Internet dosegao milijardu korisnika

Internet dosegao milijardu korisnika

26.1.2009. // Index.hr // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Broj korisnika interneta porastao je na jednu milijardu što je gotovo šestina čovječanstva koji su dostupni online.

Prema rezultatima istraživačke tvrtke comScore Inc. najveći broj korisnika interneta je u Kini, koja je zemlja s najvećom populacijom internetskih surfera. "Prelazak brojke od milijardu korisnika interneta velik je trenutak za povijest", kazao je Magid Abraham, direktor istraživačke tvrtke te nadodao:

"Internet je postao spomenik globalnoj zajednici te nas stalno podsjeća da svijet postaje manji" Brojka od milijardu korisnika dosegnuta je još tijekom 2008. godine te je sada točan broj korisnika daleko premašio tu brojku, prenose mediji. No, broj korisnika tvrtke comScore Inc. nije najtočniji s obzirom da su obuhvaćeni korisnici interneta stariji od 15 godina koji koriste internet od kuće ili posla.

Pored toga postoji velik broj korisnika mlađih od 15 godina, kao i onih koji koriste internet sve češće putem mobilnih uređaja. Najveći broj korisnika, njih 41 posto, su Azijati dok je njih 28 posto iz Europe, 18 posto iz Sjeverne Amerike, 7 posto iz Latinske Amerike dok je 5 posto korisnika iz Bliskog Istoka. Prema broju pojedinaca, u Kini internet koristi oko 180 milijuna ljudi starijih od 15 godina dok je ta brojka u SAD-u oko 163 milijuna.

Slijede Japan sa 60 milijuna korisnika te Velika Britanija i Njemačka sa 37 milijuna korisnika. Broj 1 stranica prema posjećenosti je Google koji je samo u prosincu zabilježio 778 milijuna posjeta, slijede stranice Microsofta, Yahooa, AOL-a i Wikimedije. Najbrže rastuća internetskih stranica je, pogađate, Facebook koja je povećala svoju posjećenost od 2007. godine za čak 127 posto te ima oko 150 milijuna aktivnih korisnika od kojih je 70 posto izvan SAD-a

V.M.

web internet korisnici tehnologija google yahoo facebook aol wikimedia multimedija web 2.0
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati