Internet se zaljubljuje u poeziju

Internet se zaljubljuje u poeziju

29.7.2008. // Večernji list // Objavljeno u kategoriji Zabava

Web stranica www.digitalne-knjige.com u manje od dva mjeseca, koliko postoji, imala je posjet više od četiri tisuće zaljubljenika u poeziju. Tisuću i pet stotina knjiga je 'skinuto”– kaže Ana Horvat, pjesnikinja i aktivistica u zaštiti životinja, s informatičarem Nenadom Grpcem voditeljica projekta.

U vlastiti arhiv najviše se sprema Tin Ujević i Vesna Parun, a za njima slijede Irena Vrkljan, Dobriša Cesarić i Vesna Krmpotić. Pokazalo se da poezija ima čitatelja, i to mladih, ali im se ta skrivena poslastica mora servirati u njima dostupnom mediju koji vole i poznaju.

Bez obzira na to što će mnogi frknuti nosom na elektronički medij, poezija mu se, bar što se ovog primjera tiče, može duboko nakloniti i zahvaliti. Grbac, naravno, zaljubljenik u digitalni oblik, budućnost poezije pa i tiskarstva vidi u elektronskoj knjizi (koja se lista), a s više opreza pridružuje mu se Ana Horvat, koja je prošla mukotrpan i gotovo besplodan put afirmiranja poezije kroz prigodne večeri.

 

“Dok u knjižarama više nitko ne kupuje zbirke pjesama”, kaže Horvat, “a niti ih posuđuje u knjižnicama i teškom mukom tiska”, elektronički oblik se pokazuje kao pun pogodak.

Na pitanje što novo priprema za ljubitelje stiha, Ana Horvat, zanesena uspjehom u koji je sumnjala, kaže: “Radim drugo kolo pjesnika – Šop, Ivanišević, Golob, Pupačić – a još nisam odlučila koje ću autorice uvrstiti. Svakako ću nastojati imati jednak omjer pjesnika i pjesnikinja.” Usput otkriva da je iznenađena zanimanjem za slikovnicu “Zaljubljeno voće i povrće” (A. Horvat i N. Macolić), “koju ne smatra ozbiljnom poezijom”, a koja je “skinuta” više od 200 puta, najviše od svih ponuđenih digitalnih knjiga.

 

Kako je sve dobro krenulo ne iznenađuje da se ova promotorica poezije odlučila za vlastitu web stranicu (www.ana-horvat-poetry.com), odnosno da je na internetu objavila svoje izabrane pjesme “Spomenik na nebu”, u izboru glavnog urednika i informatičara Imero-presenta Nenada Grpca.

Knjige digitalne knjige peozija internet
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati