsnih pizza imaju i dobre ugostiteljske prakse. 

Cijeli tekst Plava Kamenica

pizza labin pizza rumore pizzeria napoli pizzeria burra
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati